Sankofa Mbofra Fie

Intro

Sankofa Mbofra Fie is een tehuis en een school voor straatkinderen, gelegen in Eguafo, een dorpje in de brousse, dichtbij Cape Coast, Ghana. De bewoners van het dorp zijn in voortdurende strijd met armoede en hongersnood.

De naam van het project verwijst naar trots zijn op je afkomst en de vogel staat symbool voor het idee dat je inspiratie uit je cultuur en geschiedenis kan halen voor een betere toekomst. Enerzijds tracht het project een veilige, gezonde omgeving te bieden voor straat-, verlaten en weeskinderen in het bijzonder. Het tehuis biedt eten en onderdak aan 14 kinderen. Deze kinderen krijgen de kans om naar school te gaan en worden dagelijks opgevangen door Gloria en David. Anderzijds werd van bij de aanvang een school opgericht die niet alleen de kinderen van het tehuis maar eveneens ook kinderen van Eguafo en omgeving gratis onderwijs aanbiedt om enigszins een eerlijke kans te krijgen op een betere toekomst.

Door de zware storm is een groot deel van de school in heropbouw. In de toekomst is het de bedoeling om 12 klaslokalen te voorzien, waaronder 1 opvang voor peuters, 2 kleuterklassen, 6 klassen lager onderwijs en 3 klassen junior High school. Dit conform de Ghanese wetgeving rond onderwijs.

Het doel van onze vzw is om geld in te zamelen voor de ondersteuning en uitbouw van zowel het weeshuis als de school. 

Adres
Sint-Barbarastraat 3300 Kumtich België
Contactpersoon
Marjolijn Smeets
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Actief in gemeente(s)
Leuven
Lubbeek
Tienen
Opstartjaar
2023
Fiscale attesten
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

geen

Thema(s)
Gezondheidszorg
Infrastructuur
Onderwijs
Kenmerken
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
België
Ghana
Partnerorganisatie in het Zuiden
Sankofa Mbofra Fie

Missie

Het is van essentieel belang dat het project zelfvoorzienend kan worden in de toekomst. Onze missie is om een duurzaam en zelfvoorzienend project uit te bouwen waarin het hele dorp in harmonie met het project leeft. We ondersteunen dit ook met een jaarlijkse opvolgreis die we steeds bekostigen met eigen middelen. De gelden van de vzw zijn integraal voor het project enn de lopende acties te ondersteunen.

Historiek

Mijn naam is Marjolijn Smeets, mama van 2 prachtkinderen en zelf al meer dan 16 jaar leerkracht in de basisschool Mater Dei te Leuven. Reeds in de lerarenopleiding (2003) droomde ik om ooit een schooltje op te richten in Afrika.

Na het afstuderen leerde ik David Kwesi Acquah kennen, een Ghanese jongen, zelf opgegroeid in de straten van Cape Coast, een stad op een 3-tal uur rijden van de hoofdstad Accra. Zijn droom was om een school en een tehuis op te richten voor straatkinderen in Cape Coast, zodat zij in tegenstelling tot hem een eerlijke kans zouden krijgen op een betere toekomst.

Na een korte kennismaking in België, ben ik in de zomer van 2006 met hem het avontuur in gesprongen en werden er in Ghana de eerste stappen ondernomen om het project op poten te zetten. Uiteindelijk werden de eerste stenen van het project gelegd in Eguafo, een dorp in de brousse, niet ver van Cape Coast. Sindsdien gaan mijn vader en ik op regelmatige basis naar Ghana om het project op te volgen en om een bezoek te brengen aan het tehuis.

Door corona was het lange tijd onmogelijk om ter plaatse te gaan, er was gedurende een lange periode enkel contact per telefoon en via online platformen, maar hierdoor zaten ze letterlijk aan de grond. In de zomer van 2022 kregen we het vreselijke nieuws te horen dat er een zware storm over Eguafo had geraasd, waardoor 3/4de van de school geruïneerd werd. Hierdoor waren we genoodzaakt om snel te handelen en zijn we in november 2022 terug gekeerd om de eerste hulp ter plaatse te kunnen bieden. Niet veel later brachten mijn man en ik opnieuw een bezoek met als missie het weeshuis op te frissen. Sindsdien hebben we op korte tijd veel vooruitgang geboekt en zijn er reeds 5 nieuwe klaslokalen gebouwd.

17 jaar later kunnen we vast stellen dat David een betrouwbare partner is en het hart op de juiste plaats heeft. Een deel van zijn droom is reeds uitgekomen, maar er is nog veel werk voor de boeg om een solide basis te vormen om de toekomst van het project te kunnen verzekeren. Hierdoor hebben we besloten om, sinds het begin van dit jaar 2023, officieel een vzw op te richten en is het onze missie geworden om dit project op de kaart te zetten en deze unieke ervaring te delen met de wereld.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente