Amoukanama

Adres
Jacob van Arteveldestraat 8770 Ingelmunster België
Contactpersoon
Nathalie Vandenabeele
Organisatievorm
vzw
Telefoonnummer
KBO-nummer
685972518

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Langemark-Poelkapelle
Ingelmunster
Brugge
Opstartjaar
2017
Fiscale attesten
Samenwerkingsverbanden in het Noorden

- Gemeente Langemark-Poelkapelle
- vzw Verhalen voor het Leven
- Basisschool de Wegwijzer, Ingelmunster
- Ingenieurs Zonder Grenzen
- Gemeente Waregem
- Gemeente Kalmthout
- Reggae Geel
-Provincie West-Vlaanderen
-Europese Unie
- Dongo Productions

Thema(s)
Socio-culturele sector
Onderwijs
Economie
Kenmerken
Stuurt vrijwilligers en/of stagiair(e)s naar het Zuiden

Over de organisatie in het Zuiden

Werkingsgebied in het Zuiden
Guinee
Partnerorganisatie in het Zuiden
Amoukanama Guinee

Missie

Het algemene doel is om een ​​structuur voor jongeren in Conakry (en daarbuiten) op te bouwen om hun talenten te helpen ontwikkelen, geïnformeerde keuzes te maken en hoop te geven op een duurzame toekomst in hun buurt. Door middel van onderwijs, vorming en onze projecten proberen we richting te geven aan hun leven en hen te helpen weg te blijven van criminaliteit. Als zodanig willen we irreguliere migratie helpen verminderen door het delen van informatie en legale alternatieven bieden om hun talenten in de circuskunsten te verkennen. Verder is het ons doel om gemotiveerde jongeren op te leiden en te trainen in de circuskunsten, banen en ondersteuningssystemen voor hun families te creëren, een Circus School met internationale allure op te bouwen en te werken aan uitwisselings- en communicatieaspecten tussen Afrika en Europa. Hoofdactiviteiten zijn het organiseren van trainingen voor leden (voorzien in ruimte, materialen en lessen); zoeken naar contracten (banen); creatie van nieuwe circuskunstenproducties; bewustmaking over migratie (door het maken van een documentaire, lezingen in groepen, Franse lessen, vrijwilligers uit het buitenland) en fondsenwerving voor de bouw van een eigen Circus Arts School. 

We werken dus actief aan uitwisseling in België. Circus is een krachtige tool voor zelfontdekking, vertrouwen in zichzelf en de ander, samenwerken, angsten overwinnen, doorzetten en non-verbale communicatie. Die aspecten laten we hun werk doen tijdens workshops acrobatie, Afrikaanse dans, circustechnieken etc. die we organiseren in scholen, op festivals, evenementen, tijdens projectweken,... met acrobaten van Guinee. 

Tenslotte hopen we bij te dragen met Amoukanama en onze projecten aan een meer positieve beeldvorming omtrent jongeren van Afrika, cultuur verschillen en diversiteit in onze maatschappij. Vooral via artistieke creaties en bijhorende communicatie hopen we een zaadje te planten in het collectief bewustzijn (van ons publiek). Verwondering voor het kunnen van deze jongeren en begrip voor de menselijkheid van ieder individu op scène (en daarbuiten). 

Historiek

Amoukanama is ontstaan ​​uit de liefde voor acrobatie en de wens om iets te doen voor jongeren in de straten van Conakry. Het begon met de vriendschap tussen Ballamoussa Bangoura en Alseny Sacko, die beiden opgroeiden in Matam, Conakry. Ze kozen voor acrobatie om richting te geven aan hun leven en slaagden er na hard werken in om over de hele wereld een job te hebben als professioneel circus artiest.

Toen Alseny later Nathalie ontmoette tijdens de show Tagadart, werd een nieuwe samenwerking gestart. Nathalie reisde naar Guinee om te trainen met de acrobaten en was onder de indruk van hun moed, doorzettingsvermogen en gastvrijheid. Tijdens lange gesprekken over de dynamiek van Conakry en het land richtten ze met z'n drieën de vereniging Amoukanama op. Met als doel iets positiefs bij te dragen aan het leven van de jongeren in Matam (en daarbuiten).

Het begon met het geven van trainingen aan jongeren die geïnteresseerd zijn in acrobatie. Op het strand of achter houtmolens. Nathalie en Alseny gingen terug naar België en begonnen daar ook een afdeling van Amoukanama. Zo werkten ze van beide kanten aan de voortgang en groei van activiteiten. Ze slaagden erin om een ​​eerste samenwerking te sluiten met de Vlaamse overheid voor de bouw van een professionele circusschool.

Een tweede project in implementatiefase is een documentaire over de levens van de acrobaten van Matam door de ogen van Fanta, een jong maar moedig meisje. Deze documentaire is gemaakt met steun van Vlaamse instellingen (VAF, Fonds Pascal de Croos) en uitgevoerd door documentairemakers Marjolijn Prins en David Dhert. Ze voltooiden een eerste filmfase in januari 2019. De voorlopige teaser is hier te vinden: https://www.dongofilms.com/

In oktober 2019 is nieuw materiaal ingezameld en volgend jaar gaat de productie door. De documentaire is in Sussu met ondertitels. Als zodanig kan het worden getoond in België, maar ook in Guinee en andere landen. Het idee is dan om met een mobiele cinema door Guinee te reizen en de documentaire op scholen te vertonen. Dit project is goedgekeurd door de provincie West-Vlaanderen en zal gesubsidieerd worden zodra de documentaire klaar is.

Een andere grote activiteit waar we aan werken, is het creëren van een nieuwe show met een groep acrobaten uit Matam. We hebben geld ontvangen van Europa in het kader van het project Frame, Voice Report. Als zodanig zijn we begonnen met creëren in januari 2019 en zijn we afgelopen oktober doorgegaan. 

Amoukanama Guinea werd ook partner van de gemeente Langemark - Poelkapelle in België. Dit voor een driejarige samenwerking om vooral te werken rond verhalen vertellen, circus en uitwisseling. Dit begon in 2020. Momenteel leggen we contacten met lokale scholen in Conakry Sangoya om ook partner te worden. Petit Tonton (Moussa Doumbouya), een beroemde verteller van Guinee, werkt ook als artiest in dit project.


Op zoek naar een andere 4de Pijlerorganisatie?

Zoek hier nog andere organisaties die in hetzelfde land of dezelfde landen (werkgebied) actief zijn of naar organisaties die vanuit dezelfde Belgische gemeente actief zijn.

1

binnen hetzelfde werkgebied binnen dezelfde gemeente