Palestina Solidariteit

Adres
Vierwindenstraat 1080 Brussel België
Contactpersoon
Mathias Van Hove
Organisatievorm
vzw

Over de organisatie in België

Opstartjaar
1989
Fiscale attesten
own

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Palestina

Missie

Palestina Comité ijvert voor de verwezenlijking van de rechten van het Palestijnse volk op basis van het internationaal recht. Zij steunt daarbij eveneens de vredeskrachten in Israël en Palestina in hun streven naar een rechtvaardige en duurzame oplossing van het bezettingsconflict.

In eerste instantie wil Palestina Solidariteit tegemoet komen aan de nood aan degelijke informatie en zal ze de bevolking sensibiliseren over de achtergrond en evolutie van het conflict. Die bewustmaking is nodig om druk te kunnen uitoefenen op het beleid.
Palestina Solidariteit zal ook het actiecentrum zijn dat in ons land het voortouw neemt in de internationale BDS-campagne (Boycot, Sancties en Desinvesteringen). Het gaat om een sterk groeiende beweging die langs geweldloze weg strijdt voor de Palestijnse rechten en het beëindigen van de Israëlische bezettings- en kolonisatiepolitiek.

Andere activiteiten van VPK en CODIP krijgen eveneens onderdak bij Palestina Solidariteit: het verspreiden van nieuwsbrieven, informatie- en studiedagen, opstellen en verspreiden van lespakketten, het kritisch opvolgen van de mediaberichtgeving (mediawatch), het organiseren van inleefreizen, enz. De fusie van VPK en CODIP tot Palestina Solidariteit zorgt ervoor dat de noord-werking efficiënter gebeurt.

Palestina Solidariteit zal verder de ondersteuning op zich nemen van enkele projecten in de bezette Palestijnse gebieden. De zuidwerking biedt de mogelijkheid aan de sympathisanten en vrijwilligers om rechtstreeks steun te verlenen aan de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden. Door het bundelen van de krachten van beide organisaties rekenen we erop dat Palestina meer dan voordien op de kaart zal staan.

Ons doel:

de solidariteit met het Palestijnse volk te bevorderen; de ondersteuning van ontwikkelingsbevorderende activiteiten ten voordele van het Palestijnse volk; bij te dragen tot een duurzame vrede op basis van het Internationaal Recht, de mensenrechten en de democratie; op te komen voor de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk en voor vrede, gelijkheid, gerechtigheid

De vereniging tracht deze doelstellingen te bereiken via uiteenlopende activiteiten die passen onder de specifieke doelstellingen en prioriteiten van de v.z.w:

informatie verschaffen; sensibilisering van de bevolking; beleidsgericht en -beïnvloedend werken; het steunen en organiseren van projecten ten voordele van het Palestijnse volk.

Historiek

Palestina Solidariteit komt voort uit het samensmelten van het Vlaams Palestina Komitee (VPK) en CODIP (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestina). Palestina Solidariteit is de nieuwe stem van de alsmaar groeiende Palestijnse solidariteitsbeweging in Vlaanderen. Ze wil dat onafhankelijk doen en acht zich niet gebonden aan (partij)politieke of levensbeschouwelijke stromingen.

CODIP vzw ontstond in 1989 onder de naam Limburgs Palestina Komitee (LPK). In 1998 werd de naam veranderd in CODIP vzw (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen).
De werking van CODIP steunde steeds op onafhankelijke vrijwilligers en was niet gebonden aan een politieke partij, noch in Vlaanderen, noch in Israël/Palestina.

De Palestinawerking in Vlaanderen ontstond in 1968 met de oprichting van het Comité Paix et Justice au Moyen Orient en later l’Association Belgo-Palestinienne (ABP)/ Belgisch-Palestijnse vereniging.

In de lijn van de politieke en de staatkundige ontwikkelingen in België en omwille van praktische redenen werd op 28 september 1991 de onafhankelijke v.z.w. Vlaams Palestina Komitee onder het voorzitterschap van Tijl Declercq opgericht. Het daarbij vooropgestelde doel was de ontwikkeling in Vlaanderen van een brede steun voor de Palestijnse zaak door informatie te verspreiden, hulp te verstrekken aan Palestijnse organisaties aan de basis, en met andere organisaties samen te werken.

Het VPK spitste zijn activiteiten toe op noordwerking. Dat had alles te maken met haar visie op het conflict, dat partnerwerking en noodhulpprojecten ter plaatse weliswaar nodig en nuttig zijn, maar dat er ook een tegenmacht van hieruit noodzakelijk is om een rechtvaardige vrede op lange termijn te realiseren, en dat dat dan weer een basisvoorwaarde is voor ontwikkeling van de Palestijnse samenleving. Die focus is historisch gegroeid, omdat het VPK zich al vanaf zijn oprichting begin de jaren '90 heeft geconcentreerd op bewustmaking van de publieke opinie en de politiek in België.

Enkele van de realisaties van CODIP en VPK in de voorbije decennia

Studiedagen en dossiers rond de beeldvorming van de Israëlisch-Palestijnse kwestie in samenwerking met verschillende lerarenvereniging (VLA, VLG, VLGM, VVL) en met steun van organisaties als Broederlijk Delen, Oxfam, FOS, Steunfonds Derde Wereld, Koepel Noord-Zuid beweging, het Vlaams Internationaal Centrum (VIC) en het VPK; Regelmatige alternatieve inleefreizen naar de bezette Palestijnse gebieden; Organisatie van straattheater over leven onder de Israëlische bezetting; Coördinatie van de brochure ‘Kanttekeningen bij de Israëlisch-Palestijnse kwestie’ ism de Vereniging Vlaamse Leerkrachten. Deze brochure werd verspreid onder 4500 leerkrachten in 1998; Ruime samenwerking met andere vzw’s en NGO’s rond Israël-Palestina; Uitnodigen van prominente Palestijnse en Israëlische activisten als sprekers in België; Talrijke info-avonden voor scholen en verenigingen; Initiatie van de boycot, nu uitgegroeid tot COBI (Coördinatie Boycot Israël) en de Dexia werkgroep.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente