Elk jaar organiseert het 4de Pijlersteunpunt de Week van de 4de Pijler. Waarmee we inspiratie willen geven aan de 4de Pijlerorganisaties, kansen geven om elkaar te leren kennen en de Belgische 4de Pijler tonen aan de wereld.
360 deelnemers haalden inspiratie uit de 20 sessies of 32 uur aan infosessies, workshops en netwerkmomenten. Een week waarin we met trots de 4de Pijler tonen aan elkaar en de wereld.
Download de gebruikte presentaties
- Het plenaire deel in de voormiddag
- Wat jongeren ons leren over hen. Globelink stelt hun ervaringen met jongeren voor en wat we van hen kunnen leren.
- Hoe waak je over gender gelijkwaardigheid in jouw project?
- Stages organiseren in jouw project, hoe doe je dat? The Swallow stelt hun onderwijsproject voor en hoe zij stages voorbereiden en organiseren.
- Superdiversiteit en lokaal mondiaal beleid. Over de verkiezingen en hoe je een gemeente kan worden waar iedereen deelneemt.
- Inkomsten in het partnerland: resultaten en voorbeelden uit de bevraging bij 4de Pijlerorganisaties.
- Storytelling: Zeer overzichtelijke presentatie over 'Hoe vertel je het verhaal van jouw 4de Pijlerproject zodat het meer fondsen en vrijwilligers opbrengt?'
- Internationale uitwisseling: werken aan wereldburgerschap, over de meerwaarde van uitwisseling met allerlei good practices door Equator en Leraars Zonder Grenzen.
Ondertekent jouw 4de Pijlerorganisatie ook mee de brief? Verspreiden jullie mee deze brief in jouw gemeente of provincie?
In deze brief tonen we wat die duizenden solidaire vrijwilligers wereldwijd realiseren met hun projecten vanuit Vlaanderen. Hoe ze ook lokaal in steden en gemeenten bijdragen aan mondiale solidariteit. En we vragen voldoende ondersteuning, zodat we nog meer impact kunnen hebben. Samen met het lokale beleid werken we op die manier aan een rechtvaardige wereld.
Maandagavond
Dit was een infosessie over het internationale onderzoek rond solidaire burgerinitiatieven in Senegal en Nepal. Het definitieve onderzoek (tweede fase) kan je hier downloaden. (voorlopig is er alleen een Engelstalige versie beschikbaar)
Het onderzoek waar dit webinar over ging is deel 2 van een groter geheel. Voortbouwend op de bevindingen van deze studie, stelt de tweede fase (2023-2024) de rol van CIGS (‘Citizen Initiatives for Global Solidarity’) als bijdrage aan duurzame ontwikkeling aan de orde. Voortbouwend op het werk van Edwards en in lijn met eerdere CIGS-studies vragen de onderzoekers zich af of projecten, programma's of organisaties een blijvende impact hebben op de gemeenschappen waar ze werken.
De eerste fase van de studie (2021-2022) richtte zich op de identiteit, de rol en de positionering van CIGS in het Noorden (Kinsbergen et al. 2022). Het eerste deel van het onderzoek kan je hier downloaden.
Dinsdagavond
Bos+ nam ons mee in het verlies van biodiversiteit wereldwijd. Maar er is ook goed nieuws: lokale gemeenschappen kunnen een grote rol spelen in het afremmen en stoppen van dat verlies. En de 4de Pijler ondersteunt vaak die lokale gemeenschappen, hoe kunnen wij dus helpen om dat verlies van biodiversiteit af te remmen?
- Download hier de presentatie van Pieter Van de Sype.
- Meer info over Bos+ lees je op hun website.
- ICRAF is een heel interessante kennishub over bebossing en agroforestry in verschillende landen.
- Tropenbos studies
- Road to restoration: algemene principes
- Praktijkvoorbeelden van Bos+ vind je op de projectpagina. Specifiek voor Uganda werken zij samen met Kyaninga Forest Foundation.
- Wil je weten hoe het staat met ontbossing in het land waarmee jij samenwerkt? Check het op www.globalforestwatch.org
Woensdagavond
Deze infosessie gaf een overzicht waar we nu staan met de SDG's? In België, Nederland en wereldwijd.
- Download de presentatie en het SDG impact wheel van CIFAL-flanders
- Download de presentatie van Wilde Ganzen
- Download de presentatie van 11.11.11
- De jaarlijkse rangschikking van de scores van 166 landen op basis van VN-cijfers door SDSN: https://dashboards.sdgindex.org/rankings (zeer overzichtelijk!)
- De officiële data per land: https://unstats.un.org/sdgs/dataportal. Selecteren per land is mogelijk.
- https://hlpf.un.org/countries: wat de landen zélf rapporteren aan de VN tijdens High Level Political Forum in New York (en we dus vaak met een korreltje zout moeten nemen)
- Pilootproject van een sociale onderneming als eerste SDG Pioneer in Rwanda. https://cifal-flanders.org/working-visit-rwanda/