Image
Forward Fest, 15 & 16 oktober 2020

NGOs and companies: how does working together work?

Vr 16 okt van 14-15u

Sprekers: Gert Engelen (Rikolto), Katrien Van Dingenen (Trias) en Mieke Vercaeren (Colruyt)
Taal: Nederlands

Samenwerking tussen private sector en ngo’s: hoe kan men bijdragen aan elkaar?  En wat zijn de risico’s? 

Ngo’s van de toekomst slaan de handen in elkaar, want duurzame maatschappelijke verandering bereik je niet alleen. Om de VN-Agenda 2030 en haar 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) te realiseren ligt er heel wat potentieel in samenwerkingen tussen ngo’s en de private sector.

Hoewel er langs beide kanten interesse is, blijkt samenwerking in de praktijk niet evident. Hoe kan een samenwerking met een bedrijf bijdragen aan jouw visie en missie? En andersom, wat hebben wij als ngo’s te bieden aan bedrijven? Wat zijn de opportuniteiten en risico’s voor beide partijen?

Het doel van deze sessie is om ngo’s en bedrijven die openstaan voor samenwerking te inspireren via cases en geleerde lessen. We bekijken dit zowel vanuit het perspectief van ngo’s, als van de private sector zelf.

Sprekers

Gert Engelen is Program Coördinator bij Rikolto.

In de loop van de voorbije dertig jaar is Gert voortdurend op zoek geweest naar vernieuwingen in het voedselsysteem die bijdragen tot verduurzaming. Zijn ervaringen situeren zich voornamelijk op vlak van samenwerking met retail, voedingsindustrie en boerenorganisaties. Zowel voor het opzetten van concrete experimenten of ketens als op beleidsniveau – zoals het Europees Landbouwbeleid of beleid voor de rijstsector in West-Afrika.

Image
Gert Engelen
Gert Engelen

Katrien Van Dingenen is Strategic Partnerships & Programme Development Coördinator bij Trias.

Katrien focust zich binnen Trias op de ontwikkeling van langlopende projecten en programma’s; en op het uitbouwen van de daarbij horende strategische partnerschappen met publieke, private, en civiele actoren. Zij heeft een milieu-economische academische achtergrond, aangevuld met 15 jaar praktische ervaring inzake beleidsonderzoek rond landbouw en ondernemerschap (IDEA Consult), M&E en programmabeheer (VSO), versterking van ledenorganisaties en beleidsbeïnvloeding (Tanzania Private Sector Foundation), en tenslotte ook kennisbeheer, programma-ontwikkeling en strategisch-operationeel management bij Trias.

Image
Katrien Van Dingenen
Katrien Van Dingenen

Mieke Vercaeren is hoofd van de afdeling duurzame producten bij Colruyt Group.

Mieke heeft in de loop van de jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan verscheidene duurzaamheidsprojecten binnen de Colruyt groep. Zij was ook een van de drijvende krachten achter de Colibri Foundation,  een stichting van de Colruyt groep om extra ondersteuning te geven aan jongeren en educatie.