Enfants et Amis d'Iyonda

Adres
Fonteinstraat 3050 Oud-Heverlee België
Contactpersoon
Patrick Devlieger
Organisatievorm
vereniging
Telefoonnummer

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Oud-Heverlee
Lokeren
Opstartjaar
2021
Fiscale attesten
--
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

Gemeente Oud-Heverlee
Provincie Vlaams Brabant
3D (Design, Diversiteit, Damiaan) van de KU Leuven

Thema(s)
Socio-culturele sector
Onderwijs
Economie

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Congo-Kinshasa
Partnerorganisatie in het Zuiden
Diocèse de Mbandaka DR Congo

Missie

De 'Enfants et Ams d'Iyonda' is ontstaan als feitelijke vereniging als resultaat van een academisch project waarin de geschiedenis en toekomstvisie van Iyonda dorp centraal stond. Het belangrijkste objectief van dit academisch project was het Iyonda@Lab project waarin een samenwerking tussen academici uit Belgiê en DR Congo en de leden van Iyonda dorp. Dit mondde uit in een tentoonstelling in Iyonda en in België om het belang van Iyonda te onderstrepen. Het is de missie van de vereniging om deze missie verder uit te dragen.

Historiek

Na de tentoonstelling over Iyonda in zowel Iyonda als in Belgiê ontstond het idee om een vereniging op te richten waarin mensen die opgegroeid zijn in Iyonda, samen met acadenici, en de Congolese zusters van de congregatie Filles de Marie du Sacré Coeurs. Deze vereniging wil zich als 4e pijler inzetten om een nieuwe wind te laten waaien in Iyonda. Het dorp werd opgericht in de jaren 1940 als grootste lepradorp voor de behandeling van personen met lepra. Het dorp heeft niet langer deze functie en is weggezakt in de marginaliteit. Het is de bedoeling om het potentieel van de mensen en de infrastructuur van Iyonda nieuw leven in te blazen, vooral door in te zetten op vorming van jongeren en volwassenen en hedendaagse problematieken zoals de klimaatwijzigingen als uitdaging voor nieuwe initiatieven aan te vatten. 

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente