UNHCR campagnebeeld met een illustratie van 5 volwassen mensen.

De Fact Checking campagne

Feiten als antwoord op polarisatie

PARTNER
UNHCR België

 

THEMA
Asiel en migratie: feiten en cijfers als antwoord op polarisatie en misinformatie

 

TIJDLIJN EN DUUR VAN DE ACTIE
De campagne liep van 29 mei tot 8 juni 2024

De uitdaging

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni 2024 kreeg UNHCR te maken met een toename van gepolariseerde standpunten over asiel en migratie, gevoed door misinformatie op sociale media. Uitdaging één: een genuanceerd gesprek stimuleren door feitelijke en toegankelijke informatie te bieden aan het beweegbare midden. Uitdaging twee: UNHCR opnieuw positioneren als een betrouwbare bron voor cijfers rond asiel en migratie.

Willen asielzoekers niet werken?

De aanpak

1

Feiten en cijfers centraal

De campagne bestond uit vijf vragen en antwoorden rond thema’s zoals asielcijfers in België en Europa, opvang en werkgelegenheid. Deze informatie werd verwerkt in toegankelijke visuals en infographics, en daarna gedeeld via sociale media.

2

Betaalde advertentiecampagne

Van 29 mei tot 8 juni 2024 liep een gerichte advertentiecampagne op Meta (Facebook en Instagram), gericht op het beweegbare midden. De campagne had twee doelen: bewustwording creëren en verkeer naar een speciale campagnewebsite genereren.

3

Gebruik van de Other Talk (OT) methodiek

De campagne hanteerde OT-frames zoals ‘win-win’ en ‘allemaal mensen’ en zette gedeelde waarden zoals ‘het recht op een thuis’ en ‘zorg voor je familie’ in om een verbindende toon te creëren. Dit hielp om polariserende standpunten te vermijden en om een breder publiek te bereiken.

1354783

mensen bereikt

2607172

views op sociale media

14600

link clicks

De impact

BEREIK

1.354.783 mensen bereikt en 2.607.172 views op sociale media

WEBSITEVERKEER

14.600 link clicks, waarbij 75% van het verkeer via sociale media kwam

DOELGROEP

De campagne bereikte bijna 15,57% van de Belgische Meta-gebruikers, met een goede balans tussen mannen (46%) en vrouwen (53%). De leeftijdsgroep 25-44 presteerde het best.

ENGAGEMENT

Het doorklikpercentage van het beweegbare midden was opvallend hoog, vooral in de Nederlandstalige regio (3,24%). Partners en organisaties versterkten de verspreiding door de content te delen via hun netwerken.

Inspiratie voor anderen

 
✔   Feiten en cijfers als basis

Het delen van nauwkeurige en lokaal relevante gegevens helpt misinformatie te bestrijden en versterkt het vertrouwen in je organisatie.

 

 
✔   Sociale media als krachtig middel

Betaalde advertenties kunnen effectief zijn om een breed publiek te bereiken, inclusief moeilijk te overtuigen doelgroepen.

 

 
✔   Toepassing van OT

Door gedeelde waarden en frames zoals ‘win-win’ te gebruiken, kun je polarisatie vermijden en de dialoog openen.

 

 
✔   Partners betrekken

Samenwerken met lokale ngo’s en organisaties verhoogt de impact en het bereik van je campagne.

 

“Het hoge doorklikpercentage in een segment met vaak negatieve percepties toont aan dat het publiek openstaat voor feitelijke en objectieve informatie.”