Chabwino vzw

Intro

Chabwino betekent "van het goede, gaan voor het goede". We zijn een enthousiaste vzw die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in Malawi, één van de armste landen in Afrika. Met onze VZW Chabwino realiseren we kleinschalige doch effectieve projecten in 9 dorpen rond de stad Zomba.

De projecten komen voort uit een holistische visie op welzijn en duurzame ontwikkeling, in nauw overleg en met een sterke betrokkenheid van de lokale bevolking:

Onderwijs vanaf kleuterleeftijd, toegankelijke curatieve en preventieve gezondheidszorg, watervoorziening en voedselzekerheid via duurzame landbouw. We begeleiden de lokale bevolking naar verzelfstandiging in bovenstaande domeinen en dit met speciale aandacht voor kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en alleenstaande moeders en met een groot engagement voor het klimaat.

 

Adres
Peerstraat 76 9000 Gent België
Contactpersoon
Karine Haerinck
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0708899259

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Oost-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Deinze
Gent
Kortrijk
Kruisem
Opstartjaar
2010
Fiscale attesten
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

GROS
4de Pijler
prov Oost-Vlaanderen
Yoce
Samala

Thema(s)
Onderwijs
Kenmerken
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Malawi
Partnerorganisatie in het Zuiden
Malawi Chabwinoproject/ Tikondane school Chabwera /

Missie

Chabwino is een jonge, enthousiaste vzw die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in Malawi. In 9 dorpen in de buurt van Zomba helpen we duurzame ontwikkeling tot stand te brengen door het voorzien van onderwijs, door landbouw ondersteuning, door het verbeteren van watervoorziening, door het verhogen van de voedselzekerheid en door aandacht voor gezondheidszorg, ondernemerschap en het klimaat.

Historiek

De VZW Chabwino is de voortzetting van alle projecten van de VZW Non Profit Belgium sedert 2010 opgestart in Malawi.

VZW Chabwino (Malawi, Zomba)

Het Chabwino-team in Malawi bestaat uit de lokale bevolking van 9 dorpen in de regio rond Zomba. Samen met hen wordt het project in Malawi gerund. Het is een basisvoorwaarde is dat totaalwerking verder vorm krijgt en gedragen wordt door de lokale bevolking. Er zijn vijf projecten, waarvoor specifieke lokale medewerkers verantwoordelijk zijn.
De motor van het project en de beslissingsbevoegdheid van de mensen ter plaatse gebeurt onder leiding van de plaatselijke coördinator Winnedi Mangwino. Samen met de secretaris zorgt hij voor de communicatie, en de maandelijkse rapportering over de activiteiten- en financiën naar ons toe.
De coördinator wordt geruggesteund door een comité van 12 verkozenen uit de deelnemers aan de vijf projecten. Ze worden gekozen door de Chiefs van de dorpen waarin Chabwino actief is en de CBO (Community Based Organisation).

De projecten zijn:

1) Een landbouw- en voedselproject

2) Een onderwijsproject;

3) Een ondernemerschapsproject;

4) Een gezondheidsproject

5) Een klimaatproject;

6) Noodhulp 

Landbouwondersteuning en Voedselproject sinds de opstart in 2010

- 54 lokale boeren, waarvan de helft vrouwen, engageren zich om een stuk van hun oogst af te staan aan de voedselbank om zo solidariteit te tonen met een selectie kwetsbare groepen. Naast educatie krijgen de boeren elk jaar, vlak voor het plantseizoen (oktober-november), meststoffen en maiszaden, betaald met projectgeld. Tijdens het oogstseizoen (maart-april) betalen ze terug met een vooraf onderhandeld aantal zakken maïs. Deze worden gestockeerd en tijdens het regenseizoen, in de volksmond het ‘hongerseizoen’ genoemd (november-maart), wanneer de marktprijzen de hoogte ingaan, heel goedkoop verkocht aan de armsten en meest kwetsbaren. Deze voedselbank voorziet  in de basisbehoefte van een 150 à 200 kwetsbare mensen (wezen, ouderen, personen die zelf geen grond hebben…).

Educatieproject

- In nauwe samenwerking met de lokale bevolking zijn 5 leerkrachten en een ploeg van poetsvrouwen en koks gerekruteerd voor het schooltje in Chabwera. Daar werd in 2017 een project voor kleuteronderwijs opgestart. Tot dan was er immers geen enkele vorm van onderwijs voor deze doelgroep in die regio. Momenteel worden dagelijks 150 kinderen opgevangen in 2 nieuw opgerichte klassen. De school, met keuken en toiletten, voldoet aan alle normen van de 'District Social Welfare' en wordt erkend door de Malawische Overheid. Kleuters en kinderen tot 7 jaar krijgen er onderwijs dat in de eerste plaats  gericht is op sociale ontwikkeling en alfabetisatie. Zo krijgen ze de kans om later in te stromen in het reguliere onderwijs. De kinderen krijgen er ook een gratis maaltijd per dag.

Ondernemerschapsproject

- 3 personen vormen het het mango- en moringateam opstart 2015

Mango is in een bepaalde periode zo overvloedig aanwezig in de dorpen dat de vruchten niet op tijd geplukt en gegeten kunnen worden. Zo ontstond het idee de vruchten te drogen om voedselverspilling tegen te gaan. Door de verkoop van de gedroogde mango’s kunnen bovendien wat extra inkomsten gegenereerd worden. Het mangoteam  ondersteunt de gemeenschap met workshops waarin het drogen van voedsel voor het eigen huishouden wordt aangeleerd.

Moringa is een superplant met veel voedingskwaliteiten. De laatste jaren werden meer van deze 'mirakelbomen’ aangeplant. De bladeren ervan worden aangewend als voedingssupplement om ondervoeding tegen te gaan en ontwikkelingsachterstand te voorkomen. 

- Naaiatelier: sinds 2020

2 lesgevers voor lessenreeksen van 3 maanden voor 10 deelnemers. In deze lessen krijgen mensen de kans om te leren naaien, kledij te herstellen, ontwerpen te maken en een job aan te leren. Met dit initiatief willen we inzetten op duurzaamheid, want dankzij het werk in het atelier gaat kledij langer mee en moet er minder ingevoerd worden. En we mikken op verzelfstandiging, want kleren maken en herstellen kunnen ook een bron van inkomsten zijn. Het naaiatelier is gerealiseerd mede dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Gezondheidsproject: doorlopend

Met deze projecten spelen we vooral in op de noden van het moment en hangen samen met de beschikbaarheid van experten. Ze gaan door in samenwerking met de lokale coördinator en verkozenen. Enkele voorbeelden: om malaria te bestrijden ontving elke inwoner een muggennet; in de strijd tegen corona hebben de verantwoordelijken van het naaiatelier voor de inwoners mondmaskers genaaid; een Belgische tandarts heeft tijdens zijn bezoek de tanden van de inwoners geïnspecteerd en behandeld; na een grote inzamelactie kregen de slechtzienden in de dorpen een bril op maat.

Klimaatproject 

Met onze klimaatprojecten willen we vooral sensibiliseren en kennis bijbrengen over de voordelen van compostering, boomplanting en het belang om water beter vast te houden. Concrete voorbeelden van deze projecten zijn  het opzetten van een waterrecuperatiesysteem in de infrastructuur van VZW Chabwino, houtkap verminderen door energie-efficiente stoofjes te voorzien voor alle gezinnen en het voorzien van zonnepanelen op de school en ook de boomaanplanting vormt een belangrijk gegeven.  In 2012 werden er reeds een aantal bomen aangeplant in de dorpen. In het najaar van 2022 start het project ‘CommuniTree: planting trees towards a self-sustaining community’. De kern van het project bestaat uit het planten van 1200 bomen op de gronden van lokale medewerkers van Chabwino VZW.  

 

Toekomst:

In de toekomst willen we inzetten op diversificatie van de gewassen, om bodemerosie tegen te gaan en om in een breder pallet aan voedingsstoffen voor de lokale bevolking te voorzien (link met het voedselproject).
 

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente