Afia Shuleni
Over de organisatie in België
- Actief in provincie(s)
-
Oost-Vlaanderen
- Actief in gemeente(s)
-
Gent
- Opstartjaar
-
2011
- Fiscale attesten
-
own
- Thema(s)
-
Gezondheidszorg
- Doelgroep(en)
-
Stedelijke bevolkingPlattelandsbevolkingKinderen en jongeren
Over de organisatie in het partnerland
- partnerland(en)
-
Congo-Kinshasa
Missie
De organisatie wil aan de schoolgaande kinderen uit de DR Congo, meer bepaald de provincie Zuid-Kivu, preventieve gezondheidszorg en gezondheidseducatie aanbieden om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.
Een leerling die niet in goede gezondheid verkeert heeft minder kansen om zijn studies te voltooien en zal minder gunstige toekomstperspectieven hebben. De schoolomgeving is bovendien een bevoorrechte plaats om gezonde leefgewoonten aan te leren en om gezond gedrag te stimuleren.
De organisatie wil aan de hand van haar projecten de lokale overheid sensibiliseren voor het belang van preventieve gezondheidszorg en gezondheidseducatie. Ze wil de overheid steunen in de implementatie ervan en haar kennis in deze materie (zowel medisch als organisatorisch) overdragen naar lokale actoren.
Historiek
De organisatie werd opgericht door Dr. Michèle Van Staey, huisarts en schoolarts, in samenwerking met Christine Derom, die 3 jaar in de DR Congo gewoond heeft.
Een arts uit Bukavu, die Michèle had leren kennen, vroeg haar om iets te doen voor de gezondheid van de kinderen in Zuid-Kivu. Na overleg en heel wat voorbereidingen werd begin 2011 tijdens de eerste zending een project Medisch Schooltoezicht opgestart. Lokale artsen en verpleegkundigen worden opgeleid in de discipline Schoolgeneeskunde om medische consulten te doen op school. Teams bestaande uit een arts en een verpleegkundige bezoeken jaarlijks een aantal scholen waar zij de leerlingen van het 1ste en 4de lagere en het 1ste secundair onderzoeken en opvolgen. In geval er problemen worden vastgesteld worden hun ouders hiervan verwittigd en wordt samen met hen gezocht naar de best mogelijke en goedkoopste behandeling en begeleiding.
Er werd gestart met 1 medisch team en naarmate er meer middelen beschikbaar waren werd het aantal teams in 4 jaar tijd uitgebreid tot 4. Er werd ook een superviserende arts aangesteld. De 4 teams onderzoeken jaarlijks zo'n 10.000 leerlingen in 47 scholen in en rond Bukavu.
Michèle, Christine en Dr Chantal Devos vertrekken jaarlijks op zending om de lokale medewerkers op te leiden en het project in goede banen te leiden.
Uit de medische consulten blijkt dat +/- 75% van de leerlingen gezondheidsproblemen vertonen waarvan ongeveer de helft te wijten zijn aan een gebrek aan hygiëne en ziektepreventie. Daarom werd eind 2015 een project "Opvoeding Gezondheidspromotie en Ziektepreventie" opgestart. De leerlingen krijgen cursussen hygiëne en ziektepreventie en de schooldirecties, leerkrachten en ouders worden gesensibiliseerd voor het belang van een goede hygiëne en ziektepreventie.
Op vraag van enkele schooldirecties werd eind 2017 een project "Seksuele Voorlichting op school" opgestart.
De activiteiten draaien goed dank zij een goede organisatiestructuur in Congo en het werk van gemotiveerde lokale medewerkers. Sinds enkele jaren tonen de autoriteiten steeds meer belangstelling voor de activiteiten van Afia Shuleni. De prioriteit ligt nu op het integreren van de projecten als pilootprojecten in de lokale overheidsprogramma's, meer bepaald het "Programme National de Santé Scolaire et Universitaire", PNSSU. Dit programma bestaat op papier maar werd tot op heden niet geïmplementeerd. De organisatie wil de overheid steunen in de implementatie ervan. Er werd hiervoor een samenwerkingsakkoord getekend tussen het Provinciaal Ministerie van Gezondheid en Afia Shuleni.
Tijdens de laatste zending in oktober 2018 werd een project opgestart om deze integratie te realiseren. Een 5de team werd opgestart om alle bijkomende activiteiten die dit project met zich meebrengen (ontmoetingen en vergaderingen met beleidsmakers, rapporteringen, ateliers) op te vangen.