Dwagulu Dekkente

Adres
Kuildamstraat 9100 Sint-Niklaas België
Contactpersoon
Jeroen Boshart
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
04778085

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Sint-Niklaas
Opstartjaar
1998
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Socio-culturele sector
Gezondheidszorg

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Senegal
Burkina Faso

Missie

Als jongerenorganisatie richten wij ons tot jongeren en hun omgeving, zowel in Noord als in Zuid. Wij werken hierbij nauw samen met partners in het Zuiden. Wederkerigheid en eigenaarschap zijn basiswaarden voor onze organisatie.

Wij willen jongeren sensibiliseren over duurzame ontwikkeling door hen te stimuleren tot een maatschappelijk engagement, door hen via vorming in contact te brengen met allerlei sociale organisaties, mensen en ideeën die hen doen nadenken en prikkelen in verder sociaal engagement.

We willen jongeren vorming verschaffen over de ongelijke verhoudingen in de wereld en de onderlinge samenhang. Vorming is voor ons essentieel in de bewustwording van de oorzaken van onrecht, en deze bewustwording is een vereist voor zinvol engagement.

We willen jongeren bewust maken van hun rol en plaats in onze huidige maatschappij, en ruimer, in de wereld.

We willen dit bewerkstelligen door het organiseren van een diepgaande uitwisseling tussen culturen, in de hoop dat deze de basis vormt voor concrete solidariteit en onderling begrip en respect.

Verder willen we jongeren bewust maken van hun eigen culturele achtergrond, eigen wereldbeeld en referentiekader, en hen te laten ervaren dat er ook andere wereldbeelden en referentiekaders bestaan, zonder daarin te gaan veroordelen.

Ten slotte willen we samen met de jongeren de visie van onze organisatie uitdragen en de missie naar een breder publiek kenbaar maken.

Historiek

Tijdens de jaren negentig leefde er bij het 11.11.11.-comité van Sint-Niklaas een grote bekommernis om jonge mensen te betrekken bij de Noord-Zuidwerking. Het comité besefte dat jongeren boeien voor deze werking een grote dosis creativiteit veronderstelde. Oude modellen deden het vaak niet meer en er moesten nieuwe wegen gebaand worden.
Het plaatselijke 11.11.11.-comité was ook zeer overtuigd van de rijkdom die uitgaat van rechtstreekse ontmoetingen met mensen uit het Zuiden. Uit één van deze ontmoetingen groeide de idee om een jongerenreis in te richten.
Binnen het 11.11.11.-comité werd in 1997 een werkgroep opgericht om dit idee concreet gestalte te geven. Dit resulteerde in Dwagulu-Dekkente: een intensief vormingsprogramma over Noord-Zuid solidariteit met als eerste hoogtepunt een inleefreis naar Senegal in de zomervakantie van 1998. In 2000 volgde dan een tweede inleefreis, maar nu naar Burkina Faso. Het bleef ook niet zomaar meer bij een inleefreis, maar we vonden dat wederkerigheid een noodzakelijke doelstelling was in een interculturele uitwisseling als deze. Daarom brachten Senegalese jongeren ons een tegenbezoek in de zomer van 2001. Zo organiseerden we elke twee jaar verder een inleefreis, afgewisseld met een tegenbezoek van de Senegalese of Burkinabese jongeren tijdens de daaropvolgende zomer.
Ondertussen is Dwagulu-Dekkente een onafhankelijke vzw geworden en zijn we in de zomer van 2017 aan onze veertiende inleefreis toe, en wel naar Burkina Faso.

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente