Image
Forward Fest, 15 & 16 oktober 2020

Framing

Do 15 okt van 16-17u

Sprekers: Baldwin Van Gorp (KU Leuven), Karin Nelissen (‘t Lampeke) en Tracy Bibo Tansia
Taal: Nederlands

Bewust en strategisch omgaan met framing

De bril of brillen waardoor je kijkt, bepalen sterk hoe je kijkt naar de wereld, welke oplossingen je ziet en welk draagvlak je kan generen. Dit framen is het selecteren van onderwerpen, woorden en beelden die bepaalde gevoelens, waarden en ideeën teweegbrengen.

Wanneer je frames expliciteert, word je je er ook van bewust. In deze sessie willen we de deelnemers uitdagen en prikkelen om meer bewust en strategisch om te gaan met framing.

Sprekers

Baldwin Van Gorp is hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement aan de KU Leuven. Hij is er ook coördinator van het Instituut voor Mediastudies. In 2004 promoveerde hij aan de Universiteit Antwerpen met een proefschrift over de framing van asielzoekers in de Belgische pers (uitgegeven bij Acco in 2006). 

Sindsdien specialiseerde hij zich verder in ‘framing’ door het toe te passen op een hele reeks maatschappelijke onderwerpen (dementie, ouderen, psychische aandoeningen, kinderarmoede, migratie enz.). In 2018 verscheen zijn nieuwste boek “Verdraaid! Het nieuws anders bekeken” bij uitgeverij Pelckmans.

Image
Baldwin Van Gorp
Baldwin Van Gorp

Karin Nelissen studeerde in 1990 af aan de sociaal hogeschool Heverlee (huidig UCLL) als maatschappelijk werkster met optie sociaal cultureel werk.

In 1992 begon ze met vrijwilligerswerk in buurtwerk ’t Lampeke vzw binnen de volwassenenwerking met de uitbouw van een tweedehandsklerenwinkel in samenwerking met vrouwen in armoede. In 1993 startte ze als kinderwerkster binnen de kinderwerking van buurtwerk ’t Lampeke (kw Fabota).

Ze stond mee aan de wieg van verschillende projecten en vzw’s zoals wijkgezondheidscentrum de Ridderbuurt, Cie Tartaren, Link in de kabel. Sinds 15 jaar is ze algemeen coördinatrice van Buurtwerk ’t Lampeke.

Image
Karin Nelissen
Karin Nelissen

Tracy Bibo Tansia behaalde een master internationale politiek aan de universiteit van Gent. Ze werkte een aantal jaren als parlementair medewerker voor CD&V waar ze de thema’s gelijke kansen, gender en internationale betrekkingen heeft opgevolgd. Ze was politiek actief in Liedekerke waar ze OCMW raadslid werd.

Na haar politieke carriere was ze werkzaam bij het Minderhedenforum. Haar laatste werkervaring was in Oost - Congo waar ze met een Belgische organisatie slachtoffers van seksueel geweld ondersteunde.

Los van haar werkervaring heeft ze verschillende media optredens gedaan rond de thema’s racisme, kolonisatie/dekolonisatie. Zo was ze getuige in de reeks Kinderen van de kolonie (Canvas). 
 

Image
Tracy Bibo Tansia
Tracy Bibo Tansia