Image
4de Pijler Tumbador

Tumbador - referentiecentra voor revalidatie in Peru en Guatemala

Interview

Tumbador vzw biedt revalidatie aan in Latijns-Amerika. Zo stuurt het onder meer vrijwillige kinesitherapeuten en ergotherapeuten naar Guatemala en Peru om er te werken met kinderen met een handicap. Chris Bouden, lid van het bestuur en onder meer verantwoordelijk voor de financiën van de vzw, vertelt ons met trots het verhaal. “Je ziet dat we de centra die we in Guatemala en Peru steunen, zijn uitgegroeid tot referentiecentra voor revalidatie”.

Pandemie gooit roet in het eten

In 2023 verscheen op de website van het 4de Pijlersteunpunt al een videoreportage over Tumbador vzw. Wij gingen opnieuw langs om te kijken hoe het nu met de vzw gesteld is. “Zowel wij in Vlaanderen als de projecten in Latijns-Amerika, hebben een moeilijke periode achter de rug door de coronapandemie”, opent Bouden. Door de pandemie kon de vzw geen vrijwilligerswerk verrichten, waardoor er weing inkomsten binnenkwamen. Onze vrijwilligers tappen tijdens het jaar op festivals en in het Sportpaleis om inkomsten te genereren. 

“Tijdens de coronaperiode hebben we wel besloten om de projecten financieel te blijven steunen. Zo betaalden we de lokale therapeuten ginds gewoon door”, aldus Bouden. “Dit was allemaal mogelijk omdat we met de vzw een mooie “spaarpot" hadden opgebouwd. Na 2 jaar pandemie was die natuurlijk wel iets minder vol, maar nu kunnen we wel terug zeggen dat we financieel op het niveau van voor corona zitten.”

Nu kunnen we terug zeggen dat we financieel op het niveau van voor corona zitten

Chris Bouden - Tumbador vzw

Tijd voor uitbreiding?

Zo gaat het na de coronapandemie terug stukken beter met de vzw. De mensen van Tumbador spelen al langer met het idee om de activiteiten uit te breiden richting de toekomst, maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt, omschrijft Bouden. “Er is ruimte om uit te breiden naar andere therapieën of andere locaties. We zijn momenteel aan het brainstormen hoe we verder willen met de vzw maar de doelstelling en het streefdoel zullen zeker niet veranderen.” 

Makkelijker gezegd dan gedaan. De vzw kampt de laatste tijd wel enigszins met een probleem: “Onze tweede uitdaging is voornamelijk om meer mensen actief als vrijwilliger in werkgroepen of bestuurslid aan te werven. Al het werk dat we in België verrichten, wordt grotendeels gedaan door een groep van ± 20 personen”, merkt Bouden op. We beseffen dus dat als we willen uitbreiden naar andere locaties of projecten, we zeker onze kern in België moeten uitbreiden.”

Image
4de Pijler Tumbador

Wat brengt de toekomst?

“De werking van Tumbador is in de loop der jaren niet alleen in de breedte, maar ook in de diepte gegroeid. We hebben niet alleen meer mensen de nodige hulp kunnen bieden, maar ook onze expertise grondig kunnen uitbouwen”, merkt Bouden trots op. “Je ziet dat we in Guatemala en Peru echt zijn uitgegroeid tot referentiecentra voor revalidatie, in het bijzonder kinesitherapie en ergotherapie”. 

En hoe ziet Bouden de toekomst van de vzw? “Ikzelf zou graag onze projecten in Latijns-Amerika houden. Zo kunnen we op zoek gaan naar andere vzw’s of ngo’s die niet actief zijn binnen de thematiek rond revalidatie, maar wel eerder op sociaal vlak zoals op onderwijs, om daarmee samenwerkingen op poten te zetten”, opent hij een mogelijke piste. 

“Kenmerkend voor Tumbador is dat wij een project steunen, maar zelf geen project opzetten. Het moet een lokaal project zijn dat zeker steun kan gebruiken, zowel materieel als met personen, waar wij dan ons steentje aan kunnen bijdragen. Die piste is dus zeker mogelijk in de toekomst”, besluit hij. 

Meer info

 

Ontdek hier meer info over Tumbador

 

Artikel: Dries Jacobs | Journalistiek AP Hogeschool

 

Image
logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen