4de Pijler vereniging de wereld van migranten

De Wereld van Migranten - Ook Belgen migreren van thuis naar werk, van dorp naar stad

In het hart van Antwerpen werkt De Wereld van Migranten sinds 2014 aan een samenleving waarin diversiteit, solidariteit en verbondenheid centraal staan. Als diasporavereniging met wortels in de Marokkaanse gemeenschap, focust de organisatie op onderwijs en werkt ze vooral met kinderen en jongeren.

  • Interview
  • Marokko

07 Jul 2025

2 minuten

De vzw ontstond vanuit persoonlijke ervaring en academisch onderzoek. Voorzitster Najah Amrani studeerde rechten in Venetië en verdiepte zich in het thema migratie. Haar eindwerk, over de impact van migratie op de samenleving en integratie in Antwerpen, leidde tot de oprichting van een eerste vereniging in Italië in 2011. Die ervaring kreeg een vervolg in België met de oprichting van De Wereld van Migranten vzw drie jaar later.

Kunst en educatie voor integratie

Wat begon als een bescheiden initiatief, groeide uit tot een actieve werking met educatieve en culturele projecten in Antwerpen. De organisatie organiseert workshops rond kalligrafie, optredens en muzikale zondagen voor kinderen, debatten en ontmoetingsmomenten. “Kunst spreekt de taal van iedereen. Muziek is een vorm van opvoeding – het raakt kinderen op een zachte manier.”

Een bijzonder voorbeeld is het project “Niemand is vreemd op school” (2015), gerealiseerd in samenwerking met Stad Antwerpen en basisschool Het Vosje. Het doel was om kinderen met migratieachtergrond zich welkom te laten voelen. Via spelletjes, muziek en eten kwamen kinderen én leerkrachten dichter bij elkaar. “We wilden dat het schoolteam niet alleen het rapport van een kind kent, maar ook zijn of haar verhaal en achtergrond.”

4de Pijler vereniging de wereld van migranten op Theaterplein

Samenwerking dichtbij én ver weg

Naast de lokale werking bouwt de vzw ook bruggen naar het Zuiden, meer bepaald naar Marokko, waar ze samenwerken met partnerorganisatie Manar Fes. Via dit partnerschap willen ze jongeren ondersteunen en lokale ontwikkeling stimuleren.

Ook in België staan ze niet alleen: ze maken deel uit van een netwerk van geëngageerde diaspora-initiatieven, waaronder Internationaal Comité, Roots vzw, Le Nouvelle Espoir en VSM België. “We werken op maat, met vrijwilligers uit verschillende achtergronden. Zo creëren we telkens opnieuw een team dat bij het project past.”

Migratie is van iedereen

Voorzitster Najah Amrani benadrukt dat migratie niet alleen gaat over afkomst. “Ook Belgen migreren – van thuis naar werk, van dorp naar stad. Het gaat uiteindelijk over beweging van mensen, over zoeken naar betekenis en verbondenheid.”

Ondanks de obstakels waarmee vrijwilligersorganisaties te maken krijgen – zoals beperkte middelen en het combineren van gezinsleven met engagement – blijft de vzw trouw aan haar waarden. “Het verhaal van de oude generatie – over universele waarden als respect, verdraagzaamheid en solidariteit – is vandaag relevanter dan ooit.”

Meer info

Lees hier meer over De Wereld van Migranten 

Artikel: Aja El Schimari | Journalistiek AP Hogeschool

logo 4de Pijler & AP hogeschool Antwerpen

Gerelateerde verhalen