Marieke en Ciska zijn #2van11

Beweging
Image
Marieke en Franciska

Hoe kennen jullie elkaar?

Wij zijn zussen. Marieke is de jongste. We verschillen exact 1 jaar en 1 dag!

Welk engagement nemen jullie samen op voor 11.11.11?

Samen met andere vrijwilligers bereiden we de jaarlijkse actie rond 11 november voor, alwaar we soep verkopen voor de hele buurt. De dag zelf verdelen we de taken. We gaan ook graag zelf nog de straat op in het dorp waar we opgroeiden.

We blijven het nodig vinden om in ‘het kleine dorp’ af en toe ‘de grotere wereld’ binnen te brengen. De jaarlijkse actie zet ons er toe aan dit blijvend te doen.

Waarom zijn jullie vrijwilliger voor 11.11.11?  

We waren in onze jeugd al betrokken bij 11.11.11. Zo gingen we met onze ouders naar de hutsepotavonden. Later bij de Chiro hielpen we als oudste leden en nadien als leiding mee met de actie. Dit was een vanzelfsprekendheid. We geloofden in een betere wereld en wilden hier werk van maken. 

We blijven het nodig vinden om in ‘het kleine dorp’ af en toe ‘de grotere wereld’ binnen te brengen. De jaarlijkse actie zet ons er toe aan dit blijvend te doen. 

Als jullie het volgende campagnethema van 11.11.11 mogen kiezen, welk zou dit dan zijn?

Een goed thema moet volgens ons tot aan de voordeur komen. Mensen worden momenteel wat overspoeld door heel wat miserie. Het is niet gemakkelijk om dan nog aandacht te vragen voor Internationale Solidariteit. Daarnaast vinden we dat armoede in het Globale Zuiden gelinkt moet worden aan de wereldproblematiek van vandaag. Een goede campagne moet dus het evenwicht bewaken tussen iets wat mensen hier raakt en dat toch structureel verandering kan brengen. We denken hierbij concreet aan de link tussen klimaatopwarming en de vluchtelingenproblematiek. 

Is er een leuke anekdote over iets dat jullie samen meemaakten tijdens jullie engagement voor 11.11.11?

Sinds de actie in 2006, waarbij de ui als symbolische groente werd gekozen om de overspoeling van Europese groenten op de Afrikaanse markt aan te kaarten, verkopen wij jaarlijks soep op de campagnedag. Uiensoep, kervelsoep, preisoep, tomatensoep en pompoensoep stonden al op het menu.

Het jaar met de tomatensoep was een fiasco. In de lokalen van de Chiro maakten we de avond voordien op grote gasbranders onze soep klaar. We hadden de soep buiten gezet zodat deze kon afkoelen, maar ’s morgens bleek deze zuur te zijn. Een volledige gemeente een voedselvergiftiging doen oplopen was uiteraard geen optie. We maakten dus in allerijl nog nieuwe soep, weliswaar in beperktere hoeveelheid.

Sindsdien zijn we wel wat professioneler geworden: de groenten krijgen we van een diepvriesbedrijf en leerlingen van de hotelschool in Kortrijk maken de soep klaar en koelen ze professioneel af.

Image
Soepverkoop Dadizele

We dromen ervan om de liefde voor andere culturen door te geven aan onze kinderen.  

Wat waarderen jullie aan elkaar? 

Ciska is de vrouw van de wereld, met haar twee voeten in de sociale realiteit: ze spreekt vlot mensen aan en doet graag een klapke. Marieke brengt de groep samen en organiseert liever. Marieke kan goed observeren en analyseren. Ze heeft een totaalkijk op de dingen.

We mogen ook onze mannen niet vergeten want die helpen ook mee. Sven duwt mee aan de kar met Marieke en Frederick maakt de verslagen op, doet de aanvragen bij de gemeente en regelt de financiën. Samen met de andere vrijwilligers, zijn onze mannen een perfecte aanvulling!

Delen jullie een gemeenschappelijke droom? 

We zijn beide aangetrokken tot andere culturen. We reisden vroeger regelmatig samen: India, Israël, Bolivië, … Ook daar was Marieke degene die de organisatie opnam en Ciska die ter plekke met mensen wilde spreken. We genieten beiden van Zuiders en Oosters koken. Indisch eten blijft onze favoriet. Ciska geeft nu ook les aan OKAN-jongeren. Beide dromen we ervan om de goesting om te reizen en de liefde voor andere culturen te kunnen doorgeven aan onze kinderen.  

Wat is hetgeen jullie het liefste samen doen?

Aan de koffietafel praten over de kleine en de grote dingen in het leven. We kennen elkaar door en door. Veel woorden heb je dan niet nodig.

Goesting om je samen met vrienden, familie of collega’s in te zetten voor 11.11.11? Laat het ons weten!

Je vraag of opmerking kan je hier kwijt
Je hoeft ons je telefoonnummer niet te vertellen, natuurlijk. Maar er gaat niets boven een goed gesprek om elkaar te leren kennen.
Laat ons in je bericht weten wanneer dat wel of net niet uitkomt.