Dragoeiro
Dragoeiro organiseert socio-culturele projecten en workshops in Kaapverdië en België. O.a. projecten rond ecologie, voedselvoorziening en watereducatie.
Over de organisatie in België
- Actief in provincie(s)
-
AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen
- Actief in gemeente(s)
-
AntwerpenGent
- Opstartjaar
-
2007
- Fiscale attesten
-
--
- Samenwerkingsverbanden in het Noorden
-
FEDIAS, FZOVL, MANOEUVRE vzw
- Thema(s)
-
Ecologie / klimaatSocio-culturele sectorLandbouw en/of visserijWatervoorziening
- Doelgroep(en)
-
Kinderen en jongerenStedelijke bevolkingPersonen met een beperkingInheemse volkeren
- Kenmerken
-
Diasporavereniging
Over de organisatie in het partnerland
- partnerland(en)
-
Kaapverdië
- Partnerorganisatie(s)
-
ICCA, Centro de dia Cruz Vermelha, bewoners groep Lémfer
Missie
Dragoeiro feitelijke vereniging heeft als missie:
Dragoeiro wil de samenleving beter, rechtvaardiger en duurzamer maken. Dragoeiro streeft naar mondiale solidariteit, openheid tussen de verschillende generaties, en tussen man en vrouw. Door mensen van diverse achtergronden en sociale klasse actief te betrekken bij het organiseren van de activiteiten voor én door mensen in een ontspannen, intercultureel en gemoedelijke sfeer, geven we hen een groter gevoel voor eigenwaarde en engagement.
We doen dit door:
- Socio-culturele projecten opzetten en workshops organiseren. Zowel in België als in het buitenland; We engageren ons voor projecten in het Zuiden rond ecologie, voedselvoorziening en watereducatie.
- Samenwerkingsverbanden aangaan met andere verenigingen en verschillende overheden (land van herkomst);
- Sportieve en recreatieve activiteiten organiseren voor de gemeenschap in de breedste betekenis; De vereniging kan steeds andere activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. Het gaat telkens om de educatieve, de culturele, de gemeenschapsvormende functie.
De maatschappelijk activerende functie doen we mee door deelname aan forumgesprekken, door petities te ondersteunen of door deel te nemen aan de betogingen tegen onrecht en ongelijkheid-bestrijding.
Oorsprong en waarden:
De naam Dragoeiro vindt zijn oorsprong in de drakenbloedboom (Dracaena draco), een uitzonderlijke, sterke, mooie, altijd groene boom die enkel voorkomt op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira. De naam symboliseert kracht, fierheid en verbondenheid en de gedrevenheid om mensen samen te brengen in een rijk en divers geheel.
Net als de boom met zijn wijd uitlopende takken, willen we met een project mensen rond verschillende activiteiten samenbrengen, via verbondenheid met een buurt, stad of een land versterken tot een oprecht samen-leven met en voor elkaar.
Historiek
Dragoeiro als feitelijke vereniging is jaren actief in België.
Ze heeft reeds diverse kleinschalige en onderhoudende activiteiten georganiseerd in samenwerking met diverse partners, heeft getuigenissen rond verschillende thema's, sensibiliserende workshops bezorgd in veel plaatsen zoals scholen, instituten, organisaties, buurtcentra en festivals die een positieve beeldvorming promoten en de vooroordelen over de Afrikaanse cultuur overstijgen.
Op deze manier wil Dragoeiro mensen samenbrengen die op het eerste gezicht niet zo veel met elkaar gemeen hebben. Onder de noemer "proefondervindelijk zien en beleven" worden de clichés ten opzichte van de andere overwonnen en krijgen mensen oprecht interesse in elkaar.
Dragoeiro vzw heeft een focus op sensibiliseren, uitwisselen en mensen samenbrengen via o.a. :
Educatieve workshops in scholen en verenigingen op diverse plaatsen in België via "Kleur Bekennen" en "het Wereldcentrum" (nu Mondiale Solidariteit) (2007-2010)
Kaapverdische avonden i.s.m. YWCA vzw, Amigos de Lisboa, Forum van Vlaamse vrouwen, Kunst in de Stad, Dzjambo vzw, Global Fiesta, Mano Mundo, Belmundo festival, enz.
In het Zuiden
Al jarenlang bezoekt ze haar thuisland waar ze mensen sensibiliseert en informatie geeft over wonen en leven in het Westen. Met deze activiteit informeert ze buurtbewoners met kennis rond het leven tussen 2 culturen en de voor- en nadelen die daarmee gepaard gaan. Dit sinds het jaar 2001 tot op heden. Daarnaast verzorgde de initiatiefneemster naschoolse activiteiten en workshops voor kinderen en hun ouders i.s.m. met Les Alizés, het Braziliaans Cultureel centrum, Academia Sol de Sahara (2011-2013)
In het jaar 2022 werd een moestuinproject in Praia, Santiago en een pluimveekwekerij in Assomada, Santiago opgestart met als eerste doel om meer stadslandbouw te creëren en gezonde voedselondersteuning te bieden aan kwetsbare groepen. In het Zuid hebben we als partners: bewonersgroep AC-Lémfer en Achada Limpo, AgroInova, Pilourinho, ICCA, Cruz-Vermelha Praia, Câmera municipal de Praia (CMP), Forças Armadas de Achada Grande Tràs, Praia, Santiago.