Kisangani

Adres
Bronstraat 3722 Kortessem België
Contactpersoon
Manja Gevaerts-Scheuermann
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0469735465

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Oost-Vlaanderen
Limburg
Actief in gemeente(s)
Zottegem
Roeselare
Lubbeek
Kortessem
Opstartjaar
1999
Fiscale attesten
own
Thema(s)
Landbouw en/of visserij
Onderwijs

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Congo-Kinshasa
Partnerorganisatie in het Zuiden
Kisangani Développement asbl

Missie

ZIJ DOEN HET ZELF, WIJ HELPEN !
We zijn actief rond plattelandsontwikkeling in Kisangani (D.R.Congo) en rond de stad.

Akkerbosbouw met voedingsteelten, bananen en vruchtbomen

De projecten van deze peiler willen de introductie van groenbemestingmethodes bevorderen.
De proeftuinen moeten de bevolking overtuigen dat het mogelijk is om langer hetzelfde stuk grond te gebruiken en om de gronden dichter bij de woningen te houden via de aangepaste akkerbouw. Door het gebruik van plantaardig en dierlijk landbouwafval wordt de vruchtbaarheid van de bodem bevorderd.
Kweek van varkens, kleinwild en hoenders
Een tweede aspect van het project is de lokale bevolking te leren dieren te kweken in hokken, wat hoogst ongebruikelijk is in Kisangani en omgeving. De families die hokken maken volgens het demonstratieproject, krijgen fokdieren in leen. Dit wordt toegepast voor zowel konijnen, varkens en nu ook cavia's.

Vis- en rijstteelt
Rijstteelt wordt toegepast op de vele moerassige plaatsen in en rond de stad Kisangani. Rijstteelt in combinatie met viskweek heeft als belangrijkste voordelen dat de pollen van de rijst voedsel voor de vissen zijn en anderzijds de vissen algen, insecten en parasieten (bv. muggenlarven) eten. Hiervoor worden de moerassen terug in cultuur gebracht met als positief neveneffect de bestrijding van malaria.

Door de herintroductie van de natte rijstteelt is de opbrengst verdrievoudigd, en kan rijst terug zijn rol als belangrijk basisvoedsel opnemen.

Vis is een belangrijke bron van eiwitten in Kisangani en omstreken.
Vooral de Tilapia en de Katvis vallen in de smaak. De kweek van deze vissen is echter niet zo eenvoudig en wordt momenteel nog door professoren van de universiteit van Kisangani begeleid. Zij leggen de dorpelingen uit hoe ze de vis kunnen kweken en verdelen de pootvis. De vijvers van Ngene Ngene en Djubu Djubu zijn belangrijke demonstratie- en productievijvers.

Herbebossing

Uitbouwen en begeleiden van landelijke scholen om leerlingen duurzame landbouw aan te leren: OPLEIDING EN SCHOOLINFRASTRUCTUUR
 In een aantal scholen zijn voorbeeldprojecten opgestart. Hierbij wordt van jongs af aan de kinderen geleerd op de juiste manier met bos en akker om te gaan. Aanvullend worden via de kinderen en het sociaal netwerk ook de ouders en de omwonenden bereikt.

De projecten zijn kleinschalig gestart vanuit de Universiteit van Kisangani. Ze willen de bevolking leren zichzelf te beredderen zonder het milieu verder aan te tasten. We werken met de volwassenen en ook met kinderen in de scholen.

Historiek

Hugo Gevaerts (geboren in Kisangani) werd professor aan de Faculté des Sciences van de Universiteit van Kisangani in 1980. Hij werkte er gedurende 10 jaar, tot de breuk tussen Zaïre en België in 1990. In die periode zorgde hij voor de opleiding van een 10 tal wetenschappers die na hun doctoraat professor werden aan de Faculteit. Daar gebeurde onderzoek in het woud. Om de ontbossing tegen te gaan en voor nieuw bos te zorgen werd er toen al begonnen met het planten van vlinderbloemigen om de grond vruchtbaar te maken. Na 1990 is Hugo Gevaerts middelen beginnen zoeken om zijn begonnen werk voort te zetten. Uiteindelijk kwam er in 1997 een samenwerking tussen de UHasselt en Kisangani om akkerbosbouw te ontwikkelen. Dit project werd door de oorlogsomstandigheden in Kisangani meer en meer een project duurzame landbouw met voedselvoorziening, visteelt, dierenkweek, rijsteelt en akkerbosbouw. Toen is ook de samenwerking met scholen begonnen. Eens op pensioen mocht Hugo Gevaerts geen staatsgeld meer beheren via de universiteit. Voordien is daarom Kisangani al opgericht in 1999. De Vereniging bestaat nu meer dan 20 jaar en financiert nog altijd de duurzame landbouw in Kisangani. Sinds 2004 wordt de school in Batiamaduka begeleid. De toenmalige Congolese trekkers van het project hebben dit gevraagd want "jong geleerd is oud gedaan" en vie de kinderen worden ook de ouders bereikt. Korte tijd later werden er 3 klaslokalen gebouwd in Masako (door de vzw met steun van de Belgische Technische Samenwerking). Masako ligt op 15 km ten noord-oosten van Kisangani waar nauwelijks voorzieningen zijn. Die school was vlug te klein en toen financierde de heer P.Godfroid 3 klassen en een gebouw voor bibliotheek, bueel en vergaderen. Nu is de school weer te klein en financiert P.Godfroid nog eens 3 klaslokalen. Deze school heeft nu 450 leerlingen. De derde school bouwden we op het eiland Mbiye. Daar is een relatief grote bevolking en voor de kleintjes is het moeilijk naar school op het vasteland te gaan. De bevolking is er straatarm, er is veel ondervoeding en het analfabetisme is groot. Daar staat nu een school met 6 klaslokalen. In de 3 scholen wordt een schoolveld aangelegd waar de leerlingen leren hoe ze duurzaam gewassen kunnen telen; er staan ook fruitbomen en er worden varkens gekweekt, in Masako ook konijnen en cavia's. Intussen gaat de viskweek en de rijstteelt ook verder.
We voorzien de werking te consolideren via Kisangani Développement asbl en verder te begeleiden en te financieren.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente