ecoliers sanspapiers de Ngaparou
Senegalese kinderen en jongeren een schoolopleiding bezorgen. Wij willen dat de ouders van de kinderen van Écoliers Sanspapiers de laatste generatie is die ongeletterd blijft.
Over de organisatie in België
- Actief in provincie(s)
-
West-Vlaanderen
- Actief in gemeente(s)
-
Oostende
- Opstartjaar
-
2012
- Fiscale attesten
-
Via Kontinenten
- Thema(s)
-
Onderwijs
- Doelgroep(en)
-
VrouwenKinderen en jongeren
- Kenmerken
-
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden
Over de organisatie in het partnerland
- partnerland(en)
-
Senegal
- Partnerorganisatie(s)
-
AMEERN
Missie
De schoolkost van zo veel mogelijk (arme) kinderen te betalen en hun schoolloopbaan in de gemeentescholen in en rond de stad Ngaparou gedurende 4 à 5 jaar opvolgen.
in Senegal stellen zich volgende problemen met het onderwijs :
1: gezinnen in kansarmoede :kinderen die niet naar school gaan en nooit werden ingeschreven in het stadsbestuur
2 : kinderen die de eerste drie jaar naar school gaan, maar moeten afhaken omdat ze geen geboortebewijs hebben.
3 : kinderen die hierdoor terug op straat belanden, te oud geworden om de lagere school verder te zetten en een opleiding zoeken. In Senegal zijn vele opleidingscholen privé en voor de armen onbetaalbaar. We zoeken betaalbare opleidingen voor deze jongeren. Er is ook geen oplossing voor kansarme jongeren die het niveau van het lyceum niet aankunnen. Zij worden van school gestuurd en blijven thuis, zonder verdere opleiding.
Door onze samenwerking met de drie gemeentescholen in Ngaparou, en met het gemeentebestuur,kunnen we de kinderen een toekomst bezorgen
Historiek
Mijn naam is Tiny Dewulf en sinds 1996 reis ik naar Senegal.
Telkens verblijf ik in Ngaparou, een groot dorp op 14 km van Mbour, met 15.000 inwoners.
Mijn steun beperkte zich tot het meebrengen van medicatie, kleding en schoolmateriaal.
Mijn kenissen-en vriendenkring werd groter, ik dacht dat ik toch veel van de bevolking afwist.
Tot ik twee jaar geleden tot het besef kwam dat 'nous n'avons pas des moyens' betekende :'wij werden nooit aangegeven bij het stadsbestuur en kunnen dus niet naar school'
een moeilijke opgave voor vele ongeletterde Senegalezen, want als ze een geboortecertificaat later aanvragen,betekent dit een administratieve romslomp -vervoerkosten naar het gerechtshof van het hoofd van het departement, zegels enz.
Toch vond ik het merkwaardig dat voor de laatste verkiezingen 'audiences foraines' werden georganiseerd,dit zijn gerechtelijke zittingen op verplaatsing om volwassen inwoners te voorzien van een identiteitskaart.Zonder identiteitskaart kan je niet stemmen.
Wat mogelijk was voor de verkiezing zou ook mogelijk moeten zijn voor de kinderen, dacht ik.
Het opzet is ' AUDIENCES FORAINES' organiseren voor het verlenen van geboorteaktes aan kinderen die dit niet bezittenen alszo de toegang tot de school mogelijk maken.
Dit probleem werd aangekaart tijdens een bezoek aan het plaatselijk gemeentebestuur.
De burgemeester verklaarde zich akkoord om een gelijkaardige aktie te organiseren tot twee maal toe per jaar.
De gemeente organiseert de 'audience foraines' en wij willen de voorafgaande sensibilisatie en administratieve voorbereidingen op ons nemen.
Ondertussen hebben we 275 leelingen ingeschreven van de tweede kleuterklas ( waar ze hun eerste Franse lessen krijgen), en zijn we deze leerlingen nu reeds 4 jaar aan het opvolgen. Dit gaat samen met een sensibilisatie voor de ouders. Éenmaal de kinderen halverwege de lagere school zijn, blijven ze ook verder studeren. Het is een wisselwerking tussen ons, de scholen en het stadsbestuur. De scholen maken de lijsten op van de kinderen zonder papieren. Wij -in samenwerking met een plaatselijke vereniging- zoeken kansarme kinderen die nog steeds niet naar school gaan. De lijsten van de kinderen zonder identiteitspapieren worden dan doorgegeven aan het gemeentebestuur van Ngaparou.