Sarmila-project Nepal

Intro

Al 29 jaar nemen we de zorg van enkele kansarme kinderen op ons wat betreft scholing, huisvesting en gezondheidszorg. Ooit waren het kleuters zonder kansen, straatkinderen uit heel arme gezinnen (etnische minderheden, alleenstaande moeder, werklozen, ouders met een handicap,…). We volgen heel hun schoolloopbaan van kortbij. Ondertussen zijn reeds meer dan 40 studenten afgestudeerd, ze hebben een diploma, vonden een job en kunnen nu beter voor hun familie zorgen. Enkelen zijn reeds getrouwd, hebben een kleuter en betalen nu zelf het schoolgeld van hun kind. Zij zijn uit de cirkel van de armoede gestapt. Ze hebben gestudeerd en staan nu steviger in het leven. Voor hen stopt het project. ‘Op eigen benen’ staan is onze doelstelling. Velen werken nog aan hun droom: ‘ik word later…’. Als extra ondersteunen hebben we een taakklasje opgericht waar alle studenten begeleid worden in hun schoolse taken. Vier lokale medewerkers, opgegroeid in het project, zijn onze contactpersonen en de rechterhand van de families.

Adres
Sint-Antoniuslaan 9 2500 Koningshooikt (Lier) België
Contactpersoon
Herwig Rombauts
Organisatievorm
Feitelijke vereniging
Telefoonnummer

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Boortmeerbeek
Diest
Mechelen
Opstartjaar
1994
Fiscale attesten
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

geen

Thema(s)
Gezondheidszorg
Infrastructuur
Onderwijs

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Nepal
Partnerorganisatie in het Zuiden
geen

Missie

Sarmila ondersteunt kansarme gezinnen in Nepal en streeft naar betere levensomstandigheden voor hen. De organisatie heeft verschillende projecten rond onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting.

Ons onderwijsproject geeft kinderen uit kansarme gezinnen (éénoudergezinnen, gehandicapte vader, blinde ouders, etnische minderheden, laagste kaste) de mogelijkheid om naar school te gaan.

Daarnaast werken we ook aan huisvesting (huren van kamers met elektriciteit en ramen) en gezondheidszorg (ziekenhuiskosten, operaties, tandverzorging, oogarts) voor de 39 kinderen uit 15 families.

Stilaan verbeterden we ook hun levensomstandigheden door de aankoop van bedden, dekens en matrassen, waterfilters, noodlampen. Er wordt ook de kans geboden  computerlessen en naaicursussen te volgen.

De kleuters van toen zijn ondertussen tieners van formaat. Sommigen hebben een diploma op zak en vonden een job. Ze staan op eigen benen. Anderen werken nog aan hun droom en voor hen proberen we hier in het noorden peters en meters te vinden

We zijn zelfstandig, werken op eigen tempo. We overleggen, evalueren, sturen bij. Even achterom kijken en dan weer met de neuzen in dezelfde richting vooruit.

Ongeveer elke twee à drie jaar organiseren we een Nepal-dag die 'geestesgenoten' samenbrengt. We tonen dan (via film, DVD, foto's) wat we met hun centen in Nepal doen, welke resultaten we boeken, hoe ver we staan. Boeiende ontmoetingen, een aanmoediging, warmte.

Historiek

Actief sinds 1994, jaren later werden we een feitelijke vereniging. Momenteel doen we het nodige om een vzw te worden.

 

 

 

 

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente