Image
Header Basisvorming 2024

Basisvorming 2024 - Hoe maak je werk van een succesvol project van Internationale Solidariteit?

Icon info Group 7
Info
Antwerpen

Een basisvorming die je op 2 zaterdagen wegwijs maakt in de wereld van de internationale solidariteit. Interesse? Schrijf je in voor de basisvorming.

Voor wie?

Ben je betrokken bij een project van internationale samenwerking? Of wil je een solidariteitsproject in een ander land opstarten?

Dan bots je, naast je inzet en je enthousiasme, ongetwijfeld op ook heel wat vragen: Hoe realiseer je een succesvol project? Hoe zorg je dat je project niet binnen 2 jaar stopt? Hoe bouw je een goede en respectvolle samenwerking op met een partnerorganisaties. En waar kan je terecht voor hulp, (financiële) steun en samenwerking?

Je doet dit niet alleen. Tijdens deze vorming ontmoet je ook een groep gelijkgezinden. Dit is meteen jouw eerste netwerk met wie je jouw ervaringen en ideeën kan delen.

Programma

 • Op de eerste dag leer je hoe je een duurzaam project in het partnerland best opbouwt: Welke verandering wil je realiseren met je project? Met welke succesfactoren en valkuilen hoe je best rekening? Hoe bouw je met een goede samenwerking op met een lokale partnerorganisatie en met iedereen bij project betrokken is? Wat is jouw rol en welke houding neem je aan?
 • Tijdens de tweede cursusdag bekijken we alle andere vragen: Hoe zit de wereld van de internationale solidariteit in elkaar? Wat is een eigentijdse visie op internationale solidariteit en hoe sluit je aan bij de grote thema’s? Waar vind je (financiële) steun en met wie kan je samenwerken? En hoe communiceer je doeltreffend, maar op een respectvolle manier over de kwetsbare groepen waar je project zich voor inzet?

Praktische info

 • Wanneer? zaterdag 12 oktober en 19 oktober, onthaal om 9u en we starten om 9u30 tot 16u30. Het is bedoeling dat je aan beide vormingsdagen deelneemt.
 • Waar? Via-Via reiscafé in Antwerpen, Wolstraat 43 - 2000 Antwerpen. Kom je met het openbaar vervoer: Neem de trein tot aan het centraal station, Tram 24 of 11 op richting Melkmarkt en tien minuten wandelen; ook bereikbaar met de fiets. Kom je met de wagen, bekijk de routebeschrijving hier.
 • Voor wie? Voor iedereen die betrokken is bij of interesse heeft in projecten van internationale solidariteit. Voor iedereen die willen bijleren over de mogelijkheden en een eigentijdse aanpak van internationale projecten. Voor nieuwe opstartende projecten, maar evengoed voor nieuwe vrijwilligers of medewerkers van bestaande 4de Pijlerinitiatieven.
 • Taal? Nederlands, maar met ruimte en aandacht voor deelnemers die bij voorkeur in het Frans of het Engels communiceren.
 • Begeleiding? De vormingen worden begeleid door de medewerkers van het 4de Pijlersteunpunt i.s.m. een aantal externe experten, allen met veel ervaring in het begeleiden van jonge projecten.
 • Inschrijven? via onderstaand formulier.
 • Getuigschrift? Deelnemers ontvangen na de vormingen een getuigschrift van deelname.
Image
Groepsfoto Basisvorming 4de Pijlersteunpunt Gent 3 februari 2024

De deelnemers van de basisvorming begin 2024

De deelnemers van de vorige edities gingen alvast tevreden naar huis. Dit is hun evaluatie:

 • “Volledig, voldoende gedetailleerd en toch duidelijk.”
 • “Veel nuttige info en bruikbare tips voor startend project gekregen.”
 • “Ik heb veel geleerd.” 
 • “Volgens mij is het compleet.” 
 • “Bedankt voor de praktische en concrete voorbeelden.” 
 • "Het samen zijn met andere organisaties die eenzelfde engagement hebben was inspirerend en het moedigt aan. Ik herkende dezelfde uitdagingen."

Schrijf je in

Op zaterdag 12 oktober en 19 oktober van 9u30 tot 16u30 organiseren we de basisvorming 'Hoe maak je werk van een succesvol project van Internationale Solidariteit? in een zaal van het Via Via Café in Antwerpen.

We gebruiken jouw telefoonnummer alleen als we je last-minute moeten bereiken in verband met deze vorming.