Oye LENA

Adres
Curahuasi België
Contactpersoon
Stefanie Van Erps
Organisatievorm
--

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Oost-Vlaanderen
Limburg
Antwerpen
Opstartjaar
2012
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Onderwijs
Gezondheidszorg

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Peru

Missie

Hoofddoel:

Ons project ‘Oye LENA’ wil via kwalitatief onderwijs armoede en sociale ongelijkheid tegengaan. Kinderen uit kansarme gezinnen en etnische minderheden in rurale gebieden, met de focus op meisjes, en kinderen met een beperking, waar de regering amper oog voor heeft, moeten dezelfde kansen krijgen als anderen. We hebben er bewust voor gekozen om te focussen op meisjes omdat zij nog steeds minder kansen krijgen in de maatschappij en een beduidend kleiner aantal meisjes kleuteronderwijs volgen.  Dit willen we doorbreken.

Subdoelen:

Oye LENA wil ouders het belang van degelijk (kleuter)onderwijs meegeven door hen te betrekken bij dagelijkse activiteiten (ouderparticipatie). Het doel is hen te leren hoe ze de ontwikkeling van hun kind thuis kunnen stimuleren. Naast het onderwijsaspect willen wij hen ook het belang van gezonde voeding en gezondheid meegeven aan de hand van workshops.

Via maandelijkse bijeenkomsten met alle kleuterscholen en kleuterprojecten in en om Curahuasi wil Oye LENA het niveau van onderwijs voor alle kleuters doen stijgen. Het doel is een mix te creëren van Peruaanse en westerse onderwijsmethoden die van toepassing is op de specifieke doelgroep (met hun eigen taal en cultuur). Een uitwisseling van kennis, materialen en ervaring. 

Historiek

Begin 2011: Stefanie en Valérie werken als vrijwilligers in Peru. Ze verliezen hun hart aan de Peruaanse cultuur en worden geraakt door de kinderen waarmee ze werken op hun project.

April – oktober 2012: Ontstaan van het idee om een kleuterproject op te richten in Peru en eerste stappen worden gezet: ontwikkeling van de website, Oye LENA bekend maken bij het publiek via facebook en flyers, op zoek gaan naar sponsors en contacten leggen met scholen.

Oktober – december 2012: Start van de voorbereidingen ter plaatse: zoeken naar een locatie, van Oye LENA een officiële Peruaanse NGO maken en andere administratieve taken.

Januari 2013: Eerste vrijwilligers helpen mee het project opstarten.

Februari 2013: Oye LENA is een officiële NGO. Half februari ontvangt het project de eerste twintig kleuters in voorlopige lokalen. Vier studenten en drie vrijwilligers geven les van 9u tot 17u.

Maart 2013: In Peru begint het officiële schooljaar. De wetgeving op de leerplicht voor kleuters wordt strenger, kleuters moeten naar school. Ouders worden gemotiveerd en begeleid bij het zoeken van een gepaste kleuterschool. Oye LENA besluit intensief samen te werken met een school voor buitengewoon onderwijs en legt de eerste contacten met kleuterscholen in Curahuasi.

Mei 2013: Een Peruaanse leerkracht, Vilma, wordt in dienst genomen. Samen met de projectverantwoordelijke en de vrijwilligers worden de lessen voorbereid en geleid.

Juni 2013: Alle kleuters zijn (eindelijk) ingeschreven in plaatselijke kleuterscholen. Zij volgen in de voormiddag onderwijs in plaatselijke kleuterscholen en in de namiddag bij Oye LENA.

Juli 2013: Oye LENA creëert 3 educatieve deelprojecten:

Oye Yachaq: Oye LENA sluit met een 7-tal kleuterscholen samenwerkingsverbanden af met als doel ‘samen beter onderwijs creëren’. In een eerste fase wordt er vooral kennis gemaakt met en geobserveerd in de verschillende scholen.

Oye Inti Warma: Oye LENA accepteert INABIV als één van de projecten waarmee ze nauw zullen samenwerken. Vrijwilligers helpen in de voormiddag bij INABIV en de school voor buitengewoon onderwijs.

Oye Nene, het eigen naschools kleuterproject. Dit project wordt 3 maanden stil gelegd zodat vrijwilligers kunnen meehelpen aan de bouw van het definitieve lokaal, aan de verhuis en de inrichting ervan.

Eind september 2013: Geplande start in de nieuwbouw. Deze start zal ook een nieuwe populatie kinderen met zich mee brengen; Kinderen die buiten de stad wonen en uit minderbedeelde gezinnen komen waar alcoholisme en huishoudelijk geweld schering en inslag zijn.

Begin oktober 2013: Geplande start workshops ‘Oye Yachaq’: Maandelijks samenkomst van directies en kleuterleerkrachten, waarbij onderwijsthema’s aan bod komen en didactische materialen (kosteloos) gemaakt worden.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente