Vriendenkring België Boven Suriname

Adres
Graanstraat 3930 Hamont België
Contactpersoon
Noella Cassiers-Verschueren
Organisatievorm
Feitelijke vereniging
Telefoonnummer

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Limburg
Actief in gemeente(s)
Hamont-Achel
Opstartjaar
2014
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Socio-culturele sector
Infrastructuur
Economie

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Suriname

Missie

Op vraag van de Saamaka bevolking (= Marron gemeenschap diep in het oerwoud van Suriname) werd door de Stichting Ecosystem 2000 een Geïntegreerd Ontwikkelingsplan (GOP) ontwikkeld met Saamaka Woosu (vertaald: huis van de Saramacaners)

De GOP bestaat uit vijf pijlers:

1. Zelfvoorziening

Landbouw, jacht, visvangst en andere vormen van voedselvoorziening Woningbouw Kleding

 2. Ambachten en kunst

Huisvlijt en huisnijverheid Muziek Verhalen / orale traditie

3. Kosmologie en ontologie

Geneeswijzen Traditie Spiritualiteit

4. Samenleving, ontwikkeling en mondiale integratie

Natuurbehoud en integratie Ruimtelijke ordening Ondersteunende economie Energiebeheer Communicatie en transport

 5. Gemeenschapsgericht onderwijs

Preventieve gezondheidszorg voor mens, maatschappij, milieu

Onze missie binnen het Saamaka Woosu project richt zich voornamelijk op de eerste pijler: De Saamaka gemeenschap toestaan in een moderne markteconomie in te schakelen zonder verlies van culturele identiteit. De eerste vereiste hiervoor is het verhogen van economische flexibiliteit, waarbij men steeds de volgende drie basisprincipes behouden:

een geïntegreerde ontwikkelingsstrategie is een dynamisch proces dat nood heeft aan waarden en indicatoren en sturing de bioregio is de maatstaf voor duurzame ontwikkeling enkel ownership van de lokale bevolking garandeert duurzame ontwikkeling

Het aanleren van nieuwe landbouwtechnieken waarbij men Bio-rijst teelt, afgewisseld met stikstofbinders, zonder de grond te moeten afbranden (No slash and burn anymore), valt volledig binnen de 3 voorwaarden.

Historiek

De vereniging is opgestart in juni 2014 na enkele inleefreizen van de leden in het binnenland van Suriname. Verliefd op het land, natuur en haar bevolking, vonden we het onze plicht om het landbouw project dat werd geïntroduceerd bij de bevolking en enthousiast onthaald werd te ondersteunen.

Uit de leden werd een voorzitter, penningmeester gekozen uit een groep van 12 leden.

Nu in 2017 hebben we een vaste kern van 7 personen overgehouden. Deze doen al het mogelijk om gelden in te zamelen om het project draaiende te houden door allerlei diverse acties op touw te zetten. Zoals alternatieve verwenweekend, benefietconcert, lezingen, vertegenwoordiging op andere beurzen.

Verloop van het project 2014-2017

Doorstart van het project in juni 2014 na het oprichten van de vereniging. In samenwerking met onze project begeleiders en gezagsdrager van het binnenland kunnen we net genoeg middelen bij elkaar sprokkelen om het project draaiende te houden. D.w.z. door zaaigoed, werkmateriaal aan te bieden zodat er op een demonstratieplot de vernieuwende landbouwtechnieken kunnen onderricht worden aan de hand van een proefplot van ¼ ha. Hierop wordt de nieuwe planttechnieken toegepast en onderricht aan de plaatselijke bevolking. Het proefplot werd ons toegewezen omdat deze in hun ogen reeds waardeloos werd beschouwd.  Na het inzaaien van de mucunabonen, als stikstofbinders en tegenhouden van onkruid, werd de eerste rijst ingezaaid.

De eerste oogst van mucuna bonen was boven alle verwachtingen in groot.

In 2016 is echter onze eerste oogst van mucuna en rijst van een paar 100 kilo’s  verloren in een bosbrand, doordat er iemand een kostgrond heeft willen vrijmaken via de oude slash en brandmethode,  maar deze niet onder controle heeft kunnen houden.

Daarom hebben we nieuw zaaigoed moeten aankopen en opnieuw moeten beginnen. Met als voordeel dat hierbij wel bewezen werd, dan enerzijds slash en burn een gevaarlijke methode is en dat ondanks de brand men kon vaststellen dat de bewerkte grond van het proefplot wel beter uit de brand gekomen is dan de andere “anders bewerkte” gronden in de nabijheid.

Dus werd er opnieuw ingezaaid en afwachten op de groeiproces van de rijst. De verwachtingen waren hoog gespannen, de rijst stond er hoog en vol bij.

Mei 2017 kon er geoogst worden met de mini rijstoogster die ondertussen gesponsord. En de euforie was groot. De oogst was fenomenaal, de oogst was in ‘no time’ gedaan. Met een opbrengst van factor x4.

November 2017: Het Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties keurt een project goed om enkele demo gronden (plot) te bewerken over de gehele Suriname rivier.

 

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente