Rasuwa De Gouden Parel

Adres
Hogekoutersraat 9030 Mariakerke België
Contactpersoon
Marianne Ivens
Organisatievorm
vzw
KBO-nummer
0679600707

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Waregem
Gent
Opstartjaar
2017
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Onderwijs
Noodhulp
Infrastructuur
Gezondheidszorg

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Nepal

Missie

. Na de menselijke drama's door de aardbeving willen we met onze organisatie de volgende dingen realiseren:
Een opvanghuis bouwen en een warme thuis creëren voor de nieuwe wezen Ook de kinderen uit naburige dorpen kunnen daar tijdens de week overnachten ( zij moeten 3 uren stappen om de school te bereiken). Het opvanghuis zal geschikt zijn om 40 kinderen te herbergen.
Een ouderpaar uit Goljung zal voor de opvang van de kinderen zorgen. Naast/ na het bouwen van het huis met de nodige infrastructuur zal gezorgd worden voor een ‘warme’ thuis in een liefdevolle omgeving.
Door oog te hebben voor de noden en talenten van de kinderen ondersteunen we hen in hun groei naar authenticiteit en liefde voor hun dorp.
Het ambachtelijk werk van de vrouwen meer commercialiseren waardoor de vrouwen een inkomen verwerven en daardoor meer zelfrespect en status binnen de gemeenschap verwerven - ook die activiteiten kunnen doorgaan in het huis.
Met onze organisatie willen wij ervoor zorgen, dat het huis ingebed is bij de plaatselijke bevolking met respect voor hun sociale en religieuze waarden en symbolen.
We willen ook alle aankopen van materiaal en de opvolging van het project in handen leggen van de plaatselijke bevolking. We hopen hiermee de duurzaamheid van het project te garanderen.
In het noorden willen we mensen sensibiliseren en oproepen tot een nieuwe levensstijl en solidariteit met het zuiden. Onze doelen willen we bereiken door activiteiten en lezingen te organiseren waarop iedereen welkom is. Het project wordt ook voorgesteld in scholen.

Historiek

Op 25 april 2015 was ik in Nepal en aanwezig tijdens de aardbeving. Ik was dan ook getuige va de ravage en het menselijk leed dat daaruit voortvloeide. Want, ook zonder de aardbeving is Nepal een zeer arm land.

Onze VZW Rasuwa is ontstaan van uit een feitelijke vereniging: Aanvankelijk was het de bedoeling om na de aardbeving zoveel mogelijk fondsen te verzamelen voor de eerste pleisters o de wonden. Tenten en medicijnen en voedsel voor de mensen van het bergdorp dat ik daar bezocht..
Daarna werd werd ik gevraagd om mijn schouders te zetten onder een project in Goljung, nl een nieuwe, warme thuis voor de nieuwe wezen.
Door het dorp te bezoeken leerde ik ook de plaatselijke bevolking en dus ook de kinderen kennen. Het is door het contact met de vrouwen en hun passie voor textiel dat de idee gegroeid is om ook dit te ondersteunen op vraag van de vrouwen zelf. ( stad Gent steunde voor de aankoop van naai- en breimachines.
Bij ieder bezoek proberen we zoveel mogelijk kinderen te verzamelen om dan samen te schilderen, te boetseren, te bouwen met stenen......op die manier ontstaat er een vorm van vertrouwen doordat ze zich kunnen en mogen tonen in hun talent.
Na het tweede bezoek en na overleg met een plaatselijke ingenieur zijn ze begonnen met het bouwen van het opvangtehuis. Uiteraard vraagt dit voldoende financiële middelen en moeten we keihard werken om deze te verzamelen. Daarvoor organiseren we activiteiten , en zoeken we naar geschikte en gulle sponsors. Het bouwen gaat vooruit.. Het voldoet ook aan de eisen dat het aardbevingsbestendig moet zijn. Bij het bouwen houden we rekening met de omgeving, de plaatselijke bronnen en de wensen van de mensen.
Hopelijk kunnen de kinderen er volgend jaar komen wonen . Ondertussen investeren we ook in de opleiding van een meisje uit het dorp. Zij volgt nu een opleiding /training in een Montessori- preschool.. het is de bedoeling dat zij de kinderen opvangt die nog niet naar school gaan en de anderen begeleidt bij hun schoolwerk en vrije tijd na school.
Als de kinderen er wonen moeten we uiteraard instaan voor salarissen en voeding- schoolgeld- kleding- logistiek. Het is een lange weg maar het wordt heel sterk gedragen door de mensen uit het dorp waarvan er ook een aantal het bouwen op de voet volgen. Er is een plaatselijke kleine NGO Tsamkhang chairitable foundation waarmee we nauw samenwerken en die de gelden beheren en ook de aankopen te plaatse. Allemaal heel transparant in een open communicatie. Zoals wordt verwacht hopen we dat na verloop van tijd het project meer en meer door henzelf kan gedragen worden. Daarom voorzien we in het gebouw ook een guesthouse. Zo kunnen er vrijwilligers logeren maar ook trekkers .

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente