Image
Dag 4de Pijler Luc in de bloemen
nieuws: 4de Pijler

Dankjewel Luc! Geniet van je pensioen.

Dinsdag 16 april was het Luc Callaerts zijn laatste officiële werkdag bij het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11. 

Na een carrière van meer dan 28 jaar bij 11.11.11 willen we Luc niet zomaar laten gaan. We blikken nog even terug en vernemen graag welke suggesties hij aan de 4de Pijlerorganisaties wil meegeven.

22 apr 2024

Hoe is het allemaal begonnen? Hoe ben je bij 11.11.11 gestart? 

'Ik was van jongs af aan ‘geraakt’ door wat toen nog de Derde Wereld werd genoemd. Als jonge knaap bij de scouts ging ik reeds deur-aan-deur voor 11.11.11. Als 17-jarige zijn we met enkele Rumstenaren gestart met de 11.groep en tot vandaag ben ik  coördinator van deze lokale werking. 
In 1996 kreeg ik de kans om ook professioneel aan de slag te gaan bij 11.11.11. Het was een droom die uit kwam. Mogen werken voor een organisatie waar je meer dan 100% in geloofde en het werk er ook toe deed. Eerst als vrijwilligersbegeleider in de provincie Antwerpen, daarna als diensthoofd Beweging. Ik heb heel mooie en toffe herinneringen aan het werken met lokale vrijwilligers en later heb ik ook mijn visie proberen in beleid om te zetten.' 

Kan je vertellen wanneer je bij het 4de Pijlersteunpunt gestart bent? Was het onmiddellijk duidelijk hoe jullie de werking van het 4de Pijlersteunpunt zagen? 

'De ‘4de Pijler’ kreeg zijn naam na een studie van Patrick Develtere (Hiva). Binnen 11.11.11 kenden we natuurlijk al wel de verschillende lokale burgerinitiatieven die een project in het Globale Zuiden hadden. 
Dit heeft mij en anderen er bewust van gemaakt dat we hen volop mee in de brede beweging van Internationale Solidariteit moesten opnemen en waarderen. Dat was de start van het 4de Pijlersteunpunt in 2009. De eerste jaren werden vooral gedragen door Jacques en enkele toenmalige collega’s en zij hebben voorstellen voor de eerste grote lijnen van de werking aangebracht. De kern van onze werking was ondersteuning om de kwaliteit van 4de Pijlerinitiatieven te verbeteren, de 4de Pijler meer zichtbaar te maken, samenwerking te stimuleren en ten slotte de belangen te verdedigen. 

Ik heb deze visie ten volle mee gesteund en door het 11.11.11 beleid geloodst. Dit waren de goede keuzes, het bewijs is er aangezien we deze basiswerking nog steeds uitvoeren zoals 15 jaar geleden. Er zijn natuurlijk wel nieuwe speerpunten opgenomen zoals de Europese samenwerking, diaspora-werking, sociale economie, aandacht voor klimaat, … 

Is er een bepaalde anekdote gelinkt aan de 4de Pijlerwerking, die je graag wil delen? 

Ik heb heel veel mooie, warme en soms ook moeilijke ervaringen mogen beluisteren van heel veel 4de Pijlerverenigingen. Eén wil ik er uitlichten, dicht bij huis toen ik Rawaa Eljeilli leerde kennen via onze helpdesk. Hij is een Rumstenaar met een Irakese migratie-achtergrond. We hadden een heel fijn gesprek en het besluit was: Ik stap in jouw initiatief ‘Thamer voor Vrede’. Nu ik met 2 voeten in het concrete 4de Pijlerwerk sta, besef ik nog meer hoe waardevol het werk is, maar ook dat het echt niet eenvoudig is. Daarom nog meer respect voor de honderden 4de Pijlerinitiatieven die als vrijwilligers het beste van zichzelf geven met hun partners.   
Samenwerking met de diaspora is een echte meerwaarde. Doen!

Tijdens de Dag van de 4de Pijler op 16 maart heb je een mooie speech gegeven – niet iedereen kon er toen bij zijn. Kan je ons kort nog even vertellen welke 5 suggesties je heel graag wil meegeven?

1. Werk samen met mensen met een diaspora achtergrond

Niet vanuit een verkeerd begrepen solidariteit, maar wel vanuit een versterking van je werking, vanuit kwaliteitsverbetering. 

2. Ownership - eigenaarschap 

De meesten onder jullie zullen zeggen natuurlijk, Luc dat moet je ons niet meer uitleggen…
En toch blijft gelijkwaardig partnerschap het meest essentiële. En het is niet evident. Ik geef dikwijls het beeld van ‘wij als lopende portefeuille’. En dan lacht men, maar dit is wel de realiteit. De machtsverhoudingen blijven in de balans van de samenwerking, nog veel te veel overhellen naar ons en niet de partner. Ownership is geen eindpunt, maar het is een weg er naar toe. Stap voor stap.  Shift the power, is geen slogan, maar vooral een constante opdracht. Hoe meer open communicatie (over mooie, leuke, maar ook moeilijke punten), hoe meer los durven laten, hoe meer samen zoeken naar oplossingen en niet om controle te hebben. Wees de vraagsteller en niet de antwoordgever.
En steeds opnieuw. Ownership is de basis van duurzame, succesvolle projecten. 

3. Versterk door samenwerking  

Met andere verenigingen, partners, bedrijven, scholen, overheden en ook met vrijwilligers. 
Durf je verhaal brengen, authentiek en met respect. Speel op emotie, maar laat het daar niet bij. 
Dit is draagvlakversterking. Dat is onze rol hier in Vlaanderen, niet enkel vanuit fondsenwerving maar zorg dat je wereldburgerschap promoot. Meer dan ooit nodig. 

En dit alles kan ook een versterking zijn van je partners waar je mee samenwerkt in het Globale Zuiden. Middenveld versterken door samenwerking.

4. Doe aan politiek

Niet aan enge partij-politiek. Maar laat uw stem horen. Eén van mijn collega’s - Johan Cottenie - bracht het ooit aan: 'Als we nu eens droomden op wereldschaal van one man/woman one vote.' 
Dat vinden we hier normaal. Wat zou er kunnen veranderen op wereldschaal voor de mensen die niet gehoord worden.
Kaart onrechtvaardigheid aan die je ervaart in het land/regio waar je actief bent. 
Wees zo een internationale stem. Verruim het zicht op de wereld, en dat er resultaat kan geboekt worden met concrete projecten, maar dat structurele veranderingen op handelsverhoudingen, op politieke en militaire machtsverhoudingen er toe doen. En dit alles kan ook een versterking zijn van je partners waar je mee samenwerkt in het Globale Zuiden. Want heel veel van de projecten die jullie opzetten hebben een link met de core-business van een staat. Denk aan onderwijs, gezondheid, watervoorziening, economie bevorderen…. Dat is dus politiek. 

5. Geniet en wees fier op successen, vertel het aan anderen

Hier moet ik vermoedelijk niet veel bij vertellen.  
Het is geen evidentie dat je succes hebt in een moeilijke en veel veranderende context. Wees flexibel (alhoewel subsidiegevers daar niet altijd zo soepel in zijn) om bij te sturen indien nodig, vraag meer tijd indien nodig. 
Maar als je uiteindelijk tot een mooi resultaat komt, wees er dan fier op en schreeuw het van de daken. Uw fondsenwerving zal er sterker mee worden en je maakt mensen gelukkig omdat ze bijgedragen hebben aan dat succes. En het is een prachtige en krachtige repliek op cynisme. 


Dit alles kan ook een versterking zijn van je partners waar je mee samenwerkt in het Globale Zuiden. Zorg dat ze ook genieten en fier zijn op realisaties, een goed voorbeeld dat het kan samenwerken over de grenzen heen.

Waar moeten we volgens jou zeker in de toekomst als 4de Pijlerinitiatieven nog meer aandacht voor hebben?

Graag geef ik nog enkele belangrijke thema’s mee: Klimaatverandering dit heeft zeker ook gevolgen voor de projecten, de ecologische voetafdruk van onze werking: hoe kunnen we deze zoveel mogelijk beperken? En daarnaast is de economische onderbouw van projecten ook belangrijk (zodat de toekomst gegarandeerd kan worden zonder of met zo’n klein mogelijke inbreng vanuit Vlaanderen).

En tenslotte aangezien je zelf graag muziek speelt, misschien heb je nog een luistertip voor ons – welk lied kan je aanraden om zeker eens te beluisteren?

Muziek spelen is één van mijn passies. Met mijn muziekgroepje ‘Jeu de Boules’ hebben we meer dan 200 eigen liedjes gemaakt en nu ik meer tijd heb, ga ik ook meezingen in een meerstemmig koortje ‘Krokant’. Als ik moet kiezen uit de duizenden mooie liedjes die er bestaan, dan ga ik voor het liedje ‘Twee meisjes op het strand’ van Raymond van het Groenewoud. Het alledaagse, eenvoudige, pure van dit lied ontroert me altijd heel erg. Een geschikt tegengif voor het cynisme dat we soms teveel moeten ervaren. 

4de Pijler het ga jullie goed en tot spoedig. 

 

Luc we weten dat je niet in een zwart gat gaat vallen: jouw kleinkinderen, familie en vrienden gaan je ongetwijfeld weten te vinden. Ook jouw muzikale carrière waar je terug wat meer tijd voor gaat hebben, zal mee je agenda bepalen en daarnaast je lokale politieke engagement en het 4de Pijlerinitiatief 'Thamer voor vrede'. 

Eén ding is duidelijk: Luc is 100% 4de Pijler en dat gaan we missen. Een grote DANKJEWEL voor jouw gedrevenheid, engagement, jouw talrijke adviezen waarmee je iedereen weer op weg hielp en zoveel meer ... En nu genieten!

Image
Banner Dankjewel Luc - geniet van je pensioen

 

 

 

 

 

.