OSJOSMA

Adres
Molenweg 3660 Opglabbeek België
Contactpersoon
Frans Vandueren
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0822899795

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Limburg
Actief in gemeente(s)
Oudsbergen
Opstartjaar
2001
Fiscale attesten
own
Thema(s)
Onderwijs
Infrastructuur
Gezondheidszorg

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Haïti
Partnerorganisatie in het Zuiden
OSJOSMA Orphelinat

Missie

De missie van VZW OSJOSMA bestaat erin om middelen te verzamelen ter ondersteuning van projecten die kinderen eerlijke en volwaardige kansen geven om in een ontwikkelingsland, i.c. Haïti, een menselijk bestaan op te bouwen. Meer in het bijzonder komen projecten in aanmerking die gericht zijn op wonen, opvang, onderwijs, pedagogische ondersteuning en alle vormen van medische en paramedische begeleiding.

OSJOSMA is de afkorting van Orphelinat Saint-Joseph Ouvrier de Saint-Michel de l'Attalaye. Saint-Michel de l'Attalaye is een dorp in Haïti.
De doelstellingen van VZW OSJOSMA bestaan erin om die middelen optimaal en maximaal aan te wenden waarbij ook voor ogen wordt gehouden om de ondersteunde projecten te begeleiden naar een status van onafhankelijkheid van hulp van buitenaf.

Bovendien wilt de VZW OSJOSMA uitdrukkelijk de initiatieven maximale ontplooiingskansen geven zonder inmenging in de dagelijkse leiding en uitbating. Het spreekt vanzelf dat er continu overleg gepleegd wordt over het aanwenden van middelen die in eerste instantie investeringen betreffen die de kansen op onafhankelijkheid van steun garanderen. In de fase daarvoor worden er ook middelen ter beschikking gesteld om het dagdagelijkse beheer te garanderen en in alle noodwendigheden te voorzien.

In concreto betekent het dat kinderen en jongeren met de minste kansen in de context van een ontwikkelingsland een kans krijgen op én een onbezorgde jeugd én een opleiding die anders aan hen voorbij zou gegaan zijn.

Historiek

Het project is gestart na een bezoek aan Haïti van Frans Vandueren in het gezelschap van zijn adoptiekinderen. In hun geboortedorp ging hij in op een wens van de lokale bevolking, namelijk een huis oprichten om weeskinderen op te vangen die anders geen kansen zouden krijgen op onderwijs en goede zorgen. In 2003 werden de eerste 800 dollar gespendeerd aan de voorschot op een grond, inn 2004 werd de eerste steen gelegd, in 2006 kwamen de eerste tien kinderen hun intrek nemen en jaar na jaar groeide hun aantal. Vandaag (februari 2023) zijn er 16 kinderen en jongeren tussen 5 en 19 jaar. De capaciteit is maximaal 40 kinderen en jongeren waarbij met twee leefgroepen gewerkt wordt, twee van ongeveer twintig kinderen waarbij de jongste in slaapzalen zijn ondergebracht in het gebouw Sen Jozef en twintig jongeren per twee een kamer hebben in het gebouw Sen Franswa. Voor de meerderjarigen is er het gebouw Sent An. Daarin zijn 10 kamers voorzien waarvan er 9 voor meerderjarige jongeren en 1 voor een begeleider. Op deze manier krijgen de oudsten een volwaardige springplank naar een zelfstandig leven van zodra ze hun studies beëindigen. Het gebouw is op sanitair, aansluiten van elektriciteit en water na af, maar door de perikelen van corona en daarna de onlusten die het land verlammen sinds de moord op de president nog niet in gebruik.

Het belangrijkste succes tot nog toe: het weeshuis heeft een heleboel jongeren kansen gegeven die ze anders nooit gehad zouden hebben. Sinds de oprichting hebben 30 jongeren het weeshuis verlaten (waarvan 10 in januari 2023). Zij hebben tenminste een onbezorgde jeugd gehad en allemaal een plaats verworven in de maatschappij.

In de optiek van streven naar onafhankelijkheid van middelen van buitenaf zijn de volgende belangrijkste investeringen gerealiseerd: twee woongebouwen en één in afwachting van oplevering, aankoop landbouwgrond en stallen, een garage en depotvoorzieningen, een installatie met zonnepanelen en een gegraven en geslagen waterput.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente