Image
Bike Action for Climate in Pitsanulok Thailand

COP26

Van 1 tot 12 november 2021 vindt de internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats (COP26) in Glasgow. 11.11.11 en vele organisaties wereldwijd hopen op een klimaattop met grootse ambities.

11.11.11 is aanwezig en volgt de COP nauwgezet op, net als een aantal van onze internationale partners. Ook ons jongerencollectief trekt tijdens de COP naar de onderhandelingstafel, maakt werk van een opiniestuk en plant verschillende acties.

Heel wat internationale partners kunnen er echter niet bij zijn tijdens de klimaattop.  Hoge kosten en een gebrek aan COVID-vaccins in veel lage-inkomenslanden steken een stokje voor hun aanwezigheid.  De regio's en mensen die het meest getroffen zijn door de klimaatcrisis zijn dus het minst vertegenwoordigd op deze cruciale conferentie.

Acties voor meer klimaatrechtvaardigheid over de hele wereld

Toch laat de globale beweging voor klimaatrechtvaardigheid wél haar stem horen tijdens de COP26. Een greep uit de acties wereldwijd en in Glasgow zelf:

  • een bike action for climate in een 7-tal landen in Zuid-Oost-Azië, oa in Pitsanulok (Thailand),
  • een actie bij Semarang (Centraal-Java in Indonesië) om de stijgende zeespiegel aan te kaarten,
  • acties tegen steenkool in Samarinda (Oost-Kalimantan in Indonesië) met de eis naar de overheid om harder op te treden tegen steenkoolbedrijven die de regels niet respecteren,
  • acties voor klimaatfinanciering in Manila, Ortigas en Pakistan.
  • de 'MAPA need a chair'-actie van de klimaatjongeren in Glasgow.  MAPA staat voor Most Affected People and Areas.
  • Meer dan 500 acties alleen al in Zuid-Oost-Azië tijdens het globale actieweekend van 6, 7 en 8 november.

Bekijk onze galerij met foto's over de acties wereldwijd, en in Glasgow.

Image
Lidy Nacpil met hesje 'Reparations for Climate Debt'

Hoewel we niet zelf aanwezig zijn, blijven we druk zetten op de onderhandelaars om dit keer met een ambitieus en concreet globaal klimaatactieplan op de proppen te komen.

Lidy Nacpil
coördinator Asian Peoples' Movement on Debt and Development - APMDD