Image
Eyes For The World - Koen Van Pottelbergh

Eyes For The World

Interview

Koen Van Pottelbergh is oprichter, voorzitter en de drijvende kracht achter Eyes For The World. Samen met vrijwilligers binnen zijn non-profit organisatie wil hij mensen met een slecht zicht helpen door brillen te ontwikkelen en te doneren aan zij die het niet kunnen betalen.

Image
Eyes For The World - Koen Van Pottelbergh

Veel mensen hebben een bril nodig, maar kunnen die niet betalen.

Koen Van Pottelbergh
Oprichter Eyes For The World

Eyes For The World is ontstaan in 2014 vanuit het perspectief om iets terug te doen voor de wereld. “We zijn vooral in ontwikkelingslanden actief maar ook in België hebben we al heel wat wonderen verricht”, aldus Koen.

Brillen die zich aanpassen

De brillen die Eyes For The World ontwikkelt en distribueert, zijn geen gewone brillen. Koen vertelt over de obstakels die hij met de brillen tijdens verschillende projecten tegenkwam.

“De eerste bril waarmee we werkten was de Ad-spec bril, die werd uitgevonden door Joshua Silver, een Britse natuurkundige. De glazen ervan zijn gevuld met een optische vloeistof die ervoor zorgt dat je een positieve of een negatieve lens voor je ogen krijgt. De sterkte van de glazen wordt bepaald door het membraan op te vullen met siliconen. We zagen, bij het gebruik ervan, dat deze brillen na een tijdje stuk gingen of niet meer werkten door luchtbelletjes in de vloeistof.”

“Dan zijn we geëvolueerd naar brillen met een draaiwieltje langs de zijkant. Door aan het wieltje te draaien, konden de glazen aangepast worden aan de nodige sterkte. Helaas zagen deze brillen er niet zo modieus uit waardoor we opnieuw moesten uitkijken naar een nieuw design.”

“We zitten ondertussen aan het derde design en gaan er volop mee aan de slag. Het model is niet enkel bestendiger tegen krassen en schade maar is ook mooier op de neus en beter voor het milieu omdat ze het montuur kunnen hergebruiken. De glazen kunnen er in- en uitgeduwd worden bij een verandering van de sterkte. Daardoor gaan brillen langer mee en zijn ze voor iedereen toegankelijk.”

Op deze manier werden al wereldwijd 350 000 kinderen geholpen aan een bril in landen zoals Zuid-Afrika, Uganda en Myanmar. “Er zijn heel wat mensen die een bril nodig hebben maar die het gewoon niet kunnen betalen. De productieprijs van een bril varieert tussen 20 en 25 euro en we financieren dit met fondsen en geld van inzamelacties.”

 

Toekomstperspectief

Eyes For The World wil in de toekomst de lokale bevolking nog meer betrekken bij de projecten. “Het mag niet de bedoeling zijn dat wij in België alles ontwerpen, produceren en bezorgen. We willen de lokale bevolking van hulpmiddelen voorzien zodat zij in eigen land tewerkgesteld kan worden. Daar zijn we op dit moment al mee bezig maar we hopen dit nog verder uit te breiden. Op die manier voorzien we werkgelegenheid en kunnen projecten op termijn zelfbedruipend worden. Zo kunnen we de inwoners in kansarme gebieden een duwtje in de rug geven en ze een stapje verder helpen.”

Lees meer over de projecten van Eyes For The World via www.eyesfortheworld.be

Watch Onbegrensde Krachten: Eyes For The World on YouTube.

Artikel: Nanette Huysmans
Video: Emma Felix
Journalistiek AP Hogeschool