FEDIAS

Federatie voor diaspora voor solidaire samenwerking

In 2022 werkte het 4de Pijlersteunpunt samen met FEDIAS en de provincie Oost-Vlaanderen. We brachten mensen uit de diaspora samen, debatteerden over verschillende thema's en zochten naar oplossingen om samenwerking met diaspora te stimuleren. FEDIAS schreef mee aan de aanbevelingen in ons handboek.

Wie is FEDIAS?

FEDIAS is een federatie die werkt aan een gewaardeerde inbreng van diaspora aan duurzame ontwikkeling en solidaire samenwerking.

Een groep van diaspora-organisaties actief in de solidaire samenwerking wereldwijd. 'Diaspora' zijn mensen die in een ander land wonen dan hun thuisland. Wereldwijd zijn dat meer dan 258 miljoen mensen.

Waar gaat FEDIAS voor?

Partnerschap, gebaseerd op gelijkwaardigheid en interculturele visieontwikkeling. Een waardige plaats voor 'remittances' in het beleid voor internationale samenwerking.
Remittances zijn geldtransfers die diaspora doen naar hun thuisland. In 2019 is het totale bedrag geraamd op 500 miljard dollar. Meer informatie over remittances kan je hier lezen.

Wat kan FEDIAS bieden?

  • Advies op maat
  • Interculturele dialoog
  • Vorming

Dit alles om samenwerking met diaspora te bevorderen en beleid te ontwikkelen.

Voor wie?

Voor diaspora-organisaties, overheden, ngo's, 4de Pijlerorganisaties, adviesraden, en andere verenigingen.

Contacteer FEDIAS

  • info@fedias.org, Voormuide 32 bus 203, 9000 Gent, +32 486 10 55 07

Aanbevelingen: samenwerken met diaspora

FEDIAS schreef samen met de provincie Oost-Vlaanderen en het 4de Pijlersteunpunt enkele aanbevelingen om beter samen te werken met diaspora. Deze teksten kwamen tot stand na bevragingen, focusgroepen, veel individuele gesprekken en feedback met en van diaspora.

Lees hoe je als middenveld beter kan samenwerken met diaspora.

Lees hoe je als overheid of ondersteunende organisatie beter kan samenwerken met diaspora.

Tips voor diaspora-organisaties zelf.

Forumgesprek remittances

Op 19 maart organiseerde FEDIAS samen met provincie Oost-Vlaanderen en het 4de Pijlersteunpunt een forumgesprek over remittances. Voor en door diaspora-organisaties.

Wat zijn remittances en hoe kunnen we ze meer impact laten hebben in internationale solidariteit?

Forumgesprek vaccinatieongelijkheid

Op 21 mei 2022 organiseerde FEDIAS samen met provincie Oost-Vlaanderen en het 4de Pijlersteunpunt een forumgesprek over vaccinatieongelijkheid.

We spraken met 4de Pijlerorganisaties, diaspora-organisaties, experts uit het middenveld  en de medische sector om de pijnpunten bloot te leggen en het grotere plaatje te schetsen. Met getuigenissen vanuit Because Health, Viva Salud, 11.11.11, Toogal Djangue en Dragoeiro.

Op het moment van dit forumgesprek leek Corona in België te verdwijnen. Door de massale vaccinatiecampagnes wisten we overeind te blijven. Echter: het mondiale vaccinbeleid is een scam. Een groot deel van de wereldbevolking blijft nog vastzitten in de pandemie. De pandemie stoppen is een politieke verantwoordelijkheid en een kwestie van internationale solidariteit. Coronavaccins, -behandelingen en -tests moeten wereldwijd toegankelijk zijn voor iedereen. Op die nagel moeten we blijven kloppen.