Dag van de 4de pijler verzamelt honderden vrijwilligers voor meer bottom-up internationale solidariteit
Onderwijs voor jongeren in Zuid-Afrika, Vrouwen in Senegal die elkaar sensibiliseren over gezondheid, het opzetten van een jongerenwerking in Guayaquil (Ecuador) of drie miljoen bomen planten in Ethiopië? Allemaal straffe en inspirerende voorbeelden van burgerinitiatieven die het verschil maken in de meest kwetsbare regio’s ter wereld. Op 8 mei tekenen honderden van deze vrijwilligers present voor de Dag van de 4de pijler. Ook Minister-president Jan Jambon en Els Hertogen, directeur van 11.11.11, zijn van de partij.
06 May 2021
3 minuten
Burgerinitiatieven voor internationale solidariteit staan ook wel bekend als de 4de pijler. Het HIVA (KU Leuven) schat dat er in Vlaanderen 30.000 tot 60.000 vrijwilligers betrokken zijn bij een ‘eigen’ project in kwetsbare landen. En jaarlijks zouden deze initiatieven in ons land tussen 47 à 68 miljoen euro inzamelen om hun projecten te steunen.
Jan Jambon, minister-president van Vlaanderen: “Met 1100 tot 1300 ‘4de Pijlerorganisaties’ in Vlaanderen, met een gezamenlijke jaarlijkse omzet van meer dan 67 miljoen euro, met ongeveer 35 000 actieve vrijwilligers en meer dan 140.000 donateurs zijn deze initiatieven onmiskenbaar een belangrijke actor binnen de ontwikkelingssamenwerking in Vlaanderen. Ik ben de 4de Pijlerinitiatieven ontzettend dankbaar voor alle inspanningen die jullie het voorbije jaar hebben geleverd.”
Het 4de Pijlersteunpunt van 11.11.11 verenigt en ondersteunt meer dan 850 van zulke bottom-up initiatieven over heel Vlaanderen. Tijdens de week van de 4de pijler - die loopt van 3 t.e.m. 8 mei - verzamelen honderden vrijwilligers voor een interessante reeks van online debatten, workshops, panelgesprekken en andere uitwisselingsmomenten.
Impact van corona
De kers op de taart is de Dag van de 4de Pijler op zaterdag 8 mei. Centraal staat de vraag hoe de pandemie de talloze 4de pijlerorganisaties beïnvloed heeft en vooral welke lessen we hieruit kunnen trekken. Alle organisaties moesten hun werking namelijk aanpassen en in bepaalde gevallen zelfs compleet heruitvinden.
Zo wordt er nu veel meer ingezet op voedselpakketten, gezondheidszorg en armoedebestrijding, vaak met extra middelen naast de reeds bestaande projecten. Maar ook de situatie in België zorgde voor veel kopzorgen die overigens nog steeds niet van de baan zijn. Veel activiteiten konden namelijk niet doorgaan en hierdoor zijn veel inkomsten misgelopen. Maar de 4de Pijlerorganisaties hebben met veel toewijding nog maar eens getoond dat solidariteit blijft bestaan, ook in moeilijke tijden.
Dag van de 4de pijler
Tijdens de Dag van de 4de pijler kijken we dan ook met een open en leergierige blik naar de toekomst. Els Hertogen, directeur 11.11.11: “We zien dat de pandemie bestaande ongelijkheden opdrijft. De mensen in de meest kwetsbare posities wereldwijd worden veel harder getroffen. Daarom is er extra aandacht nodig voor deze kleinschalige, maar zó belangrijke initiatieven. Stuk voor stuk zien we dat ze verrassend flexibel en creatief uit de hoek komen. In deze moeilijke omstandigheden weten ze zich telkens opnieuw aan te passen. En dat geeft hoop, inspiratie en bevlogenheid voor de toekomst.”