Private Stichting John Schrooten
Over de organisatie in België
- Actief in provincie(s)
-
Vlaams-Brabant
- Actief in gemeente(s)
-
BeverenKortenbergLeuvenOud-Heverlee
- Opstartjaar
-
2015
- Fiscale attesten
-
Koning Boudewijnstichting
- Samenwerkingsverbanden in het Noorden
-
Gemeentes, scholen, KULeuven, UCLouvain, Thomas More, andere hogescholen.
- Thema(s)
-
Ecologie / klimaatEconomieGezondheidszorgOnderwijsLandbouw en/of visserijWatervoorziening
- Doelgroep(en)
-
Kinderen en jongerenPlattelandsbevolkingVrouwenInheemse volkeren
- Kenmerken
-
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden
Over de organisatie in het partnerland
- partnerland(en)
-
Tanzania
- Partnerorganisatie(s)
-
KSDI (Karatu Sustainable Development Initiatives)
Missie
De Private Stichting John Schrooten heeft als belangeloze doelstelling om kwetsbare en misdeelde doelgroepen, zowel in ontwikkelingslanden als in andere landen, meer zelfredzaam te maken door de begunstigden zowel sociaal, maatschappelijk als economisch te versterken door middel van het faciliteren van ondernemingen of de ondernemingszin en dit vanuit een duurzaamheidsbenadering. De beoogde ondernemingen hanteren een TripleP bottom line (people, planet, profit) strategie. Ondernemen, dat is voor onze Stichting belangrijk.
De Stichting streeft er naar om haar doel te realiseren op een wijze die de zelfredzaamheid van de betrokken doelgroep of onderneming maximaal kan bevorderen om een blijvende impact te verwezelijken, ook wanneer de steun van de Stichting in de desbetreffende projecten zou afnemen of gecontroleerd zou worden stopgezet.
Historiek
De Stichting John Schrooten is een jonge stichting, opgericht in 2015, op uitdrukkelijke wens van ir. John Schrooten, overleden in 2016. Binnen de werking staat betekenisvolle economische participatie centraal als instrument om levens te verbeteren. De Private Stichting startte in 2016 met de realisatie van een opleidingscentrum voor de kleinschalige landbouwer uit de regio Endamarariek. In de Endamarariek Ward (ongeveer 250km2) in Tanzania wordt vooral aan landbouw voor levensonderhoud gedaan. Dit gebeurt veelal met een eenzijdige aanpak, zowel wat betreft gewas als techniek. Begin 2016 werd door de Tanzaniaanse overheid een gebouw ter beschikking gesteld met als doel een centrum (ARC) met voorbeeldfunctie uit te bouwen, om 1) de kennis te verhogen van de landbouwer, zowel qua productie als gewasdiversiteit (bijvoorbeeld het gewas Moringa waarrond momenteel wordt gewerkt) en 2) meer waarde op te bouwen voor de landbouwer door stimuleren van lokale verwerking. In 2017 en 2018 werd dit centrum uitgebouwd: ten eerste wat betreft de nodige basisinfrastructuur, ten tweede door het aanleggen van testvelden in de omgeving en ten derde door het uitbouwen van een prototype verwerkingseenheid, zodat de rol van de landbouwfamilie of lokale groep in de waardeketen kan vergroten. Nu de lokale landbouwers volop Moringa kweken, verschoof de aandacht in 2019/2020 van de productie naar de verwerking. In 2019 (3) en 2020 (2) en 2021 (3) werden daarvoor acht vrouwengroepen opgestart, in zes dorpen van de ward. In 2022 werkten we hierrond verder en traden de vrouwengroepen verder op de voorgrond, ook als vehikel voor sociale cohesie. Een deel van de verwerking werd ook gecentraliseerd, voornamelijk voor olieproductie en om een goedkeuring te verkrijgen van de controle-agentschappen. In 2023 starten we ook in een nieuwe “ward”: Qurus (geografische uitbreiding).