River Cleanup vzw

Plasticvervuiling is een van de grootste uitdagingen waarmee we als mensheid worden geconfronteerd. Jaarlijks komen miljarden kilo’s plastic onze oceanen binnen, voornamelijk via rivieren. De toenemende risico's voor ecosystemen, ons klimaat, onze economie en onze gezondheid zullen onbeheersbaar worden als we zo doorgaan (Breaking the Plastic Wave). River Cleanup heeft een missie om te voorkomen dat plastic onze oceanen bereikt door rivieren schoon te maken, gedrag te veranderen en organisaties te transformeren. Onze praktijkervaring combineren we met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en die kennis vertalen we naar een schaalbaar model voor plasticvrije rivieren: het Clean River Model. In onze eerste vijf jaar (2019-2024) hebben we 285.000 vrijwilligers geactiveerd in 100 landen, 3,5 miljoen kilogram rivierafval uit de natuur verwijderd en het Clean River Model als een open-source theory of change ontwikkeld. Onze ambities zijn groot: het Clean River Model valideren langs drie rivieren tegen 2026, opschalen naar 100 rivieren tegen 2030 en wereldwijd uitbreiden naar 1 000 rivieren tegen 2050. We concentreren ons op de 1000 rivieren die verantwoordelijk zijn voor 80% van de riviervervuiling. 

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Antwerpen
Brussel
Luik
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Antwerpen
Brussel
Gent
Opstartjaar
2019
Fiscale attesten
Koning Boudewijnstichting
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

VITO, VLIZ, Vlaamse overheid, Volkswagen, Delhaize, Keytrade Bank, AS Adventure, Multi Masters Group, Victrix Foundation

Thema(s)
Ecologie / klimaat
Economie
Noodhulp
Onderwijs
Doelgroep(en)
Kinderen en jongeren
Stedelijke bevolking
Ondernemers
Kenmerken
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden

Over de organisatie in het partnerland

partnerland(en)
Indonesië
Kameroen
Partnerorganisatie(s)
DSDABM Kota Bandung, Bumi Resik, Precious Plastic Bandung, Tokonol Sampah, Topiku (Indonesië); AS Hope, NAMé Recycling (Kameroen)

Missie

River Cleanup is een wereldwijde netwerkorganisatie met een missie om rivieren schoon te maken door mensen bewust te maken van plasticvervuiling, vervuiling te voorkomen en verandering te versnellen.

Historiek

In 2017 werd Thomas de Groote uitgedaagd om 10 minuten op te ruimen. Hij verkleedde zich als superheld en kwam samen met zijn kinderen in actie! Op het moment dat je het afval van iemand anders opruimt, verandert er iets... jij verandert! Je begint de vervuiling te zien en beseft dat het overal is! Deze kleine actie opende zijn ogen en Thomas besloot zijn leven te wijden aan het wereldwijd plasticvrij maken van rivieren.

River Cleanup werd in 2019 opgericht als een non-profitorganisatie in België. Sindsdien hebben we duidelijk aangetoond dat we resultaten kunnen boeken. In onze eerste vijf jaar (2019-2024) hebben we 285.000 vrijwilligers geactiveerd in 100 landen, 3,5 miljoen kilogram rivier afval uit de natuur verwijderd en het Clean River Model als een open-source theory of change ontwikkeld. In 2023 namen we met succes deel aan het Ashoka Impact Programme in België. We zijn ook geëvolueerd als organisatie. Opruimacties zijn nog steeds belangrijk om bewustzijn te genereren en om op te ruimen natuurlijk, maar ondertussen gaan we voor een holistische aanpak met strategische vroegtijdige interventies in de plastic levenscyclus.

Fotogalerij

Cleanup aan de Ourthe na de overstromingen
Cleanup Cameroon
Cleanup Indonesia