Sarmila-project Nepal vzw

Al 29 jaar nemen we de zorg van enkele kansarme kinderen op ons wat betreft scholing, huisvesting en gezondheidszorg. Ooit waren het kleuters zonder kansen, straatkinderen uit heel arme gezinnen (etnische minderheden, alleenstaande moeder, werklozen, ouders met een handicap,…). We volgen heel hun schoolloopbaan van kortbij. Ondertussen zijn reeds meer dan 40 studenten afgestudeerd, ze hebben een diploma, vonden een job en kunnen nu beter voor hun familie zorgen. Enkelen zijn reeds getrouwd, hebben een kleuter en betalen nu zelf het schoolgeld van hun kind. Zij zijn uit de cirkel van de armoede gestapt. Ze hebben gestudeerd en staan nu steviger in het leven. Voor hen stopt het project. ‘Op eigen benen’ staan is onze doelstelling. Velen werken nog aan hun droom: ‘ik word later…’. Als extra ondersteunen hebben we een taakklasje opgericht waar alle studenten begeleid worden in hun schoolse taken. Vier lokale medewerkers, opgegroeid in het project, zijn onze contactpersonen en de rechterhand van de families.

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Actief in gemeente(s)
Boortmeerbeek
Diest
Mechelen
Beersel
Sint-Katelijne-Waver
Opstartjaar
1994
Fiscale attesten
Eigen erkenning
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

geen

Thema(s)
Gezondheidszorg
Infrastructuur
Onderwijs
Doelgroep(en)
Vrouwen

Over de organisatie in het partnerland

partnerland(en)
Nepal
Partnerorganisatie(s)
geen

Missie

Sarmila ondersteunt kansarme gezinnen in Nepal en streeft naar betere levensomstandigheden voor hen. De organisatie heeft verschillende projecten rond onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting.

Ons onderwijsproject geeft kinderen uit kansarme gezinnen (éénoudergezinnen, gehandicapte vader, blinde ouders, etnische minderheden, laagste kaste) de mogelijkheid om naar school te gaan.

Daarnaast werken we ook aan huisvesting (huren van kamers met elektriciteit en ramen) en gezondheidszorg (ziekenhuiskosten, operaties, tandverzorging, oogarts) voor de 39 kinderen uit 15 families.

Stilaan verbeterden we ook hun levensomstandigheden door de aankoop van bedden, dekens en matrassen, waterfilters, noodlampen. Er wordt ook de kans geboden  computerlessen en naaicursussen te volgen.

De kleuters van toen zijn ondertussen tieners van formaat. Sommigen hebben een diploma op zak en vonden een job. Ze staan op eigen benen. Anderen werken nog aan hun droom en voor hen proberen we hier in het noorden peters en meters te vinden. Al verschillende jaren kunnen we rekenen op steun van de gemeente Diest, Sint-Katelijne-Waver, Beersel, Boortmeerbeek.

Ter plaatse werken we met 4 lokale medewerkers, onze partners. Deze stuurgroep adviseert en informeert aan België. Ze nemen volwaardig deel aan het nemen van beslissingen voor de studenten en hun (vaak analfabete) ouders. De lokale bewustwording, de verantwoordelijkheid en de autonomie worden optimaal gestimuleerd. Ze onderhouden tevens contacten met de school, de leerkrachten. Maandelijks sturen ze ons een overzicht van de gedane betalingen, geïllustreerd met foto's van de 'bills'.

We zijn zelfstandig, werken op eigen tempo. We overleggen, evalueren, sturen bij. Even achterom kijken en dan weer met de neuzen in dezelfde richting vooruit.

Geregeld organiseren we een Nepal-dag die 'geestesgenoten' samenbrengt. We tonen dan (via film, DVD, foto's) wat we met hun centen in Nepal doen, welke resultaten we boeken, hoe ver we staan. Boeiende ontmoetingen, een aanmoediging, warmte.

Historiek

Actief sinds 1994, jaren later werden we een feitelijke vereniging. Op 1 september 2023 werden we een vzw. We kregen  in mei 2025 een erkenning en mogen daardoor fiscale attesten uitschrijven (alvast voor 2025 en 2026).l

 

 

 

 

Fotogalerij

We steunen een blinde familie.
Een meisje met een beperking, samen met haar fieldworker.
Een alleenstaande mama met drie kinderen... We ondersteunen ze maandelijks in hun basisbehoeften.
Onze taakklas, opgericht en onder toezicht van een lokale medewerker. Opgestart na corona.
Een aangename leeromgeving, voor en na de school.
met en van elkaar leren. Stimulerend. De schoolresultaten verbeterden.
Een leeromgeving die ze thuis niet hebben.
Twee fieldworkers in overleg.
De fieldworkers betalen de schoolgelden van de kinderen rechtstreeks op de school.
vreugde
Bhaktapur.
zalig
een uitstap met enkele van de studenten, georganiseerd door de lokale medewerkers.
nov 2024 filmden we ter plaatse voor een docu over ons project
Kazel en Amarzit in hun kamer
de finish