Image
Sporthal in Haïti gebouwd door Ayiti Cheri

Ayiti Cheri

Interview

Wij helpen jongeren uit de buurt door hen te laten sporten

“Haïti lijkt een verloren land te zijn maar er wonen fantastische mensen en er gebeuren heel mooie dingen. Onze sportactiviteiten geven jongeren nieuwe kansen”, vertelt Stijn Coenen, voorzitter van vzw Ayiti Cheri. De vzw zamelt geld in om sportinfrastructuur te voorzien voor jonge Haïtianen. “Wij willen dat blijven ondersteunen zodat jongeren kunnen sporten en samen kunnen komen”

Sport als hefboom

Het begon allemaal bij pater Jan Hoet die meer dan vijftig jaar geleden naar Haïti trok. De rode draad van zijn missie: sport en jongeren. “Ik ben de neef van Hoet die momenteel in de hoofdstad Port-au-Prince woont”, zegt Stijn Coenen. “Na de aardbeving in 2010 die ook in de hoofdstad alles vernietigde, heef Hoet een domein aangekocht waar hij bijgebouwen plaatste. Het sportproject begon in 2012 vanuit onze familie, maar wordt nu ondersteund door een heel netwerk. In Haïti regent het heel hard en dat maakt sporten moeilijker. In de sporthal kunnen jongeren op een deftige manier en beschut te sporten. Sport is voor jongeren een hefboom om sociale vaardigheden te leren en naar school te gaan.”

 

Sport heeft sponsors nodig. Zowel in België als Haïti.

“Haïti speelt haasje-over als het armste land ter wereld. Lokale ondernemers zijn niet bij machte om sportprojecten te sponsoren. Ook in België hebben wij voor sportprojecten sponsors nodig, maar sponsors in Haïti vinden is moeilijk, praktisch onmogelijk. De vzw krijgt  maandelijkse steun van onze sponsors hier. Het is niet heel veel, maar elke maand verzamelen we toch een paar honderd euro's bij elkaar. Vorig jaar organiseerden we ook een Broederlijk Delen sponsortocht en eetdagen. Ook het bouwbedrijf Frisomat heeft ons heel erg geholpen. Zij lieten ons de sporthal op lange termijn afbetalen, waardoor we op korte termijn nog genoeg geld hadden om het project draaiende te houden. In die tien jaar zijn we stelselmatig bezig gebleven en zitten we nu al op een punt waar we naar professionele sportactiviteiten kunnen gaan.“

Image
Stijn Coenen van Ayiti Cheri

Hoopvol blijven

Stijn Coenen is al twee keer in Haïti geweest. “Ik wil het verhaal van de Haïtianen blijven vertellen. Het is niet evident daar. In 2019 was ik er voor de opbouw van de hal. Je merkt dan dat de internationale steun enorm is afgebouwd. Je ziet hoe geweldig die samenleving is, maar dat de bevolking door het instabiele beleid er niet in slagen om het heft zelf in handen te nemen. Wij kunnen gelukkig dankzij het netwerk daar veel goede dingen blijven doen.”

“Het zou natuurlijk makkelijker zijn als we een goede band hebben met de lokale overheid of burgemeester. Ik hoop dat er op korte termijn wat stabiliteit komt zodat de bevolking meer zuurstof krijgt. Wij focussen nu heel hard op sportinfrastructuur om de jongeren uit de buurt te helpen. Ik denk dat het moeilijk is om het leven voor iedereen in Haïti te verbeteren. Er is zeker nog een hele lange weg te gaan, maar ik blijf hoopvol.”

Watch Onbegrensde Krachten: Ayiti Cheri on YouTube.

Artikel: Lauren van de Pas
Video: Robbe Van Roy
Journalistiek AP Hogeschool