Mali Muleba

Adres
Sneppenstraat 3010 Kessel-Lo België
Contactpersoon
Marie-Claire Claes
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0841636732

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Limburg
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Leuven
Heusden-Zolder
Geel
Opstartjaar
2011
Fiscale attesten
own
Thema(s)
Onderwijs
Economie

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Tanzania

Missie

Mali Muleba vzw heeft als algemeen doel de lokale ontwikkeling in Noord-West Tanzania te stimuleren en te bevorderen.

Concreet steunt de vzw een landbouwproject in Muleba, Tanzania; ‘Mali juice’. Mali juice is in handen van een Tanzaniaanse boerenorganisatie. Mali Muleba vzw biedt Mali juice praktische en financiële ondersteuning. Verder is er een sociaal fonds dat werkneemsters of werknemers van het bedrijf ondersteunt om het schoolgeld te helpen betalen voor hun kinderen in het hoger middelbaar onderwijs. 

‘Mali’ is Swahili voor ‘rijkdom’, een toepasselijke naam voor een project dat vooral aan de armsten uit het afgelegen district een extra inkomen wil geven. Er werd gekozen voor een duurzaam product: fruit van lokale boeren dat wordt verwerkt tot fruitsap zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen, zonder bewaarmiddelen én lokaal wordt verkocht.

Muleba ligt in de Kagera-regio, in het noordwesten van Tanzania. Het is één van de minst ontwikkelde regio’s, in één van de minst ontwikkelde landen ter wereld, een mol-land. Meer dan 90% van de mensen leeft er van (overlevings-) landbouw. Voor het aannemen van werknemers in het fabriekje zelf richt men zich vooral op alleenstaande ouders (vooral vrouwen) met kinderen. Door de keuze om fruit aan te kopen van kleine boeren, lokale producten te verwerken tot een duurzaam product, en dit product te verkopen op de lokale markt (met het specifieke doelgroepenbeleid), voldoet het fabriekje aan de huidige doelstellingen van de nieuwe wetgeving omtrent ontwikkelingssamenwerking. Met name, duurzame en inclusieve economische groei (o.a. armoedebestrijding en integratie van zwakkeren).

Historiek

Mali Muleba vzw werd opgericht op 3 december 2011 te Kessel-Lo en heeft als algemeen doel de lokale ontwikkeling in Noord-West Tanzania te stimuleren en te bevorderen. Concreet steunt de vzw een landbouwproject in Muleba, Tanzania, ‘Mali juice’. Dit project werd in 1997 gestart met de steun van de Belgische ngo Trias. De toenmalige Belgische NGO-coöperanten (Marie-Claire Claes en Lydia Van Hirtum) zijn medeoprichters van Mali Muleba vzw. 

Het project was actief op twee fronten: landbouwvoorlichting geven aan boerengroepen en fruit verwerken tot een eerlijk en gezond fruitsap. Het eerste fruitsap werd in 1998 geproduceerd. Er werd gekozen voor een duurzaam product.

Mali juice is gelegen in een uithoek van Tanzania. Het is moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Daarom wordt aan de mensen die worden tewerkgesteld de juiste vaardigheden meegegeven op de werkvloer zelf. De vzw probeert een kennisnetwerk uit te bouwen om het bedrijf met raad en daad te ondersteunen. Marie-Claire Claes, voorzitter van Mali Muleba vzw, brengt sinds 2009 jaarlijks een bezoek aan Mali juice. In 2009 en 2010 brachten 3 leerkrachten van de technische school van Turnhout afdeling lassen en sanitair, een bezoek aan Mali juice om technische bijstand te verlenen en een Tanzaniaanse lasser op te leiden tot inox lasser. In 2011 werd er voor Mali juice een nieuw financieel en management informatiesysteem ontwikkeld door een medewerker van de organisatie ‘ex-change’. Dit systeem vormt sindsdien de basis voor het analyseren en evalueren van de kostprijs, het budgetteren en het plannen. Het volledige productieproces van Mali juice werd onder de loep genomen en waar nodig aangepast. 

In 2013 kreeg Mali juice bezoek van een gepensioneerde landbouweconoom en een ondernemer die vooral op vlak van marketing een meerwaarde boden.

Sinds 2014 zijn Luc en Wouter van Konings NV (fruitsap en afvulbedrijf in Zonhoven) actief betrokken.  Ze stellen hun expertise enthousiast beschikbaar.  Ze bezoeken geregeld Mali in Muleba en geven heel nuttig advies op allerlei vlak. 

In België houdt de vzw zich bezig met sensibiliseren van mensen en met het inzamelen van fondsen voor Muleba, Tanzania. 

Via een website, zowel Nederlandstalig als Engelstalig, wordt contact gehouden met een achterban in vooral België, maar ook in Nederland, Engeland, Italië, China en Tanzania. Mali Muleba vzw heeft een facebook pagina. Er zijn info folders en een uitgbreide powerpoint presentatie beschikbaar. Er worden nieuwsbrieven verspreid. Er verschijnen geregeld artikels, over Mali Muleba vzw of zijn activiteiten, in de lokale media.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente