INDIGO
Over de organisatie in België
Indigo kan rekenen op subsidies van verschillende steden en de jaarlijkse samenwerking met lokale lagere scholen die acties op touw zetten tvv de waterprojecten.
Over de organisatie in het Zuiden
Ben je beheerder van deze organisatie?
Missie
INDIGO is een 4de pijler die bewust kiest voor kleinschalige waterprojecten die door de lokale broussebevolking kunnen uitgevoerd worden aan de hand van gekende technieken en waarbij haalbare verantwoordelijkheden worden opgenomen zodat de duurzaamheid van het project wordt gegarandeerd.
Belangrijk daarbij is dat er samen nagedacht, georganiseerd, gewerkt en geëvalueerd wordt.
INDIGO werkt vooral rond volgende SDG's:
SDG 6 - Toegang tot water: door de waterput voldoende diep te graven bestaat de relatieve zekerheid dat er steeds genoeg water ter is.
Daarenboven wordt de waterput gecementeerd zodat hij, tijdens die regenseizoen, niet instort.
De waterbassins worden kunnen voldoende waterreserve stockeren voor enkele dagen.
SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn: als het dispensarium goed en hygiënisch kan werken komt dat de lokale bevolking ten goede want het dorp ligt te ver weg van Agadez om daar hulp te zoeken.
SDG 17- Partnerschap: door het project samen te bespreken en vast te leggen, samen te werken en evalueren, bevordert dat hun partnerschap in het project en vooral ook het opnemen van verantwoordelijkheid door het ganse dorp.
Door deze waterprojecten bevorderen we onrechtstreeks ook
SDG 4 - onderwijs, doordat meer kinderen naar school kunnen;
SDG 11 - duurzame gemeenschappen, vooral door de relatieve zekerheid dat er steeds water ter beschikking is en 'het dorp' zich niet moet verplaatsen op zoek naar water.
Het werkgebied zijn de broussedorpen rond Agadez, midden Niger, 1.000km te noorden van de hoofdstad Niamey.
Door het water dichter bij het dorp te brengen, winnen de vrouwen tijd om hun ambachten (verwerken van leder tot tassen en het vlechten van matten of manden) uit te voeren en deze te koop aan te bieden op de markten in Agadez. Daar halen zij een klein inkomen uit zodat basis voedingsmiddelen kunnen aangekocht worden.
De kinderen kunnen naar school want eenmaal het bassin gevuld is, is het water ‘altijd’ ter beschikking, ook nà schooltijd.
Als het dispensarium en/of de school aan de waterput wordt gekoppeld, kan de werking beter en properder worden georganiseerd.
INDIGO werkt altijd op vraag vàn en op een respectvolle manier samen mét de lokale brousse-bevolking. Dat resulteert in communicatie, delen van kennis en kunde en versterkt het empowerment.
De vrouwen zijn de dragende kracht voor de projecten. Zij zijn dan ook het eerste aanspreekpunt, engageren zich ten volle en roepen hun mannen/zonen op om zich vrijwillig in te zetten.
Doel van de projecten blijft om de ‘ganse’ gemeenschap vooruit te helpen en dat kàn dmv kleine en breed uit te dragen projecten.
Historiek
INDIGO werkt vooral met Touareg-gemeenschappen die (over)leven volgens oude tradities. Zij wonen in rieten hutten of kleine lemen huisjes, er is geen water noch elektriciteit. De Touaregs zijn heel tolerante moslims. Wij kunnen zowel met de vrouwen, als met de mannen, in alle openheid over 'alles' praten en ze hebben een ongelooflijk relativeringsvermogen en veel humor!
Deze gemeenschap is een matriarchale gemeenschap, de vrouwen worden er gerespecteerd en hebben ‘macht’ verworven. Land en huis behoren hen toe, de man kan alleen ‘genieten’ van wat huis en grond oplevert. Echter, hun dagelijkse taken zijn niet te benijden…de zoektocht naar water voor huishouden en veestapel wordt steeds moeilijker en de bruikbare putten moeten steeds verder gezocht worden.
De negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen zijn daar heel sterk aanwezig en uiten zich in watersnood: waterputten zijn steeds vaker uitgeput in maart (het regenseizoen begint pas in juli-augustus) en als er regen komt, brengt die steeds vaker overstromingen met zich mee waardoor hutten, groententuinen en veestapel herhaaldelijk worden vernietigd.
De streek rond Agadez kent een grote werkloosheid en armoede. Toch tonen de gemeenschappen een enorme veerkracht en nemen ze de verantwoordelijkheid op om samen met Indigo een waterproject te realiseren in hun dorp: AMAN IMAN - water doet leven!
Sedert 2014 zijn al verschillende projecten gerealiseerd. Fotoverslag is te vinden op de facebookpagina.
Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?
Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.