11.11.11 medewerker in gesprek met vrijwilliger op de kick-off van de campagne 2019

In 3 stappen naar nieuwe vrijwilligers... Maak gebruik van de campagne!

Nieuwe vrijwilligers vinden... Wees gerust, je bent niet alleen in die zoektocht. Heel veel 11.groepen willen hun vrijwilligersteam vernieuwen, verjongen en uitbreiden. Met onderstaand stappenplan in de hand, ben jij klaar om doelgericht op zoek te gaan.

Stap 1. Maak een actieplan

Dit wordt een doel van de campagne

Maak van jouw zoektocht naar vrijwilligers écht een doel van de campagne. Nieuwe vrijwilligers vinden, vraagt immers om een continue reflex. In alles wat je doet tijdens de campagne. Best zit je dus op voorhand even samen met de andere 11.vrijwilligers. Stel jezelf enkele vragen:

  • Wat is er nodig opdat je op het einde van de campagne tevreden zal terugkijken op jouw zoektocht naar vrijwilligers?
  • Hoeveel vrijwilligers wil je gevonden hebben?
  • Hoe ziet de ideale vrijwilliger eruit?
  • Voor welke taken zoek je vrijwilligers?
  • Hoe kan je de activiteiten van jouw 11.groep - die je sowieso plant - gebruiken om vrijwilligers te vinden?
  • Wie ontmoet je tijdens de campagne, ook wanneer je níet voor 11.11.11. bezig bent?
  • Waar liggen de kansen om vrijwilligers te vinden?

Kortom, maak een actieplan opdat jouw “vrijwilligersradar” kan gloeien bij elke kans. En vooral, zet de voortgang van jouw zoektocht regelmatig op de agenda: Hoever staan we? Wat werkt wel/ niet? Zo kan je bijsturen indien nodig.

Patrick_DeVleeschouwer_vrijwilliger_11_11_11_Oudergem

"Zorg dat iedereen in jouw gemeente wéét dat je op zoek bent naar vrijwilligers en… laat de “nu even niet-maar hou me op de hoogte-mensen” niet los"

Patrick De Vleeschouwer, 11.11.11 Oudergem

Betrek alle 11.medewerkers in jouw zoektocht

Probeer zoveel mogelijk schouders te zetten onder jouw zoektocht naar nieuwe vrijwilligers. Leg de verantwoordelijkheid niet enkel bij jezelf en jouw 11.kern. Betrek ook jouw losse 11.medewerkers en sympathisanten in dit doel. Zo wordt iedereen 11.ambassadeur.

Leg een contactenlijst aan

Het lijkt misschien overbodig, maar leg een contactenlijst aan: een digitale of papieren lijst met de contactgegevens van alle personen die je wil aanspreken. Hierop kan je bijhouden wie je al hebt aangesproken. En hoe hun reactie was. Bespreek zeker ook hoe je deze reacties gaat opvolgen:

Wat doe je met een “nee”?
Wat met de “nu even niet, maar hou me op de hoogte”?
En bij degene die “ja” zeggen: organiseer je een speciaal ontmoetingsmoment voor alle “ja’s” of  laat je hen gewoon aan de slag gaan?

Stap 2. Breng jouw héle netwerk in kaart

Leg jouw persoonlijk netwerk bloot

Ook wanneer je níet met 11.11.11. bezig bent, ontmoet jij een resem mensen. Lijst eens op wie jij zoal ontmoet tijdens de campagne: buren, vrienden, tijdens het sporten of een ander hobby, wanneer je boodschappen doet of naar de kapper gaat. Dit wordt wellicht een langer lijstje dan je zelf voor mogelijk hield…

Koert_Pennen_vrijwilliger_11_11_11_Berlaar

"Ga op zoek naar nieuwe netwerken. Probeer buiten jouw “klassieke” vijver te vissen"

Koert Penne, 11.11.11. Berlaar

Breng het volledige netwerk van 11.11.11 in jouw gemeente in kaart

Ook het netwerk van jouw 11.groep is groter dan het op het eerste zicht lijkt. Lijst ook hier eens op met welke organisaties en mensen jouw 11.11.11 werking allemaal ontmoet tijdens de campagne. Zo ontmoet elke deur-aan-deur-omhaler of supermarktverkoper talloze inwoners van jouw gemeente. Laat de 11.medewerkers hun “vrijwilligersradar” gloeien en stimuleer hen om de mensen “in de huizen” aan te spreken, of toch op zijn minst te laten weten dat je op zoek bent naar nieuwe vrijwilligers. Vertel dit ook wanneer je de campagne gaat toelichten bij andere organisaties. Ben je op zoek naar vrijwilligers in jouw 11.kern? Zie dan ook de losse 11.medewerkers als potentiële vrijwilligers.

Werk doelgericht samen met een organisatie waarmee jouw 11.groep nog nooit heeft samengewerkt

Wil je graag buiten de “klassieke vijver” vissen, de vijver met mensen die al in andere organisaties actief zijn? Werk eens samen met een organisatie waarmee je nog nooit hebt samengewerkt, specifiek om een nieuwe doelgroep aan te boren (een café, buurtcomité, Huis van het Kind). Zo’n samenwerking is vaak de sleutel naar een heel nieuw netwerk…

Stap 3. Spreek mensen aan… altijd & overal

Bereid je gesprek voor

Er zit niets anders op, wil je nieuwe vrijwilligers vinden, dan zal je mensen moeten aanspreken. Alle schriftelijke/digitale communicatie is fantastisch, alleen… dit ondersteunt enkel jouw mond-aan-mond reclame. Bereid je goed voor op zo’n gesprek. Ga eens terug naar het gesprek dat jou de goesting gaf om 11.vrijwilliger te worden. Wat heeft die persoon juist gezegd en gedaan? Zorg dat je weet hoe je zal reageren op een “ja”, wat in dat geval de volgende stap is. Heb je een speciaal momentje voorzien om deze nieuwe vrijwilliger te introduceren in de 11.groep?  Heb je een datum voor het volgende overleg met de 11.groep? Op deze vragen, heb je best al een antwoord klaar.

Kris_Demeter_vrijwilliger_11_11_11_Leuven

"Wanneer je mensen aanspreekt, probeer dan zo weinig mogelijk zélf te spreken, maar actief te luisteren."

Kris Demeter, 11.11.11 Leuven

Spreek mensen aan op 1) hun goesting & passie en/of 2) op concrete taken, in tijd afgebakend

Méér luisteren dan spreken. Dit is cruciaal wanneer je iemand aanspreekt. Er zijn 2 zaken waarnaar je kan luisteren. Enerzijds probeer je de goesting en passie van die persoon te achterhalen; Wat doe je graag? Waar ligt jouw passie? Wat drijft jou om internationale solidariteit op de kaart te willen zetten? Wat vindt die persoon belangrijk in haar/zijn vrijwilligerswerk? Anderzijds, de kans is groot dat jij met jouw 11.groep op zoek bent naar een specifiek type vrijwilliger, die goesting heeft om specifieke taken te doen (een deur-aan-deur vrijwilliger, iemand die de sociale media van jouw 11.groep beheert, iemand met een groot netwerk…). Toets zeker eens af of er hiervoor interesse is. Vertel ook zeker wat de persoon “terugkrijgt” voor haar/zijn vrijwilligerswerk: deel uitmaken van een toffe bende, jaarlijks gratis ticket voor een culturele activiteit die jouw 11.groep organiseert, het gevoel om actief mee te helpen aan internationale solidariteit…

11_11_11_Merelbeke

"Vertel hoe jij jouw vrijwilligers waardeert. Zo geven wij bijvoorbeeld aan élke vrijwilliger een gratis ticket voor de culturele activiteit die wij organiseren."

11.11.11. Merelbeke,

Respecteer een “nee” maar léér eruit

De kans is groot dat je een “nee” zal krijgen wanneer je iemand aanspreekt. Respecteer die “nee”. Alleen, laat het gesprek niet stoppen bij de “nee”. Probeer eruit te leren. Benoem dit ook letterlijk: “Alle begrip dat jij geen zin hebt om vrijwilliger te worden. Alleen, ik ben nieuwsgierig wat ervoor zorgt dat jij (en sommige anderen) “neen” zegt. Zijn er dingen die onze 11.groep kan doen opdat nieuwe mensen gemakkelijker “ja” zouden zeggen?"

Goesting om hiermee aan de slag te gaan? Alleen, je weet niet juist hoe? Bespreek dit met jouw vrijwilligerscoach. Die helpt jou en jouw 11.groep graag op weg.  Of contacteer ons via het formulier.