Image
Ria Etienne en Togolese gasten krijgen een erehaag in Oostmalle - foto kma
nieuws: 4de Pijler

25 jaar zet Ria Etienne zich in voor projecten in Togo

Ria Etienne is 25 jaar actief in het West-Afrikaans land Togo. En dat werd gevierd in Oostmalle. Ze verliet als verpleegkundige ons land en heeft in die kwarteeuw een steen verlegd voor (wees)kinderen en gezinnen in Togo.

13 mrt 2024

Ria Etienne werkte als verpleegkundige in een ziekenhuis in Antwerpen. “We waren met zes jongens en twee meisjes thuis”, vertelt haar broer Patrick Etienne. “Ik weet eigenlijk niet exact hoe ze in contact kwam met Togo, maar ik geloof dat het via de Fondacio was, een katholieke vereniging. Mijn zus is ook katholiek. Op een dag ging ze naar een congres. Als ongehuwde vrouw zorgde ze heel goed voor onze ouders. Ze heeft eerst de zege gevraagd aan hen alvorens te vertrekken. Onze moeder, intussen overleden, steunde mijn zus volledig en is verschillende keren naar Togo gereisd.”

Image
Togolese gasten krijgen een warm welkom in Oostmalle - foto KMA - Nieuwsblad
Togolese gasten krijgen een warm welkom in Oostmalle - foto KMA - Nieuwsblad

Nu komt Ria Etienne meestal twee keer per jaar nog eens naar Oostmalle. Ditmaal arriveerde ze op 2 mei. Ze heeft niet alleen familie in Malle, maar ook in Togo zijn veel mensen zo goed als familie geworden. Naast haar familie, oud-collega’s en vrienden van vroeger, reisden de twee Togolese mede-oprichters van Togo Debout vzw naar Oostmalle af om de viering van Ria Etienne bij te wonen. Het gaat om Antoine Dzamah en Gabriel Amouzou, samen met projectmanager Amah Ayikoe-Gavoh.

Sterke partnerorganisatie in Togo

Dat zijn niet de minsten. Antoine Dzamah heeft 35 jaar geleden een school opgericht voor land-en tuinbouwberoepen en heeft door zijn werking een enorme positieve impuls gegeven aan plattelandsontwikkeling in vele rurale dorpen. Het is ook een referentiecentrum geworden voor de kweek van medicinale planten, gebruikt in de strijd tegen malaria

Gabriël Amouzou is een veelgevraagd spreker wereldwijd over zijn aanpak van opvang van straat-en gevangeniskinderen. Hij zet nu ook volop in op preventie in rurale dorpen zodat de jongeren niet meer afzakken naar de grootstad Lomé.

De Roodkapjes van KSA Oostmalle vormden een erehaag om Ria Etienne te ontvangen. Ria stond destijds nog mee aan de wieg van De Roodkapjes. Er kwam ook nog een Togolese dansgroep speciaal uit de Ardennen om de viering op te luisteren.

 

Meer info over Togo Debout lees je hier.