Kara Karacomité - zet in op duurzame projecten
Geerd Van den Abbeele en René Verdonck van het Kara Karacomité in Mol zetten zich vol overgave in voor de ontwikkeling van de regio Kara Kara in Niger. “Onze betrokkenheid gaat verder dan enkel hulp bieden. We streven naar een situatie waarin Kara Kara zijn eigen koers kan varen”, benadrukt Geerd.
17 May 2024
3 minuten
De nauwe band tussen de steden wordt geïllustreerd door de wekelijkse gesprekken waarin ontwikkelingen worden besproken. “Het Kara Karacomité wordt gerund door een team van vrijwilligers met ondersteuning van de gemeente, in tegenstelling tot veel andere stedenbanden die worden geleid door ambtenaren,” legt Geerd uit. “In Kara Kara zelf hebben we een betaald coördinator en ook een team van vrijwilligers. De projecten komen voort uit de gemeenschap zelf, wat garandeert dat ze op een breed draagvlak kunnen rekenen.” René voegt hieraan toe: “Onze focus ligt op het opzetten van duurzame projecten, zodat Kara Kara op termijn zonder externe steun kan.”
Geitenproject
Een van de meest succesvolle initiatieven is het geitenproject, waarbij scholen zelf inkomsten kunnen genereren door geitenfokkerij. “Elke nieuwe school krijgt vier geiten, die niet alleen voorzien in hun eigen behoeften, maar ook verder fokken”, legt René uit. “Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal geiten in Kara Kara. De opbrengst wordt gebruikt voor onderhoudskosten en de aanschaf van leermiddelen.”
Hogere geletterdheid
Een ander geslaagd project is het vrouwenproject, dat bestaat uit drie deelprojecten gericht op het gebruik van microkredieten. “Met een minimaal startkapitaal en een korte opleiding krijgen vrouwengroepen de kans om een eigen bedrijfje op te zetten”, legt Geerd uit. “In 2018 kaartten de vrouwen zelf de behoefte aan hogere geletterdheid aan, slechts 17 procent van de bevolking is momenteel geletterd. Daarom zijn we in 2020 gestart met taallessen voor vrouwen. Dit jaar zal de eerste groep van 150 vrouwen afstuderen, waarmee ze een concrete stap zetten naar het versterken van de lokale gemeenschap.”
Reizende dokter
Medische zorg krijgen of verstrekken in Kara Kara is een uitdaging vanaf het begin van de samenwerking. Er is immers geen dokter en de toegang tot doktersconsultaties is dus zeer beperkt. “Gelukkig zijn er wel verplegers en medicatie beschikbaar in de gezondheidscentra, maar voor de inwoners betekent dit een reis van 80 kilometer zonder vervoer naar de kliniek”, vertelt Geerd. “Een chirurg, afkomstig uit het dorp zelf, stelde voor om een mobiel medisch team te vormen met dokters, huisartsen, chirurgen en verplegers. Dat voorstel resulteerde in een jaarlijkse tour langs de gezondheidscentra. Het team strijkt dan zes dagen neer voor consultaties. Tijdens deze week worden duizend patiënten behandeld en tot 45 kleine operaties per dag uitgevoerd. Het toegewijde medische team werkt onvermoeibaar, dag en nacht.”
Meer info
Voel je het borrelen om vrijwilliger te worden bij Kara Karacomité? Contacteer ons via mondiaal@gemeentemol.be of info@karamol.be.
Meer info op de website van Kara Karacomité
Artikel: Romy van der Heyden | Journalistiek AP Hogeschool