Image
Federaal parlement van België in Brussel

Politiek Nieuws

11.11.11 streeft naar mondiale rechtvaardigheid. Een wereld waarin sociale, burgerlijke, politieke, culturele en economische rechten voor iedereen gerealiseerd zijn binnen de grenzen van de planeet.  Die kan niet gerealiseerd worden zonder structurele veranderingen in het huidige beleid. Druk zetten op het beleid is daarom cruciaal. Hier leest u alles over ons politiek werk.

11.11.11 doet aanbevelingen voor België in VN-Mensenrechtenraad

Politiek

Bescherming vrouwelijke mensenrechtenverdedigers moet topprioriteit zijn.

Op 11 oktober heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ons land verkozen als lid van de VN-Mensenrechtenraad. Het is de derde keer dat België lid is van de raad, deze keer met een mandaat van 2023 tot 2025. ‘Zo kan België een heel eind boven zijn gewicht boksen. De verdediging van mensenrechtenactivisten en zeker vrouwen wordt cruciaal’, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. ‘Daar staan vele alarmbellen op rood.’ 

Verrassend was de verkiezing van België niet tot de VN-Mensenrechtenraad. Samen met Duitsland was ons land de enige kandidaat voor de twee vrijgekomen zitjes voor West-Europa. Toch is een lidmaatschap van het belangrijke VN-orgaan dat verdragen opstelt, rapporten uitbrengt over de toestand van mensenrechten en lidstaten op de vingers tikt een belangrijke kwestie volgens de Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11. Na het eerder mandaat binnen de VN-Veiligheidsraad van 2019 tot 2020, is dit opnieuw een opportuniteit voor België om haar stempel te drukken op het internationale toneel en mensenrechten wereldwijd te promoten en beschermen. 11.11.11 vraagt België dan ook om onderstaande aanbevelingen ter harte te nemen. 

MENSENRECHTENVERDEDIGERS 

  • Initieer en ondersteun resoluties en acties om mensenrechtenverdedigers wereldwijd en in het bijzonder vrouwelijke mensenrechtenverdedigers te beschermen.  In 2023 is het de tiende verjaardag van de “protecting women human rights defenders” resolutie2. Besteed tijdens het mandaat binnen de Mensenrechtenraad bijzondere aandacht aan het promoten en beschermen van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers op een inclusieve, innovatieve en contextspecifieke manier. Pleit voor een nieuw thematisch rapport hierover bij de speciale rapporteur voor mensenrechtenverdedigers. Wees alert voor de toename van gender based violence en onveiligheid door de COVID19 crisis en ijver voor (digitale) instrumenten en waarschuwingssystemen die de veiligheid van vrouwen en verdedigers in conflictgebieden en bij vredesprocessen waarborgen. Engageer u samen met andere leden van de Mensenrechtenraad voor een systematische dialoog met vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en actoren die zich inzetten voor de bescherming van het middenveld. 

BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN  

  • Ga een actief engagement aan voor de spoedige en succesvolle afronding van de onderhandelingen voor een Bindend VN Verdrag over bedrijven en mensenrechten. Besteed hierbij bijzondere aandacht aan de opname van robuuste standaarden voor een “enhanced due diligence” voor bedrijven en financiële instellingen actief in conflict- en hoogrisicogebieden. 

KLIMAAT 

  • Pleit voor de oprichting van een aparte financieringsfaciliteit voor Loss and Damage binnen het UNFCCC.  Op de Mensenrechtenraad zal Ian Fry, UN special rapporteur on the promotion of human rights in the context of climate change, diens rapport presenteren over ‘mensenrechten in de context van mitigatie, loss & damage en participatie’ met een case-studie in Bangladesh. In zijn rapport roept de rapporteur op tot de oprichting van een Loss & Damage Finance Facility in de context van de UNFCCC, ter bescherming van de mensenrechten ten gevolge van klimaatgerelateerd verlies en schade. België kan dit pleidooi actief mee ondersteunen vanuit de VN-Mensenrechtenraad. 

EUROPA 

  • Breng schendingen van mensenrechten van migranten onder de aandacht en ijver voor een dringende stopzetting van dergelijke praktijken. De Belgische regering heeft de afgelopen jaren meermaals bezorgdheden geuit over schendingen van de mensenrechten van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie. De VN Mensenrechtenraad heeft het probleem van pushbacks en andere schendingen meermaals op de internationale agenda gezet. Onder meer via de Special Rapporteur on the Human Rights of Migrants . Toch gaan ernstige schendingen van de mensenrechten, waaronder pushbacks onverminderd verder. 

CENTRAAL-AFRIKA 

  • Promoot het VN mapping rapport over mensenrechtenschendingen in Centraal-Afrika en neem de aanbevelingen ter harte.  IJver voor duurzame, onafhankelijke en internationale controleorganen voor mensenrechten in de Grote Meren regio en heb aandacht voor schendingen en straffeloosheid gelinkt aan het conflict in Oost-Congo. Acties en engagementen in het kader van het conflict moeten binnen de context van regionale dynamieken geëvalueerd worden en het is van cruciaal belang om het genderperspectief steeds en transversaal mee te nemen.

MIDDEN-OOSTEN 

  • IJver actief voor het verzekeren van een jaarlijkse update van de VN-database van bedrijven actief in de Israëlische nederzettingenindustrie, conform de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad van maart 2016. 
  • Verleen actieve steun aan het werk en mandaat van de VN-onderzoekscommissie inzake bezet Palestijns gebied en Israël, die in mei 2021 werd opgericht. Moedig de Commissie expliciet aan om beschuldigingen van apartheid te onderzoeken.  
  • Blijf publiekelijke steun geven aan de Palestijnse ngo’s die door Israël onterecht bestempeld werden als “terroristische” organisaties. Eis dat Israël deze beschuldigingen intrekt en waak erover dat Israël de “civic space” van Palestijnse middenveldorganisaties respecteert. 
  • IJver voor een verlenging van het mandaat van de VN-Onderzoekscommissie voor Syrië en spoor de Commissie actief aan om te rapporteren over de mate waarin de condities voor veilige, vrijwillige en waardige terugkeer in Syrië al dan niet vervuld zijn.