Werkgroep Missieanimatie

Adres
Hanestrik 2440 Geel België
Contactpersoon
Maurice Geudens
Organisatievorm
vereniging

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Tremelo
Rotselaar
Geel
Dessel
Opstartjaar
1990
Fiscale attesten
other
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

Garango Fonds Werchter

Thema(s)
Onderwijs
Gezondheidszorg

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Burkina Faso
Partnerorganisatie in het Zuiden
Project van lekenhelpster Florentine Van Espen BP 144 Garango Burkina Faso

Missie

DOELSTELLING VAN "WERKGROEP MISSIEANIMATIE": In Burkina Faso, het vierde armste land van de wereld, willen wij in Garango de grote noden van de mensen helpen lenigen door hulpgoederen te verzenden en door financiële steun, vooral door steun aan onderwijs, vorming en gezondheidszorg.

II. ONZE ACTIVITEITEN
Wij zijn werkzaam op 2 gebieden:

Wij verschaffen materiële hulp, vooral aan scholen, om ze in stand te houden en om op die manier de ontwikkeling van de mensen te bevorderen. Wij doen de administratie om een aantal hulpbehoevende kinderen te steunen door jaarlijks een bedrag te storten voor een kind waarvan meestal de vader of de moeder overleden is. Van sommige kinderen zijn beide ouders overleden. Zo hebben wij momenteel ruim 200 adoptiekinderen die van hun peter of meter jaarlijks 100 EURO ontvangen om hun schoolgeld te betalen, medicijnen te kopen wanneer zij ziek zijn en voedsel in geval van hongersnood.

Werkgroep Missieanimatie werkt samen met het "Garangofonds" in Werchter. Zo kunnen mensen die giften of de betaling voor een adoptiekind overmaken, een fiscaal attest voor belastingaftrek bekomen. Voor foto 's en meer info over het Garangofonds en over de projecten van Florentine Van Espen: zie www.garangofonds.be

Historiek

III. EEN BEETJE GESCHIEDENIS
We zijn begonnen in 1990 met het verzenden van hulpgoederen aan Frans Renders, onze dorpsgenoot, die als Witte Pater werkzaam was in Burkina Faso, achtereenvolgens in Zabré, Baskouré en Zorgho.
In 1991 gingen we er voor de eerste maal op bezoek. Het was schrijnend te moeten vaststellen in welke erbarmelijke omstandigheden die man toen, gedurende meer dan 30 jaar gewerkt en gezorgd heeft voor "zijn mensen". Hij heeft niet alleen 32 kerken helpen bouwen in de regio maar hij heeft zich, zelfs ten koste van zijn eigen gezondheid, ten volle ingezet voor de scholen, voor de jeugdbewegingen en voor de algemene vorming van het volk. Als hij van ons afscheid nam, in mei 1996, vroeg hij dat we zouden blijven volharden met onze hulp aan de mensen in Burkina.

Wij kwamen door Pater Renders in contact met een lekenhelpster uit Tremelo, Florentine Van Espen, die sinds Allerheiligen 1963 werkzaam is in Garango, in hetzelfde bisdom als Pater Renders.

Garango telt circa 31.000 inwoners en is gelegen op ongeveer 225 km van de hoofdstad Ouagadougou.
Met het diploma van verpleegster is zij er begonnen onder een schamel afdak. Ze ging er in de hutten de melaatsen verzorgen.
Ze richtte er een ziekenhuis in met een kraaminrichting en stichtte er een lagere school. Beiden zijn nu overgenomen door het Departement. Het ziekenhuis telt vandaag 24 bedden en de lagere scholen naast haar woning ongeveer 900 leerlingen.
Florentine stichtte in 1965 een Huishoudschool. Deze school droeg de naam " Centre de Promotion Féminine" en was in de wijde omgeving zeer gekend en gewaardeerd. Zij telde jaarlijks een 100-tal leerlingen, verdeeld over drie leerjaren. Het was een beroepsschool, waar meisjes van 12 tot 18 jaar leerden koken, naaien en vooral leerden een gezin te organiseren, te besturen en te beheren. Meer dan 1000 meisjes kregen er een degelijke vorming en opvoeding.

