Image
Niels Vissers van Samundra

Samundra

Interview

“Wij willen de Nepalese bevolking motiveren om projectjes op te starten. Ons grootste doel is om de mensen te laten groeien van de bare minimum naar de next level in hun levenskwaliteit.” Niels Visser werd enkele jaren geleden tot over zijn oren verliefd op Nepal. Die verliefdheid groeide uit tot de nieuwe vzw Samundra. Sinds 2015 doet hij er alles aan om de levenskwaliteit van het land te verbeteren.

Al wil de organisatie niet zomaar het ‘Goede Westen’ spelen. “Het is de bedoeling dat de Nepalese bevolking gemotiveerd is en zelf ideeën voorstelt. Samundra bestaat dus uit een team in België en eentje in Nepal. Team Nepal gaat op zoek naar de noden van de bevolking en leggen kleine projecten aan ons, Team België, voor. Zij zoeken een lokale eigenaar en leggen een aantal criteria voor zoals: wat zou het totale kostenplaatje zijn? Als het project daaraan voldoet, helpen wij met de opstart.

Zodra het project op zichzelf draait, trekt onze organisatie zich terug. De lokale eigenaar neemt de verdere verantwoordelijkheid. En zo houden wij eigenlijk zo weinig mogelijk projecten vast. We ondersteunen het team in Nepal.”

Image
Ziekenhuis Nepal Samundra

Trots vertelt Niels over één van de eerste projecten. “Samundra Nepal bouwde, in samenspraak met de lokale bevolking en enkele Europese donateurs, een ziekenhuis in hun dorp. Intussen zijn de partners niet meer nodig en is het ziekenhuis doorgegeven aan de lokale overheid.”

The next level

Dat ontmoedigde Niels niet. Hij steekt keer op keer de handen uit de mouwen om de bevolking in Nepal een beter leven te geven. “We kunnen vandaag niet met hoge cijfers schieten of zeggen dat we al zeven provincies van eten voorzien hebben, maar achter de schermen hebben we al veel kunnen realiseren.”

“Zo zetten we in op het professionaliseren van de beide teams. Dat gaat vaak over kleine dingen zoals je Google Drive organiseren of Excel documenten maken over de verschillende projecten, maar dat zie je niet als je geld doneert. De zichtbare projecten waar we nu mee bezig zijn, zijn de kiwiplantages en de health camps. Dat zijn medische teams die op verplaatsing gaan en sensibiliseren rond baarmoederverzakking. Dat zijn projecten waar we heel trots op zijn en die ons de motivatie geven om het leven in Nepal te verbeteren. Ons doel is om ze van de bare minimum naar de next level in hun levenskwaliteit te brengen.”

“De Nepalese bevolking draagt haar lot met een ingetogen fierheid. Er wordt niet gezaagd en gereclameerd, hoe zwaar het leven soms mag zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen beter leven willen, maar dat is hetgeen wat me geïnspireerd heeft”, gaat Niels verder. “Daar put ik mijn motivatie uit.”

Image
vrouw_valei_Nepal_baiteshwor_20221204_RafLehaen van Samundra

Vervulde noden

“De projecten worden voor 80 procent gefinancierd met geld van Team België. 20 procent van de projecten betalen de lokale overheid, inwoners, handelaars…” En dat wil Niels, samen met Team België, graag afbouwen. “Onze ultieme droom is om binnen 10 jaar onze handen terug te trekken. Dat wij bijvoorbeeld nog maar 10 procent van de projecten financieren. Op die manier wordt Nepal zelfredzaam en hebben we iets moois kunnen bereiken.”

Momenteel blijft het nog even bij de 80 procent  van de financiering. Daarom trommelde Niels de afgelopen jaren verschillende sponsors op om Samundra te ondersteunen. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd zoals schoolevenementen of kunstbenefieten. Geld is volgens hem dan ook de beste manier om de projecten in Nepal te ondersteunen. Dat ondervonden ze al tijdens één van hun eerste projecten. “Tijdens de opbouw van het ziekenhuis staken mensen veel geld in het verslepen van tweedehands materialen. Daar kunnen ze in Nepal jammer genoeg niet veel mee doen. Zo was er enkel een Nederlandse handleiding en konden zij de materialen niet in elkaar steken. Onze boodschap is daarom: steek geen geld in het verslepen van materiaal, maar besteed die middelen rechtstreeks aan de lokale bevolking. Zo kunnen zij hun noden vervullen met de wensen die ze hebben.”

Image
Team Samundra in Nepal

Geheim wapen

“Het 'geheim' van onze organisatie is: gelijkwaardigheid. Dat is het belangrijkste voor ons, maar tegelijkertijd ook één van onze grootste uitdagingen”, vertelt Niels. “In Nepal gelden andere normen en waarden dan in onze cultuur. Zo zijn zij bijvoorbeeld niet zo strikt in het nakomen van afspraken. Als je in België te laat komt, vinden we dat vervelend. In Nepal is dat bijvoorbeeld geen probleem.”

“Daar moeten we vaak een balans in zoeken. We willen niet de sturende hand zijn en zeggen: ‘Jullie moeten dat zo aanpakken. Jullie moeten al die afspraken stipt nakomen.’ Zij moeten niet naar onze pijpen dansen. Onze slogan is: Nepal in the lead. De mensen ter plekke weten uiteindelijk wat ze nodig hebben en wat ze kunnen gebruiken. Wij proberen ze daar alleen in te steunen om te realiseren wat ze nodig hebben. Op die manier verhogen wij, samen, hun levensstandaarden.”

Watch Onbegrensde Krachten: Samundra on YouTube.

Lees meer over Samundra

 

Artikel: Sien Thys
Video: Gabriella Weitman
Journalistiek AP Hogeschool