VZW Grenzeloos Milieu

Intro

Opvoeding voor een duurzame en solidaire toekomst

Adres
Monterreystraat 9000 GENT België
Contactpersoon
Els Houttave
Organisatievorm
vzw
KBO-nummer
0732742354

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Dilbeek
Gent
Opstartjaar
2012
Fiscale attesten
other
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

1. RISDilbeek
2. 4de pijler
3. AIF+
4. LZG (leeraars zonder grenzen)
5. Acadamics For Development (Leuven)
6. Ramboll (afdeling London)

Thema(s)
Ecologie / klimaat
Economie
Onderwijs
Landbouw en/of visserij
Watervoorziening

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Indonesië
Paraguay
Partnerorganisatie in het Zuiden
Yayasan Lingkungan Tanpa Batas Indonesia (YLTBI)

Missie

De missie van Grenzeloos Milieu centreert zich rond het bijstaan van kwetsbare bevolkingsgroepen, voor een duurzame en solidaire toekomst. Grenzeloos Milieu richt zich voornamelijk tot Lombok, een Indonesisch eiland, om samenwerkingen te bewerkstelligen die duurzaamheid en zorg voor de planeet stimuleren. 

Indonesië is heel dicht bevolkt, en het opleidingsniveau ligt heel laag. Educatieve armoede brengt met zich mee dat er heel veel wordt vervuild, en dat de natuurlijke grondstoffen worden overbelast. Daardoor is de toekomst van de komende generaties in gevaar.

Grenzeloos Milieu wilt deze situatie trachten te verbeteren door middel van het opstarten van educatieve projecten. Door informatieve en praktische kennis die we ter beschikking stellen kan het gedrag van zowel het individu als gemeenschap aangepast worden in de positieve zin. Dus zetten we ter plaatse in op vorming, sensibilisering, en workshops. Hierbij letten we echter er steeds op dat de methodieken zijn aangepast aan de doelgroepen.

Historiek

Het lot bracht Els Houttave op het eiland Lombok in Indonesië. 

"De mensen zijn zo gewoon van tussen afval te leven dat ze het als normaal beschouwen." Zegt Els.

De levensverwachting is 55 jaar. Eén van de redenen van die lage levensverwachting is het vaak in direct contact komen met zeer schadelijke producten, gassen, rottend voedsel etc.

De lokale bevolking heeft echter zo goed als geen toegang tot informatie aangaande ecologie, afvalbeheer, opwarming van de aarde.

Het is rond die kennis leegte waar Els een brug wilde scheppen, en daarvoor een structureel programma had opgezet om broodnodige innovatie te bevorderen aan de anders uitzichtloze toestand op Lombok. In acht nemende dat we met zijn allen (ook het Westen) aan de basis liggen van deze problematiek.

Op 2 februari 2010 gaf Els haar eerste speech waarin ze toelichting gaf aangaande haar plannen om de lokale bevolking op Lombok te ondersteunen.

Begin 2012 werd Grenzeloos Milieu een Feitelijke Vereniging die zich meteen aansloot bij de Raad Van Internationale Samenwerking.

Als gevolg van de zware aardbevingen op Lombok eind juli 2018 werd Grenzeloos Milieu een VZW, en besloot men gedurende de volgende 3 jaar de lokale bevolking de kans te geven om te leren op een duurzame en milieuvriendelijke manier hun eigen bamboehuizen te bouwen.

Fotogalerij

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente