Tools & Gidsen

Welkom in de Other Talk bibliotheek! Hier vind je onze onderzoeksresultaten, handige gidsen en praktische tools.  Hiermee kan je aan de slag gaan om anders te communiceren met het beweegbare midden over migratie en mensen op de vlucht . 

Image
Tien vuistregels

Tien vuistregels voor verbindende en overtuigende communicatie over migratie en samenleven

Zeg waar je voor bent. Zet mensen en hun verhalen centraal. Spreek over de taart, niet het recept ... We bundelden onze belangrijkste inzichten in een kort overzicht van tien vuistregels voor effectievere communicatie over migratie.  

Narratieven
Image
header toolkit ot

Verbindend en overtuigend communiceren over migratie in vijf stappen

Hoe bouw je een narratief op? Hoe pas je narratieven strategisch toe in je communicatie? Hoe bereik je mensen die niet tot je overtuigde achterban behoren? Hoe meet je je impact op beeldvorming? Deze toolkit bevat een traject dat je helpt bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Antwoorden op maat van je organisatie. 

Narratieven
Image
OT framinggids

Other Talk framinggids

Wie of wat is het ‘beweegbare midden’? Wat zijn frames en counterframes? Welke frames domineren het migratiedebat?  Hoe ga je aan de slag met frames om het beweegbare midden te bereiken?

Framing
Image
caritas

Hoe kan je als lokaal bestuur polarisatie rond migratie tegengaan?

Hoe ga je als lokaal bestuur de polarisatie rond migratie tegen? En hoe laat je zien dat je toch alle bezorgdheden serieus neemt? Je leest het in de inspiratiegids voor lokale besturen van Caritas International, Avansa regio Antwerpen in samenwerking met Other Talk. 

Image
lia medina

Verslag - Do We Other Talk? Een inspiratiedag van Other Talk on Migration

Op 31 mei 2024 organiseerde Other Talk een nieuwe inspiratiedag. Naast een boeiende keynote en tijd om ervaringen uit te wisselen, konden deelnemers er proeven van uiteenlopende inzichten in drie inspirerende sessies.  

Image
Lexicon

Woorden in beweging: spreken en schrijven over migratie en superdiversiteit

In deze publicatie vind je woorden- en begrippenlijsten, handvatten en beschouwingen die een houvast zijn voor verbindende communicatie rond migratie en superdiversiteit.

Image
ot

Lerend Netwerk Onderwijs Inspiratienamiddag

Op woensdag 22 november 2023 verwelkomden School Zonder Racisme en Caritas International enthousiaste deelnemers voor het Other Talk Onderwijs event. Het werd een inspirerende namiddag vol dialoog, workshops en netwerkmogelijkheden.

Image
mlm

Hoe ga je om met lastige vragen en opmerkingen over mensen op de vlucht?

Wat doe je als je een nare opmerking hoort over mensen op de vlucht? Heb je altijd een antwoord klaar? Of zwijg je liever? Om je te helpen het gesprek aan te gaan over migratie, schreef Caritas een inspiratiegids vol tips.

Image
ot

Verslaggeving over vluchtelingen, een leidraad voor journalisten

Asiel en migratie zijn en blijven actuele thema’s, die veel maatschappelijk debat losmaken. Correcte en genuanceerde informatie hierover is dan ook noodzakelijk om verwarring en polarisatie tegen te gaan.

Image
school

Other Talk @ School

Hoe maak je het thema migratie bespreekbaar in de klas? School Zonder Racisme heeft een lespakket ontworpen voor leerkrachten om weg van polarisatie te stappen en in dialoog met elkaar te gaan. Door een viertal lessen, leren leerlingen van het secundair onderwijs hoe zij acties kunnen ondernemen dat hun realiteit positief beïnvloedt.

Image
Waardegericht communiceren

Hoe bereik je het beweegbare midden met waarden? - Waardegericht communiceren

Mediawetenschapper Mirjam Vossen onderzoekt met ons hoe communicatie altijd vertrekt vanuit waarden en hoe progressieven heel wat waarden links laten liggen.

Waardegericht communiceren
Image
rthgr

Webinar "Effectieve videocampagnes"

Hoe ontwerp je effectieve videocampagnes die een open houding ten opzichte van migranten bevorderen? Op 27 juni 2023 organiseerden de Organisatie voor Migratie (IOM) en de Rijksuniversiteit Groningen hierover een webinar, in samenwerking met OnMigration en Other Talk on Migration (Vlaanderen).

Image
Tumult-gidsen

Inspiratiegidsen Tumult: Co-creatie brengt meer inspiratie

Acht jongeren gingen de uitdaging aan om met hun leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over migratie en de beeldvorming hierover. Tumult werkte op basis van deze ervaring drie inspiratiegidsen uit voor jongeren, jeugdwerkers en middenveldsorganisaties. 

Onderwijs & Jongeren
Image
InspiratiedagOT

Verslag - Other Talk Inspiratiedag 2022

Op 24 November 2022 organiseerde Other Talk haar eerste inspiratiedag. Download hier de presentaties van sessies. 

Event
Image
Teaching Migration

Other Talk - Teaching Migration

Ontdek de digitale leeromgeving voor leerkrachten en de toolbox voor leraren in opleiding van Caritas International en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Onderwijs & Jongeren
Image
szr

Lessons learned uit schooltrajecten rond beeldvorming en migratie

School zonder Racisme begeleidde in het schooljaar 2021-2022, 13 scholen rond migratie, vluchtelingen, en mediawijsheid. Daaraan werd een uitgebreide meting gekoppeld, lees hier meer over de impact van de trajecten op leerlingen en leerkrachten.

Onderwijs & Jongeren
Image
aze

Shifting the Gaze

Tussen mei en juni 2021 gingen één onderzoeker en vijf mensen zonder wettig verblijf samen op stap door Brussel. 'Te voet door Brussel' is een reeks wandelgesprekken dat deel uitmaakt van Shifting the Gaze. Tijdens vijf wandelingen lieten mensen zonder wettig verblijf hun buurt zien. Zo liepen zij onder andere langs of door parken, stations, sociale verenigingen en een bezetting van mensen zonder wettig verblijf.  

Framing
Image
Frames-counterframes

Tool - Via bewuste framing nuance brengen in het debat

Hier vind je een kort overzicht van de frames die migratie problematiseren en frames die het deproblematiseren. We reiken je ook enkele vuistregels aan over hoe frames toe te passen in het migratiedebat.

Framing
Image
Cover rapport 'Anders communiceren over migratie en vluchtelingen'

Onderzoeksrapport framing in het migratiedebat

Helemaal gebeten door frames? In opdracht van Other Talk onderzocht het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven welke frames er worden toegepast in het migratiedebat en hoe we anders kunnen communiceren over migratie en vluchtelingen.

Framing
Image
 pexels-pixabay-355948

Lees- en kijktips

Wereldwijd werd al heel wat onderzoek gedaan naar de beeldvorming over migratie. Hier vind je een beknopt overzicht van inspirerend internationaal werk. 

Leeswijzer
Image
Storytelling tool

Online tool - De kracht van Storytelling

Deze interactieve online tool begeleidt je stap voor stap met video’s, tekst en beeld. De tool werd ontworpen om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen in het zoeken, creëren en verspreiden van verhalen die migratie op een genuanceerde en menselijke manier aan het grote publiek tonen.

Storytelling
Image
Impactcase Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Impactcase Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Tijdens de zomer van 2021 paste Vluchtelingenwerk Vlaanderen de inzichten van Other Talk toe tijdens een sociale mediacampagne. Hier lees je hun bevindingen.

Beweegbare midden
Image
Lespakket Tumult 2

Lespakket - In gesprek met een persoon met een vluchtverhaal

Tumult en StampMedia ontwikkelden op basis van dit onderzoek een lespakket voor leerkrachten. Het pakket biedt twee methodieken aan om in de klas het gesprek over migratie aan te gaan.

Onderwijs & Jongeren
Image
Jongeren en migratie

Onderzoek naar attitudes over migratie en mediagebruik bij jongeren

StampMedia & KU Leuven onderzochten de attitudes van jongeren over migratie en vluchtelingen en naar waar ze hun informatie vandaan halen.

Onderwijs & Jongeren
Image
Ipsos focusgroepen onderzoek Other Talk

Onderzoek - Focusgroepen met het beweegbare midden

Samen met IPSOS testte Other Talk verschillende frames uit tijdens focusgroepen bestaande uit personen die behoren tot het beweegbare midden in Nederlandstalig België.

Beweegbare midden
Image
Webinar BVG

Webinar - Frames en counterframes over migratie

Prof. dr. Baldwin Van Gorp (Instituut Mediastudies, KU Leuven) onderzocht welke frames en counterframes het debat over migratie beheersen. In deze webinar stelt hij zijn bevindingen voor.

Webinar
Image
Aso-webinar

Webinar - Hoe veranderen we het narratief over migratie?

Op 25 april 2022 nodigden we de Amerikaanse communicatie-expert Anat Shenker-Osorio uit. Zij deelde met ons haar visie op hoe het narratief over migratie te veranderen.

Webinar
Image
Teaser segmentatie

Vijf houdingen ten aanzien van migratie

Segmentatieonderzoek, uitgevoerd in 2018 door het marktonderzoeksbureau Ipsos, bracht de houdingen in Nederlandstalige België ten aanzien van mensen op de vlucht en migratie in kaart. Het onderscheidt vijf houdingen: de rabiate tegenstanders, de openhartige voorstanders, en drie houdingen eigen aan ‘het beweegbare midden’. 

Beweegbare midden

Blijf op de hoogte

Ontvang je het laatste nieuws van Other Talk graag in je mailbox?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.