Elasha vzw

Adres
Voermanstraat 9160 Lokeren België
Contactpersoon
Els Van Waes
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0660.893.860

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Lokeren
Opstartjaar
2016
Fiscale attesten
other
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

Leraars zonder Grenzen

Thema(s)
Gezondheidszorg
Onderwijs
Watervoorziening

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Congo-Kinshasa
Partnerorganisatie in het Zuiden
COOMIAP Coopérative minière et agro-pastorale Pambi

Missie

De bedoeling van vzw Elasha is het verbeteren van de levensomstandigheden en de toekomstmogelijkheden van de bevolking in de regio Grand Kasaï. In de streek Grand Kasaï heeft Emile Elasha gezien hoe moeilijk het leven van de mensen daar is. Geen landbouw, geen scholen of klinieken. Via landbouw, veeteelt, scholen en een kliniek wil de vzw een basis leggen voor de ontwikkeling van de streek. Er is nood aan een basisschool en een technische school om de mensen een inkomen te bieden via een naaiatelier en een schrijnwerkerij. Ook toepassing van moderne technologieën zoals zonne-energie, duurzame productiewijzen en eerlijke verloning horen bij de doelstellingen van het project.  

Historiek

De werking is gestart vanuit de coöperatie COOMIAP (Coopération minière et agropastorale Pambi. Landbouw en veeteelt verzekeren de voedselvoorziening (maïs, rijst, maniok, verschillende groenten, bonen, pinda's). Ambachtelijke diamantwinning (transparant volgens Kimberley-regels) zorgt voor een inkomen voor een 80-tal gezinnen. De coöperatie wil dat de opbrengst van de verkoop van de diamant ten goede komt aan de lokale bevolking.

Ze wil o.m. een school bouwen met een medische post. Onderwijs is immers de basis voor ontwikkeling. Een bestuurslid van de coöperatie (Emile Elasha) heeft in België vzw Elasha opgericht om te zorgen voor netwerking en bijkomende fondsenwerving. Afrika-expert H. Binon (ook inwoner van Lokeren) heeft een businessplan ontworpen voor de school. Het plan omvat o.m. een sterkten/zwaktenanalyse, analyse van de 4 P’s, de plannen en de offerte van de architect (Kinshasa) en een begroting.

Als locatie is gekozen voor het dorp Luyamba, een eind verderaf van de coöperatie, omdat het omgeven is door kleinere dorpen waar de gezinnen vol hoop en ongeduld wachten op de bouw van de school. Er worden ongeveer 600 kinderen verwacht. Ook leerkrachten staan klaar om in de school aan de slag te gaan. Een toekomstig schooldirecteur is reeds gevonden. Het bouwperceel is toegekend door de chef coutumier (lokale chef) en beslaat 2 vierkante km. Dus er is potentieel voor tuinbouw, sportvelden, internaat. Begin 2021 is het kadaster het terrein komen afbakenen.

De coöperatie COOMIAP zal de bouwwerken coördineren. De coöperatie verzekert dat ze de bouw, de werking en het onderhoud van de school zal opvolgen en ook een percentage van haar winst zal voorzien voor de werkingskosten van de school. De uitvoering zal in fasen verlopen en beginnen met de eerste drie klassen. De bouw zal ook opgevolgd worden door vzw Elasha en leden van het ondersteunend comité in België. Van zodra er voldoende fondsen gevonden worden om de werken te starten, wordt een reis gepland met geïnteresseerde Lokeraars. Er wordt in afwachting schoolmateriaal verzameld met behulp van Lokerse scholen.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente