May en Janneke zijn #2van11

Beweging
Image
2van11_May en Janneke
Vrijwilligers Janneke en May

Welk engagement nemen jullie samen op voor 11.11.11? 
May trekt aan de kar van de 11.11.11 acties in Zondereigen. Ik doe dit al verschillende jaren samen met medevrijwilliger Lief. Daarbij vragen we steeds de hulp van familie, vrienden en de jonge garde, met name KLJ Zondereigen waar Janneke vrijwilliger is.

Op de zaterdag van het campagneweekend doen de leden van de KLJ de straatactie, waarbij we met veel enthousiasme van deur tot deur gaan. In tussentijd maken May en Lief wafels en warme chocomelk om de leden te bedanken.

Op de zondag organiseren we een ontbijt. Ook daar krijgen May en Lief veel hulp van een vaste ploeg vrijwilligers (familie, vrienden, KLJ,…). Er zijn hier nooit handen te kort en dit loopt altijd op wieltjes. Iedereen kent iedereen, waardoor de sfeer direct goed zit! Er wordt gelachen en getrakteerd in de keuken. Ondertussen genieten de gasten van een overheerlijk en eerlijk ontbijt.

Iedereen kent iedereen, waardoor de sfeer direct goed zit! Er wordt gelachen en getrakteerd in de keuken. Ondertussen genieten de gasten van een overheerlijk en eerlijk ontbijt.

Waarom zijn jullie vrijwilliger voor 11.11.11?  

We vinden het bijna vanzelfsprekend dat we ons inzetten voor mensen die het veel slechter getroffen hebben dan wijzelf. We hebben dit beide van thuis uit meegekregen. We vinden het belangrijk dat we verder durven kijken dan ons dorpje met drie straten waar we het goed hebben en dat we durven nadenken over de rest van de wereld. Ons daarvoor inzetten vraagt dan ook weinig energie en levert vooral veel goesting.

Als jullie samen het volgende campagnethema van 11.11.11 mogen kiezen, wat zou dit dan zijn? 
Corona heeft overal ter wereld voor ellende gezorgd. Dit heeft op mensen in het zuiden een grote invloed gehad. Wat is de impact geweest bij hen? Hoe verliep de plaatselijk hulp? Werd deze vertraagd? Graag zouden we daar meer zicht op krijgen.

Wat is het leukste moment dat jullie samen meemaakten tijdens jullie engagement voor 11.11.11?  

Het 20-jarig bestaan van het ontbijt in Zondereigen was een hoogtepunt. We ontpopten het ontbijt toen tot een brunch. May was toen al een geoliede machine en Janneke was toen leiding in de KLJ en trok het team mee. Het was een topeditie! 

Een andere leuke actie was de verkoop van oude CD’s of LP’s in het plaatselijk café Schuttershof in 2000. Dorpsbewoners brachten hun oude CD's en LP's binnen van 11u11 tot 23u11. Voor iedere CD of LP kregen ze 11 Belgische Frank. Deze werden nadien verkocht voor 111 Belgische Frank. De verkoop ging samen met een gezellig optreden.

Janneke heeft als KLJ'er vooral leuke herinneringen aan de straatverkoop. Deze evolueerde altijd in een verkoop met een dansje en een liedje. Dit ontstond spontaan tijdens de tocht waardoor het verkopen werd gezien als een extra activiteit. Als afsluiter aten we met rode kaakjes de lekkere wafels op in het KLJ lokaal.

We zien iedere mens als een gelijke en we hopen dat de strijd voor gelijkheid alleen nog maar sterker wordt.

Wat waarderen jullie aan elkaar? 
We waarderen de eerlijkheid tegenover elkaar. Er zijn weinig onderwerpen die niet aangesneden kunnen worden. We denken hetzelfde over de wereld en vinden het dan ook belangrijk om ons in te zetten voor een betere wereld.

Waarvoor zou de andere persoon je altijd mogen opbellen?  
We kunnen elkaar letterlijk ten allen tijden opbellen voor gelijk wat. 

Delen jullie een gemeenschappelijke droom? 
We willen oorlog en ellende uit de wereld. ‘Vrede op aarde klinkt zo gewoon, zou het ooit komen of is het droom?’. We zien iedere mens als een gelijke en we hopen dat de strijd voor gelijkheid alleen nog maar sterker wordt.

Wat hebben jullie geleerd van elkaar?  
Moemoe May zegt dat Janneke slimmer is dan zij, maar Janneke vindt dat moemoe May wijzer is.

Wat is hetgeen jullie het liefste samen doen? 
We zitten graag met heel de familie rond de tafel met lekker eten. Dit duurt vaak uren waarbij allerlei verhalen naar boven komen en er heel veel wordt gelachen, tot tranen toe. Op die momenten zijn we allebei is ons element.

Image
2van11_may en Janneke vroeger
May met baby Janneke

Goesting om je samen met vrienden, familie of collega’s in te zetten voor 11.11.11? Laat het ons weten!

Je vraag of opmerking kan je hier kwijt
Je hoeft ons je telefoonnummer niet te vertellen, natuurlijk. Maar er gaat niets boven een goed gesprek om elkaar te leren kennen.
Laat ons in je bericht weten wanneer dat wel of net niet uitkomt.