Projectondersteuning door Wilde Ganzen

Wilde Ganzen ondersteunt 4de Pijlerorganisaties

Organisaties in België en in Nederland worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en vragen op vlak van internationale solidariteit. Daarom stelt de Nederlandse stichting Wilde Ganzen haar aanbod ook open voor 4de Pijlerorganisaties uit Vlaanderen en Brussel.

Vanuit Vlaanderen en Brussel kan je een projectidee indienen via het 4de Pijlersteunpunt.

Hoe je dat doet, lees je hieronder.

 

De aanpak van Wilde Ganzen

“Wilde Ganzen steunt overal ter wereld aanpakkers die armoede van onderop doorbreken met kleine, slimme projecten. We vermenigvuldigen de impact van hun werk met onze kennis, een sterk netwerk en een financiële bijdrage."

¨"Wilde Ganzen zet zelf geen projecten op, maar zij ondersteunen initiatieven van aanpakkers. Deze kleine projecten worden altijd opgezet door lokale mensen, samen met ondernemende Nederlanders of Belgen.
Zo zorgen ze samen voor cruciale vooruitgang in buurten en dorpen én helpen we mensen hun dromen te realiseren. Op deze manier steunt Wilde Ganzen jaarlijks zo’n 350 projecten.”

 

Van elke euro maakt Wilde Ganzen anderhalve euro

“Elk project dat bij ons wordt ingediend, beoordelen we. We kijken of het aansluit bij de behoefte van de lokale gemeenschap en of het duurzaam genoeg is. Ieder project moet de diepere oorzaken van armoede aanpakken en mensen in de buurt vooruithelpen."

Is een project eenmaal goedgekeurd, dan geeft Wild Ganzen een premie van 50%, bovenop het op het geld dat hiervoor werd opgehaald door de ondersteunende organisatie in Nederland of België. Elke euro wordt dus zo € 1,50 waard.”

   

  Een projectidee indienen bij Wilde Ganzen: Hoe werkt dat?

  De projectaanvragen vanuit Vlaanderen en Brussel worden gecoördineerd door het 4de Pijlersteunpunt. 

  Als je project wordt weerhouden, ga je een samenwerkingsovereenkomst aan met Wilde Ganzen zelf. En samen bieden we ondersteuning om de financiering van je project rond te krijgen. Je krijgt ook begeleiding om je project te realiseren samen met je partnerorganisatie.

  1. Lees de drempelcriteria waaraan een project moet voldoen om aanspraak te maken op ondersteuning. 
  2. Dien een projectidee in via het aanvraagformulier onderaan deze pagina of contacteer info@4depijler.be.
  3. Een medewerker van het 4de Pijlersteunpunt neemt contact met je op. Samen bekijken we hoe jouw project kan worden uitgewerkt zodat het voldoet aan alle voorwaarden.
  4. Tegelijk begeleiden wij jou ook om een fondsenwervingsplan op te stellen. Hoe ga je de fondsen voor het project bij elkaar krijgen en welke activiteiten ga je daarvoor organiseren?
  5. Na een gesprek met het 4de Pijlersteunpunt, maken wij het project over aan de projectencommissie van Wilde Ganzen. Als je project wordt goedgekeurd, wordt er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen jullie, Wilde Ganzen en de lokale projectpartner die het project zal realiseren.
  6. Vanaf de startdatum heb je in principe één jaar om de fondsen voor het project te werven en het project te realiseren.
  7. Zodra je 2/3 van de fondsen bij elkaar hebt, maak je die over op de rekening van Wilde Ganzen. Wilde Ganzen legt hier 1/3 van het budget bovenop en maakt het gehele projectbudget over op de rekening van de uitvoerende partnerorganisatie.
  8. In de loop van het traject blijft het 4de Pijlersteunpunt begeleiding op maat voorzien via oriënterende gesprekken, vormingen en ontmoetingsmomenten. Je kans ons hiervoor steeds contacteren.
  9. Wilde Ganzen voorziet vanuit haar netwerk in het projectland eventueel begeleiding voor de partnerorganisatie die ginds het project realiseert. 
  10. Na afloop wordt het project verantwoord en geëvalueerd volgens de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst.

  Gebruik dit aanvraagformulier om een projectidee in te dienen voor ondersteuning door Wilde Ganzen.

  Dit is een voorlopige projectaanvraag. Het is dus niet erg als je alle gevraagde informatie nog niet in detail kan weergeven.

  Lees eerst de drempelcriteria

  zodat je weet of jouw aanvraag in aanmerking komt.

  We contacteren je nadien om samen te bekijken of je projectidee in aanmerking komt voor een samenwerking met Wilde Ganzen.

  (Opgelet: Je kan het aanvraagformulier niet opslaan tijdens het invullen ervan. Als je tussentijds stopt voor je het formulier hebt verzonden, gaan je gegevens verloren. Tip: schrijf eerst je antwoorden uit in een Word-document. Wanneer je alle antwoorden hebt, kan je ze dan kopiëren en plakken in het formulier.)

  Aanvraagformulier projectidee voor Wilde Ganzen

  • Huidige De aanvrager
  • De organisatie in België
  • De organisatie in het projectland
  • Het project
  • Budget
  • Complete

  Achtergrondinfo

  De visie en aanpak van Wilde Ganzen

  Wilde ganzen bestrijdt armoede wereldwijd.

  Wilde Ganzen stimuleert al 60 jaar (sinds 1957) projecten van bevlogen Nederlanders verbonden met mensen in armoede. Hun gezamenlijke, kleinschalige projecten steunen wij met geld, advies, expertise en netwerk. Ook versterken we de zelfredzaamheid van deze mensen en hun organisaties, onder meer via het werven van fondsen in eigen land.

  Het doel is steeds een structurele verbetering van hun situatie en hun toekomst. Armoede verlamt initiatief. Het ondermijnt relaties. Het negeert talent. Het ontneemt trots en vervult met schaamte. Miljoenen moedige, sterke en hardwerkende mensen worden tegengehouden door armoede. Ze geven het beste wat ze hebben. Maar armoede zet ze op achterstand. Elke dag opnieuw.

  Meer impact door onze kennis en een sterk netwerk

  Wij brengen organisaties met een slim idee via ons sterke netwerk in contact met andere aanpakkers. Daarnaast vergroten we de impact van hun werk met onze kennis. We adviseren bij de opzet van een projectplan en denken mee over de uitvoering.

  Goede relaties

  Wij investeren in een goede relatie met onze partners in ontwikkelingslanden en met de particuliere initiatieven in Nederland en Vlaanderen.
  Vanzelfsprekend vragen we na afloop van een project om een verantwoording met een verslag, foto’s en bonnen. Ook bezoeken de medewerkers van Wilde Ganzen regelmatig zelf de ondersteunde projecten.

  Duurzaamheid: maak mensen onafhankelijk van buitenlandse hulp

  Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van projecten. Het is mooi als er straks een schoolgebouw of waterput staat, maar wie zorgt voor het onderhoud? En wie betaalt de salarissen van het personeel? Hoe zorgen we ervoor dat het project ook blijft draaien als onze rechtstreekse steun is afgerond. En bovenal: Hoe zorgen we er voor dat mensen niet afhankelijk blijven van buitenlandse hulp?

  ‘Change the game’

  Voor een antwoord op die vraag heeft Wilde Ganzen de Change the Game Academy opgericht. Met trainingen helpen we mensen onafhankelijk te worden van buitenlandse steun. En natuurlijk helpen we mee bij de financiering van een project. Voor elke euro die een aanpakker ophaalt, leggen wij de helft bij.

  Wilde Ganzen is daarmee onderdeel van een wereldwijde beweging die armoede van onderaf aanpakt. Met kleine, slimme projecten zorgen we samen met jou voor cruciale vooruitgang voor mensen die in armoede leven.

  Bron: https://www.wildeganzen.nl/