ADRA - Een kleine ploeg met een groot hart
In het Brusselse kantoor van ADRA België werkt een kleine, maar bijzonder toegewijde ploeg. Slechts vier mensen vormen de vaste kern, maar hun inzet reikt veel verder dan hun aantal doet vermoeden. “We willen mensen ondersteunen in kwetsbare situaties, waar ze zich ook bevinden”, zegt Sevil Yiğit, sinds 2020 verantwoordelijke communicatie en fondsenwerving. Vanuit hun lokale verankering bouwen zij elke dag aan duurzame solidariteit, zowel in België als in het buitenland.
03 Jul 2025
3 minuten
Wat begon als een vrijwilligersinitiatief van de Zevendedagsadventisten in de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw, groeide uit tot een wereldwijd netwerk. In 1983 kreeg ADRA —voluit Adventist Development and Relief Agency— de status van onafhankelijke ngo, met universele waarden als rechtvaardigheid, menselijkheid en inclusie als fundament. Vandaag is de organisatie actief in meer dan 120 landen. De adventistische gemeenschap blijft een dragende kracht, die onder meer logistieke middelen en infrastructuur deelt.
The Social Food Truck: solidariteit op wielen
Sinds 2022 trekt de organisatie door het land met een mobiele, vegetarische foodtruck. Die serveert gezonde maaltijden aan mensen in armoede of dakloosheid in Brussel-Zuid. Maar het gaat om meer dan voeding: de truck is een plek voor ontmoeting, aandacht en doorverwijzing naar andere hulpverleningsdiensten. In samenwerking met initiatieven zoals Rolling Douche en Bulle ASBL vormt ze een mobiel solidair dorp.
Internationaal betrokken, lokaal geworteld
In het buitenland focust de organisatie zich ondertussen op zowel noodhulp als lange termijn ontwikkeling. Of het nu gaat om voedselondersteuning in Myanmar of schoon drinkwater in Mauritanië, telkens staat samenwerking met lokale partners centraal. Sevil: “Dankzij het wereldwijde netwerk kunnen we in crisissituaties snel schakelen, zoals bij de aardbevingen in Turkije of de oorlog in Oekraïne.”
Wat al die projecten verbindt, is dan ook de gedeelde missie: werken aan structurele verandering met respect voor menselijke waardigheid. Dat principe geldt evengoed voor de acties in België. Voedselbedelingen, educatieve campagnes rond armoede en migratie blijven vaste activiteiten bij ADRA. Die worden voortdurend aangepast aan de realiteit op het terrein, zoals ook bleek tijdens de coronapandemie, toen er snel werd gereageerd op nieuwe noden.
Officiële erkenning
ADRA is een vzw sinds 2004 en is fiscaal erkend door de FOD Financiën. Momenteel bevindt ADRA zich in een procedure om als organisatie van de civiele maatschappij (CMO) erkend te worden door de federale overheid en, zoals andere ngo’s, subsidies te ontvangen van de minister van Ontwikkelingssamenwerking. Dat is geen eenvoudige opdracht: het vraagt een stevig dossier, strategische onderbouwing en tijd.
Een wereldwijd netwerk, met lokale nuance
De Belgische organisatie maakt deel uit van een grotere internationale familie. In sommige landen—zoals Duitsland, Congo of Somalië—is ADRA al decennialang erkend als volwaardige NGO en werkt het nauw samen met instellingen zoals UNICEF. In België ligt dat anders: hier zijn ze nog op weg naar die status. Elke nationale tak werkt binnen zijn eigen juridische en maatschappelijke context, maar met een gedeelde missie: mensen versterken, solidariteit opbouwen en duurzame verandering realiseren.
De kracht van vasthoudendheid
In een tijd waarin de sociale sector onder druk staat en besparingen op til zijn, blijft de organisatie vastberaden. Dankzij hun netwerk van donateurs, vrijwilligers en partners kunnen ze voortbouwen op wat ze hebben opgebouwd. De erkenning is welkom, maar geen voorwaarde om verder te gaan. “We blijven gewoon verder doen wat we doen. Want we geloven in de kracht van solidariteit”, concludeert Sevil.
Bekijk het verhaal
Meer info
Artikel: Kaya Sofie | Journalistiek AP Hogeschool
Video: Perle Guldentops | Journalistiek AP Hogeschool
