KALASI
Over de organisatie in België
- Actief in provincie(s)
-
Oost-Vlaanderen
- Actief in gemeente(s)
-
Waasmunster
- Opstartjaar
-
2005
- Fiscale attesten
-
other
- Thema(s)
-
Onderwijs
- Doelgroep(en)
-
Kinderen en jongeren
Over de organisatie in het partnerland
Missie
Duurzame kwaliteitsverbetering in lagere-en secundaire scholen die in de provincie Kongo-Central (RdCongo) ondersteund worden door de Congolse Zusters van de H. Vincentius a Paulo van Gijzegem. Het betreft momenteel 12 scholen gelegen in LUKULA, KIDIMA-LEMBA, VAKU, KUIMBA, LUOZI en MATADI.
Deze scholen tellen samen 5.000 leerlingen en 250 leerkrachten.
Via een stuurgroep ter plaatse wordt gezorgd voor leefbaarheid en welzijn van de personeelsleden (door het verstrekken van een dagelijkse kleine maaltijd). De leerkrachten worden immers amper betaald en moeten na hun lesuren nog hard werken in de landbouw. Verder zorgen we voor degelijk schoolmeubilair, handboeken en didactisch materiaal (zoals computers) en ook voor elektriciteitsvoorziening (generatoren en zonnepanelen).
KALASI financiert ook de rehabilitatie van de oude schoolgebouwen en afwerking van nieuwbouwprojecten die de scholen zelf aanvatten.
Historiek
Ooit waren de lagere scholen van de zusters van Gijzegem in de Mayombe modelscholen op gebied van didactiek en organisatie. Midden jaren '70 zijn de scholen genationaliseerd. Twee jaar later was zowat alles vernietigd of gestolen. Toen gaf de Congolese staat deze scholen aan het bisdom Boma.
De bisschop vroeg de zusters om terug de directiefuncties waar te nemen. Ondertussen was echter ook de financiele steun uit het Noorden weggevallen. De hele bevolking werd jaar na jaar armer. In 1993 was er zelfs een heel jaar geen onderwijs. De huidige leerkrachten hebben vaak zelf een zeer slechte opleiding gekregen. De belangrijkste troef is de betrouwbare en stevige structuur van de Congregatie van de Congolese Zusters van Gijzegem.
In 2006 bezocht Bert De Wolf (pedagoog lerarenopleiding Gijzegem en medeoprichter van Kinderwereldatelier / Studio Globo) voor het eerst deze scholen en stelde samen met de leerkachten een eerste actieplan op (waarin o.m. een oplossing voor de honger van de leerkachten werd gevonden door een dagelijkse kleine maaltijd te voorzien). Begin 2008 werd vzw KALASI opgericht. Jaar na jaar worden nieuwe stappen gezegd om de kwaliteit van het onderwijs duurzaam op te krikken. Daar worden niet alleen leerkachten en leerlingen maar de hele regio beter van.