Vanaf oktober 2005 is er een omschakeling van beroepsonderwijs naar Technisch Onderwijs.
De school heet nu :"CENTRE D' APTITUDE PROFESSIONELLE EN COUPE ET COUTURE"
(CAP. CC ). Letterlijk vertaald: Centrum voor Beroepsbekwaamheid in Snit en Naad.
De school is nog steeds niet gesubsidieerd door het Departement en wordt met eigen middelen in stand gehouden. De lonen voor de leerkrachten en de werkingsmiddelen voor de school zijn hier de zwaarste posten.

De afgestudeerden van het CAP. CC nemen op het eind van elk schooljaar deel aan een examen voor een commissie van de staat en behalen zo een officieel erkend diploma. Florentine is fier op haar leerlingen want zij slagen praktisch allen in dit examen en nog wel met schitterende resultaten.

Met onze Werkgroep hebben we in al die jaren al een twintigtal voertuigen opgestuurd naar Burkina Faso: personenwagens, lichte bestelwagens, camions en 3 containers. In 2009 verstuurden we zelfs een nieuwe 4X4, Toyota Hilux, geschonken door Toyota Belgium. Veel tweedehands materiaal werd verzonden zoals meubilair, naaimachines, schrijfmachines, schoolgerief, fietsen, gereedschap, kleding, huishoudgerief , enz... alsook verscheidene ton melkpoeder voor het weeshuis in Garango. In 2011 verstuurden we een 40-voet container met een pompinstallatie op zonnepanelen. Ze werd geschonken door het St.-Jorisinstituut in Basel-Kruibeke. Waren nog in deze container: een betonmolen en bouwstippen voor het Damiaancollege, stoffen en garens, schoenen, borden en kopjes, melkpoeder, rijst, enz. In oktober 2012 werd andermaal een 40-voet-container verstuurd (inhoud 76 m³) met allerhande hulpgoederen en die is enkele dagen vóór Kerstmis aangekomen in Garango. De volgende container, vertrokken op 8 oktober 2014 in Antwerpen, is met succes gelost op 5 december 2014 in Garango. Mooi sinterklaasgeschenk! In februari 2016 zijn wij, samen met drie verpleegsters van de spoedafdeling van het ziekenhuis in Mol, gestart met de inzameling van medisch materiaal en hulpgoederen en die 40-voet container is ondertussen goed en wel aangekomen in Garango. Op 4 maart 2017 laadden we onze zesde 40-voet container, die op 15 mei in Ivoorkust van de boot is gegaan en op 24 juni 2017 aangekomen is in Garango.

Op donderdag 6 december 2018 vertrok in Geel een 40-voet container HC (76,4 m3 ) en die is op 9 februari2019 aangekomen in Garango. Net op dit moment waren zes vrienden van onze groep op bezoek bij Florentine en zij hebben geholpen om de container te lossen en al een gedeelte van de hulpgoederen af te leveren.

IV. DE ACTUALITEIT
Florentine bouwde Florentine in Garango een computerschool die nu reeds in werking is.. En na haar bezoek aan Rome in 2009, ter gelegenheid van de heiligverklaring van Pater Damiaan (11-10-2009) , besloot Florentine een College voor meisjes te bouwen in Garango. Elk jaar studeren in Garango ongeveer 1000 kinderen af in de lagere scholen. In de middelbare school is het nog altijd zo dat de jongens meestal voorrang krijgen. De meisjes vallen gewoonlijk uit de boot en kunnen geen middelbaar onderwijs volgen. Florentine ging onmiddellijk aan de slag. De plannen werden gemaakt, de "eerste stenen" nog in 2010. De gebouwen werden begroot op 150.000 EURO. 
Florentine wil: een COLLEGE VOOR MEISJES: "LYCEE SINT-DAMIAAN VAN GARANGO" voor 400 leerlingen. Zij gaat ervoor: VOOR DE PROMOTIE VAN DE VROUWEN in Garango.
Met vele vrienden willen wij haar werk steunen.

Op 1 oktober 2015 is het Lycée Saint-Damien gestart met 99 leerlingen. Vijf “Zusters van Het Heilig Kruis” (Soeurs de Sainte-Croix) wonen nu op de missiepost naast Florentine. Zij organiseren het onderwijs in het Damiaancollege. Op 6 februari 2016 vond de officiële inhuldiging plaats door de bisschop, Mgr. Prosper Kontiebo. Victor Van Espen woonde, met een afvaardiging van vijf personen, deze plechtigheid bij namens het thuisfront. Op de website van de Zusters ziet u een verslag en een fotoreportage van de inhuldiging.

Bij “Quoi de neuf” (scrol naar “Nouvelle Mission à Garango) klikken op “lire la suite” en ook op “voir quelques photos”: Mooie fotoreportage ! ! ! http://www.soeursdesaintecroix.org/fr/quoi_neuf/index.html

Voor het schooljaar 2018-2019 zijn er in het Lycée 250 leerlingen, verdeeld over 6 klassen.

Florentine heeft bij het Lycée een put laten boren, een pomp op zonnepanelen laten installeren en een watertoren laten bouwen. In het voorjaar 2018 laat ze twee putten boren in het broussedorp Léda. Er wordt daar een dispensarium gebouwd, een constructie op zonnepanelen om het dispensarium te voorzien van elektriciteit, een toilet met 2 wc 's en een douche, een hangaar voor de moeders die er met hun baby 's komen (kinderheil). En er is gestart met de bouw van een middelbare school (college) in Léda.

Op 1 oktober 2020 is het college in Léda geopend. Er zijn 61 leerlingen ingeschreven. Er moet nog een woning gebouwd worden voor de directeur van het college.

V. PRAKTISCHE INFORMATIE

Wie wenst te steunen, kan dit o.a. op het rekeningnummer van 

Werkgroep Missieanimatie, Hanestrik 46 te 2440 Geel. IBAN BE81 7551 0824 9124 BIC AXABBE22

Om een petekind te steunen stort men jaarlijks € 100 EURO.

Wie een attest wenst voor belastingaftrek (België) of een stortingsbewijs (Nederland), dient over te schrijven langs :   Solidariteit Om Leven VZW, Stijn Streuvelsstraat 7,   B 3920 LOMMEL

              IBAN NR :     BE11 7350 1646 6948        BIC-CODE : KREDBEBB

Gelieve dan als mededeling te vermelden op uw overschrijving :

GARANGO-FONDS - PETERSCHAP WEESHUIS.

We vragen dan per petekind 110 EURO in plaats van 100 EURO omdat 4 % administratiekost wordt aangerekend door SOL (=Solidariteit Om Leven) en omdat Florentine in Burkina nog wat bankkosten heeft op elke storting, en zo blijft er voor elk petekind 100 EURO netto.

Andere giften met attest kunnen op deze manier ook worden overgemaakt.

Vermeld dan als mededeling: GARANGO-FONDS – INFRASTRUCTUUR , ofwel GARANGO–FONDS LOON LEERKRACHTEN CAP.CC.

Mensen die langs SOL giften storten (vanaf 40 EURO per jaar voor België), ontvangen een attest voor belastingaftrek. Attesten worden, éénmaal per jaar, in februari verstuurd voor de stortingen tijdens het vorige kalenderjaar. Voor Nederland wordt door SOL onmiddellijk een stortingsbewijs overgemaakt via de post.

 

 

 

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente