Born in Africa (BIA)

Adres
Robert Dalechamplaan 1200 Brussel België
Contactpersoon
Jaak Leenknegt
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
0479842073

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Actief in gemeente(s)
Ardooie
Lebbeke
Schilde
Wachtebeke
Opstartjaar
2003
Fiscale attesten
eigen fiscale attesten
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

Reisorganisatie De Blauwe Vogel

Thema(s)
Onderwijs
Kenmerken
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Zuid-Afrika
Partnerorganisatie in het Zuiden
BIA NPO South-Africa

Missie

Born in Africa is een vzw, actief in sociaal-economisch achtergestelde wijken rond Plettenberg Bay, Zuid-Afrika. Onze missie is om gevormde, onafhankelijke en succesvolle jongvolwassenen te laten fungeren als rolmodellen in hun gemeenschappen. Dat willen we doen door educatieve en sociale ondersteuning te bieden aan schoolgaande kinderen en jongvolwassenen uit deze achtergestelde gebieden in de Bitou-streek.

Born in Africa voorziet zowel academische, sociale als life skills programma's om een hollistische aanpak te verzekeren bij het verwerven van de noodzakelijke levensvaardigheden van de BIA-peetkinderen.

Het academisch programma is gericht op de materiële en educatieve ondersteuning van schoolgaande kinderen en jongvolwassenen in hun schoolloopbaan, zodat ze hun capaciteiten ten volle kunnen ontwikkelen en een realistische kijk hebben op hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Het sociaal programma van Born in Africa wil sterke sociale en emotionele vaardigheden ontwikkelen bij de kinderen in het programma, zodat ze jongeren worden met vaardigheden en zelfvertrouwen, die hun toekomst inhanden kunnen nemen. Born in Africa heeft 6 mentoren in dienst die elk met 50 à 100 kinderen werken. De kinderen wonen elke maand in kleine groepen (6-8 kinderen) mentorsessies bij, waar ze aangemoedigd worden om problemen in hun eigen leven en gemeenschap te verkennen en aan te pakken. Men besteedt ook aandacht aan het welzijn van onze kinderen door hen medische hulp aan te bieden waar nodig.

Het life skills programma van Born in Africa heeft als bedoeling de horizon van de Afrikaanse kinderen te verruimen tot voorbij hun dagdagelijkse omgeving,  door noodzakelijke vaardigheden over te brengen om te functioneren als ontwikkelde, zelfstandige jongvolwassenen. Een speciaal daarvoor aangestelde educatieve coördinator organiseert kampen, uitstappen en zwemlessen, samen met vrijwilligers.

Intussen is Born in Africa in die streek uitgegroeid tot een alom bekende en gerespecteerde professionele organisatie die focust op educatie en sociale mobiliteit. "Born In Africa heeft een positieve invloed op de hele gemeenschap", vertelt studente Mandy  ter plaatse, "het wordt als een hele eer beschouwd als je wordt opgenomen door de organisatie"

Kinderen in het programma zijn tussen 6 en 25 jaar. De selectie van de leerlingen gebeurt op basis van de soms precaire familiale omstandigheden. Ieder kind wordt daarom individueel gevolgd door een persoonlijke mentor die huiswerk en schoolresultaten nauwgezet opvolgt. De lokale vaste mentors worden trimestrieel versterkt met jonge vrijwillgers uit België, de garantie in duurzame hernieuwing en solidariteit. Deze vrijwilligers  staan mede in voor allerlei bijkomende projecten zoals zwemlessen, huiswerkbegeleiding , 'creaklassen', kampen en leerrijke uitstappen. Op die manier bouwen de leerlingen hun zelfvertrouwen op en krijgen een brede blik op hun omgeving. Goed onderwijs is immers hun enige hoop op een plaats op de arbeidsmarkt.

BIA doet aan ethische fondsenwerving bij mogelijke peetouders (300€ per jaar) en krijgt occasioneel donaties van scholen, serviceclubs en bedrijven .  Deze peetouders krijgen van hun petekind en van de mentor periodisch een persoonlijk rapport over de vorderingen van hun petekind. Trimestrieel komt daarbij nog een uitgebreide Nieuwsbrief. Beide informatiebronnen zorgen voor een sterk geapprecieerde resultaatgerichte transparantie van de aangewende middelen.

 

 

Historiek

Het Studiebeursfonds

Na 20 jaar werking zitten meer dan 400 peetkinderen  in het basisprogramma en tellen we meer dan 35 hogeschool- en universiteitsstudenten. Want nieuw in het BIA-programma is het Studiebeursfonds, dat werd opgestart om die peetkinderen met veel academisch potentieel, en die zich vanuit het basisprogramma aandienen, de kans te geven verder te studeren. Deze studenten hebben dus zelf geen enkel eigen financiëel vermogen. BIA neemt dan ook alle financiële ondersteuning op zich: het inschrijvingsgeld, het verblijf en levensonderhoud, maar ook de verdergezette sociale begeleiding. Ook neemt BIA het vervoer en schoolmateriaal ten laste. Via individuele mentorsessies wordt verder aan de persoonlijkheidsontwikkeling van deze studenten gewerkt zodat ze weerbaar worden voor de specifieke situatie waarin ze hun hogere studies aanvatten. De intensieve opvolging en rapportering maakt dat er samen met hen een realistische planning gemaakt wordt over het verloop van hun schoolcarrière, naar eigen vermogen. Het zoeken naar een gepaste beroepsopleiding, begeleiding tijdens een stage, contacten leggen voor een periode van 'jobshadowing' en het regelen van universiteits- of college aanvragen maken deel uit van de aanpak.

Dit is het mooiste bewijs dat de BIA-strategie werkt en zijn uitwerking niet mist. Dankzij de inbreng van de co-peetouders, partners en en sponsors kan BIA meer zekerheid geven om hoge kosten en de noden van de studenten die hiervoor geselecteerd werden, te kunnen dekken.

Daarbij wordt de gehele Belgische werking, administratie en fondsenwerving  door vrijwilligers gedaan, en zijn dus de werkingskosten minimaal. Naast de Belgische en Zuid-Afrikaanse tak, die beiden in 2003 werden opgericht, groeien stilaan ook in Nederland, Noorwegen en VK volwaardige BIA-twijgen. Heel specifiek staan de Nederlandse vrijwilligers in voor het 'Dream in Africa'- project, waarbij elke maand één droom van een student vanuit het 'droombord' dat in de scholen uithangt, gerealiseerd wordt. Zo ervaren de kinderen dat ook in hun droom een mogelijkheid schuilt, die de moeite waard is om waar te maken.

Born in Africa vierde in 2023 zijn 20 jarig bestaan.

Het begon allemaal in 1998, toen Isabelle De Smul-Brink, uit Sint-Lambrechts-Woluwe voor de eerste keer in Plettenberg Bay in Zuid- Afrika aankwam. Ze werkte er als ontwikkelingshelper. Haar taak bestond erin om naschoolse activiteiten te organiseren voor de kinderen in de townships. Ze zag al snel de nood in aan permanente ondersteuning van deze kinderen. Samen met de vrijwilligers van het eerste uur en haar vader, Georges De Smul, startte ze in 2003 haar eigen droomproject: de vzw Born in Africa.

Als licentiaat lichamelijke opvoeding, met een specialisatie in psychomotorische therapie voor gedragsgestoorde en onderontwikkelde kinderen, zag ze zich geroepen voor deze achtergestelde kinderen in de bres te springen.

Heel recent kreeg ze daarvoor als algemeen coördinator van Born in Africa, de Paul Harris Fellowship Award. Dat is een prestigieuze Zuid-Afrikaanse erkenning voor haar substantiële bijdrage aan 'humanitaire en educatieve programma's.' Hiermee komt ze in de de eregalerij te staan met Zuid-Afrikaanse winnaars als Nelson Mandela, Desmond Tutu en F.W. De Klerk.

Voor haar onverdroten inzet werd ze de voorbije jaren al meerdere keren onderscheiden, ondermeer ook met de ANV-Visser Neerlandiaprijs. Ze kreeg enkele jaren terug nog de Belgische Erevermelding van de Internationale JCI, voor haar uitstraling bij een volgehouden uitwerking van het BIA-project,  haar levenspad.

 

 

Fotogalerij

Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente