Image
Groepsfoto van alle deelnemers op het strand

11.11.11 voor vrijwilligers

Ben je vrijwilliger bij 11.11.11? Dan vind je hier een overzicht van de informatie die voor jou relevant is.

Verspreid onze boekentips

Opkomen voor menselijkheid is opkomen voor mensen.

Het lijkt in onze vrije samenleving best triviaal: opkomen voor meer menselijkheid. ​Want is dat niet iets wat ons evident lijkt? De vrijwaring van onze mensenrechten?​ Niet dus. Want in de praktijk doen sommige mensen ertoe, anderen veel minder. 

 

Dode kinderen in Gaza en Israël, mensen die hun huis verliezen door overstromingen en bosbranden, the working poor die als moderne slaven moeten gaan werken, slachtoffers van haatspraak, onzichtbare vluchtelingen die verdrinken op de Middellandse zee, mensen die op straat moeten slapen.​

Hun mensenrechten lijken minder belangrijk. Maar ze zijn natuurlijk evenveel mens.​

Alleen dreigen we dat al eens te vergeten als we praten in containerbegrippen. Dat achter woorden als 'vluchtelingen' en 'klimaatslachtoffers' en 'oorlogsdoden' allemaal mensen schuilgaan.​

En dus zetten we in deze campagne mensen centraal. Samira en Maria en Ibrahim en​

Mona en Khaled, Esperanza, Yolanda en Elvis. Allemaal mensen die schuil gaan in al die verhalen van oorlogsmisdaden, moderne slavernij, landroof, … Mensen met een voornaam.​

Image
Najaarscampagne 11.11.11 2024

Maar zij staan niet alleen in hun strijd voor meer menselijkheid. Ze staan schouder aan​ schouder met Louis en Elise en Youssef en Hedwige en Ellen en Yasmina ook. Ook allemaal mensen met een voornaam, die zich als activist of schenker of vrijwilliger inzetten in die strijd.​

Onze voornamen en ons respect voor mensenrechten verbinden ons. Ze zijn de grote gelijkmaker, de grote verbinder. Ze maken ons allemaal evenveel waard als mens.​ 11.11.11 doet daarom een appel op jouw menselijkheid.​

Image
Boekenrek in een bibliotheek

Inspirerende leestips - voor wie?

Lees je graag boeken? Ontdek onze leestips over mensenrechten - menselijkheid en wat erbij komt … .

Ben je vrijwilliger? Ga zeker langs met de boekentips bij je lokale bibliotheek of je favoriete boekhandel.  Neem enkele campagneaffiches mee. Vraag een tafel of een plek waar je enkele boeken uit de lijst in de kijker kan zetten, in het kader van de 11.11.11-campagne.

Werk je zelf in een bibliotheek?  Om de campagne naar het brede publiek te brengen, doen we graag een beroep op jou. Want ook in de bibliotheek kan je de campagne zichtbaar maken.

Met deze leeslijst hebben we helemaal niet de bedoeling 'volledig' te zijn noch allesomvattend. We hebben een resem titels en hun schrijvers naast elkaar gezet omdat die elk een verhaal brengen dat blijft natrillen. Deze leeslijst wil jou goesting doen krijgen. Goesting om te lezen.

Weet dat 'waar mensen zijn, wordt gemenst'. We hebben nood aan nieuwe verhalen waardoor we samen kunnen zoeken hoe we willen samenleven in de toekomst. Duidelijker kunnen we niet zijn.

De volgorde in de leeslijst is compleet willekeurig. We hebben 1 (duidelijk en tweetalig) kinderboek. De andere werken gaan van eigen doorleefde verhalen tot zelf bedachte, van overtuig(en)de essays tot een verhaal uit de wereld. Twee essays zijn te downloaden - de eerste en de laatste.

Om jouw zoektocht te vergemakkelijken voegen we bij elk werk (een link naar) een bespreking. 
In enkele woorden geven we aan waarom wij dit werk belangrijk genoeg vinden om in deze lijst op te nemen. Aanvullingen zijn welkom, commentaren ter verbetering van deze lijst eveneens. 

We hopen dat je door deze tips inspiratie krijgt om de campagne in jouw bibliotheek in de kijker te zetten.

Download de leeslijst

Benieuwd naar de korte inhoud van elk van deze boeken?  Vrijwilliger Rik (DS) maakte een overzicht met een beschrijving per boek: