Videolepsia

 

 

 

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Actief in gemeente(s)
Leuven
Opstartjaar
1994
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Socio-culturele sector
Onderwijs
Doelgroep(en)
Stedelijke bevolking
Plattelandsbevolking
Kinderen en jongeren

Over de organisatie in het partnerland

partnerland(en)
Zuid-Afrika
Mozambique

Missie

Videolepsia staat op het kruispunt van culturen en disciplines.
De missie van de organisatie kan best omschreven worden als bruggenbouwer. Enerzijds tussen verschillende culturen (zowel horizontaal als verticaal: hoog/laag, zuid/zuid, zuid/noord...), anderzijds tussen verschillende kunstdisciplines (muziek, dans, audiovisuele en beeldende kunsten).
De artistieke en culturele uitwisseling tussen individuele kunstenaars van alle slag staat centraal.
Culturen staan niet stil en door middel van transversale en transdisciplinaire projecten wil de organisatie bijdragen tot een verrijking van de culturen die met elkaar in contact komen. Diversiteit en confrontatie als motor voor de samenleving. Hierbij is een creatieve, eigenzinnige, open en op dialoog gebaseerde invalshoek essentieel.
Deze verbinding van disciplines en maatschappelijk culturele velden plaatst Videolepsia op het raakvlak van de kunsten, het erfgoed en de ontwikkelingssamenwerking.

Historiek

Videolepsia is de nieuwe naam van de in 1994 opgerichte organisatie Corban. Deze organisatie werd initieel opgericht ter co¨ordinatie van het artistieke werk van Walter Verdin.
Een van de eerste projecten was een videoconcert (X-Afrika- 1996) op basis van West-Afrikaanse muziek en in samenwerking met muzikanten uit Ivoorkust en België, waarvan enkele zangeressen met Congolese roots (o.a. ex-Zap Mama).

In 2005 presenteerde Walter Verdin dit concert in Maputo. Dit was de eigenlijke start van een hele reeks projecten in Afrika en met Afrikanen (Mozambique en Zuid-Afrika).
Na enkele intensieve workshops in Maputo en Kaapstad rond video en dans werden enkele grote samenwerkingsprojecten opgestart: Guests, een interactieve dansvoorstelling/annex workshop met de choreograaf Panaibra Canda van CulturArte en het videoconcert Timbila Tracks met de percussionist Matchume Zango. Dit laatste project werd reeds meermalen gepresenteerd in Afrika en Europa en is nog steeds te boeken.
Een voor de organisatie belangrijke reeks projecten ontstond in 2011: Trancemediamix (TMMX), waar telkens twee voor elkaar onbekende kunstenaars uit een andere cultuur en discipline werden samengebracht om gedurende een goede maand in alle vrijheid samen 'iets' te creëren en te tonen aan het eind van de werkperiode. Zo werden samengebracht: TMMX1, met de Zwitserse circusartieste Michela Henla en de Mozambikaanse choreograaf Panaibra Canda - TMMX2, met de Congolese fotograaf Sammy Baloji en de Cubaanse danseres/drumster Lazara Albear - TMMX3, met de Canadese danseres Liz Kinoshita en de Congolese actrice Ornella Mamba - TMMX4, met de Mozambikaanse muzikant Matchume Zango, de Congolees/Belgische zangeres Sabine Kabongo en de Belgische drumster Karen Willems.

Een overzicht van alle Afrikaanse projecten van Walter Verdin en Videolepsia staat op deze link: https://videolepsia.files.wordpress.com/2015/09/wvinafrika.pdf