Image
4de Pijler Nema Foundation Gambia toegang tot water

Nema Foundation - Kleinschalige structurele hulp

Interview

Via watervoorziening het leven van Gambiaanse gemeenschappen verbeteren. Dat was het plan toen Louis Eelen acht jaar geleden de Nema Foundation oprichtte. De organisatie, waar ook zijn dochter en schoonzoon mee de handen uit de mouwen steken, heeft sinds de oprichting al vijftien waterputten gerealiseerd. “We staan voor kleinschalige maar structurele oplossingen.”

In de beginjaren van de stichting lag de nadruk van Nema Foundation voornamelijk op medische hulp. “Ik ben zelf verpleegkundige van opleiding, dus eerst ging ik vooral helpen in ziekenhuizen.” In de loop der tijd verschoof de focus van Nema naar de bouw van waterputten en andere voorzieningen. "We hebben nu reeds 15 waterputten gerealiseerd", legt de oprichter uit. "Die leveren samen zo’n 15.000 liter proper water per uur.” Louis gaat zelf vaak mee aan het werk. “Ik reis ieder jaar enkele maanden af naar Gambia om zelf mee te gaan helpen. Mijn dochter komt vaak mee.”

"Nema betekent nieuw in het Mandika", legt de oprichter uit. De naam weerspiegelt de missie van de stichting: het brengen van nieuwe, duurzame oplossingen naar Gambiaanse gemeenschappen.

Kleinschalig maar structureel

Na de installatie van een waterput blijft de Nema Foundation betrokken bij de gemeenschap. "We werken samen met onze lokale mensen om de bevolking te leren hoe ze de waterputten moet onderhouden”, zegt de oprichter. Deze educatieve benadering zorgt ervoor dat de oplossingen duurzaam zijn en de gemeenschappen zelfvoorzienend worden. 

Naast de waterprojecten heeft de Nema Foundation ook aandacht voor andere structurele verbeteringen. "We hebben bijvoorbeeld een gasvuur geïnstalleerd ter vervanging van een houtskoolvuur in een weeshuis.” 

Dit soort ingrepen gaat verder dan tijdelijke hulp, de organisatie tracht een blijvende verbetering van de leefomstandigheden te bieden. “Ook al zijn dit kleinschalige projecten, toch kunnen deze veranderingen immens zijn voor een gemeenschap. We staan dus voor kleinschalige maar structurele hulp”, benadrukt Eelen. Hoewel de projectaanvragen dagelijks binnenstromen, kiest de Nema Foundation na uitgebreid vooronderzoek en voorbereidingswerk welke projecten ze aanneemt. 

Dankbaarheid

Louis en de Nema Foundation proberen zo veel mogelijk met de lokale bevolking te verbroederen. Ondanks de moeilijkheden en uitdagingen waar ze bij de uitvoering op stoten, blijft de organisatie doorzetten. “Het is hartverwarmend om te zien wat een verschil we kunnen maken met kleinschalige ingrepen”, zegt Eelen. "De dankbaarheid die we krijgen na het realiseren van een project is onze drijfveer. We blijven ons inzetten."

Meer info

Meer info over Nema Foundation

Artikel: Boris Van Echelpoel | Journalistiek AP Hogeschool

 

Image
logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen